Skip to Content

Vanatoarea (The Hunt /Jagten - 2012)

"Vanatoarea" este unul din acele filme care dupa ce s-au terminat nu poti/nu vrei sa faci altceva decat sa te gandesti in continuare la film. Si asta dupa un film de doua ore, in care ai stat pana la ultimul frame din genericul de final.

Pana la acest film nu stiam nimic despre filmul danez. Acum stiu cel putin doua lucruri:

1. ca filmul danez exista si
2. ca vreau sa vad mai multe filme daneze. Smile

Thomas Vinterberg reuseste sa creeze o poveste revoltator de credibila in care viata oricaruia dintre noi, cu imperfectiunile ei dar bine asezata poate sa o ia razna intr-un singur moment fara sa stim unde se opreste.

Vinterberg alege pentru asta o metafora perversa, se adreseaza unei frici atavice pe care o avem cu totii, aceea ca ne-am putea transforma oricand din vanatori in vanat.

Ca look&feel filmul nu seamana deloc cu ciorbele la conserva big-budget hollywoodiene. Iti da impresia ca e filmat tot timpul din mana (poate chiar a fost, habar n-am) iar personajul principal e prezent mai tot timpul in cadru, mananci cu el, dormi cu el, transpiri cu el, respiri cu el, traiesti cu el.

Un educator banal dintr-o comunitate mica, semi-rurala care din cand in cand just for fun mai vaneaza cate un cerb descopera curand cum e sa fii tu insuti vanat.

Primii lui vanatori sunt copiii cu care lucreaza intr-un after-school care - in joaca - il pandesc in drumul lui catre scoala si il ataca in haita.

Insa joaca copiilor de-a atacul se transforma in realitate. Dintr-o intamplare banala de genul copiii spun lucruri traznite plus ceva prostie si multa rea vointa a celor din jur intreaga viata a educatorului se transforma intr-un vis urat. E ca si cum toti cei din jurul lui abia asteptau o buna ocazie sa il vanaze, la propriu si la figurat.

Insa a fi vanat de copii difera de a fi vanat de adulti. Adultii stiu sa izoleze, sa haituiasca, sa dea cu pumnul, sa ucida.

O poveste foarte buna despre puterea perversa a minciunii, despre "inocenta" copiilor, despre incredere, prietenie, loialitate, dezamagire si rezilienta.

O poveste care merita vazuta, v-o recomand cu caldura. Un film excelent.

Comments

Prisoners (2013)

Hugh Jackman & Jake Gyllenhaal

Wink

After the Wedding (2006)

Cauta si "Efter brylluppet" (original title) tot cu Mads Mikkelsen.

Vizionare placuta !
V.

Multumesc mult de recomandari

Multumesc de recomandari.

Le-am luat pe amandoua, sunt puse pe televizor, asteapta doar un moment bun pentru vizionare... Smile

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole