Skip to Content

Un fleac, m-au mozolit

Nu-mi place sa vorbesc despre morti (adica doar in calitatea lor de morti) si cu atat mai putin mi-as dori o rubrica pe blog gen "mortul zilei".
Insa e greu de ignorat corul bocitoarelor profesioniste din spatiul public romanesc care intorc cadavrul lui Sergiu Nicolaescu pe toate partile.

Unii il intorc cu limba, altii cu furca.

N-am fost un fan al filmelor lui Nicolaescu, cu atat mai putin al lui ca persoana publica/politica. Am vazut cu placere cand eram copil o buna parte din filmele lui, nu de alta, dar altceva nu ajungea in cinematografele patriei de atunci.

Se gasesc acum multi "deontologi" care sa critice modul in care a colaborat Nicolaescu cu regimul de atunci pentru a face filme. Adica o colaborare foarte intima, cu orgasm de ambele parti ale colaborarii. Si daca s-ar fi multumit sa colaboreze cu regimul fara sa faca si filme ar fi fost mai bine? Sau daca ar fi facut doar filme despre protectia muncii, ca dl. Adrian Sarbu? Sau daca doar si-ar fi turnat prietenii la Securitate, ca dl. Balaceanu-Stolnici, fara sa ofere nimic altceva celor din jur decat turnatoriile si aroganta sa?

Cred ca in plina glaciatiune culturala comunista Sergiu Nicolaescu a facut atat cat i-au permis regimul si propriul lui talent. Adica a facut filme usurele. Putea sa faca filme plicticoase sau gretoase pur si simplu. Nu stiu daca Nicolaescu a adus ceva culturii romane (ce-o mai insemna si asta) dar cu siguranta a ajutac cat a putut sa salveze o generatie de la plictiseala. Imi aduc si acum aminte ca la cinematografele din copilaria mea alternativa la "Nea Marin miliardar" erau filmele indiene sau seria cu Piedone. Parca "Nea Marin" e mai uman.
Cred ca inca as putea revedea acum "Nea Marin miliardar" dar nu si un Piedone.

Se mai trezeste cate un critic de film format prin scolile profesionale ale patriei ca de exemplu dl. Cristian Tudor Popescu care sa ne spuna ca lui filmele lui Nicolaescu nu-i trezesc nicio emotie. Daca as avea ocazia i-as spune domnului Popescu ca asa cum un batz are doua capete tot la fel si emotiile au doua capete. Poate ca problema nu este la filmele lui Nicolaescu ci la modul confuz in care dl. Popescu se raporteaza la propria emotionalitate. Sau poate pe dansul il misca alte filme, poate umorul grosier al lui Sacha Baron Cohen, cine stie? Sau poate o fi de la Zyprexa, sa citeasca prospectul.

Am vazut apoi multi revoltati de decizia lui Nicolaescu de a fi incinerat. Revoltati rau, cu traditiile, cu iadul, alea, alea. Jeez, people, voi va auziti vorbind? Putea Nicolaescu sa isi doneze carcasa pentru a fi impaiata si expusa undeva ca tot nu era treaba voastra.

Ultima categorie de "suparati" nu vorbesc despre filme, nici despre infamia incinerarii ci doar despre ceea ce cred ei ca ar fi fost rolul lui Nicolaescu in evenimentele tare complicate din decembrie '89.

Fratilor care cautati dreptatea pentru Marele Bal Mascat Decembrist, de ce nu profitati de sansa uriasa pe care o aveti ca dl. Iliescu, Papusarul Sef din Decembrie este inca in viata si traieste boiereste intr-o vila incalzita din banii vostri si sa il huiduiti la geam in fiecare dimineata cand isi bea cafeaua cu sotia din dotare? Macar cate o serenada din cand in cand. Daca Nicolaescu o fi facut si el vreo cascadorie in decembrie '89 (cine stie?) nu cred totusi ca acea cascadorie a fost una care sa merite peste 23 de ani umorile voastre.

Mie Sergiu Nicolaescu (pe care nu l-am intalnit niciodata live, nici macar la 2 Mai unde imi intindeam an de an cortul la umbra vilei domniei sale) mi-a daruit multe ore placute prin cinematografele copilariei mele.

Toti sedatii si pansatii care se intind astazi pe sticla televizorului ca eczema pentru a-l critica pe Nicolaescu, inclusiv clownul ala distonic de Cristian Tudor Popescu nu mi-au dat nimic.

Asa ca tuturor sedatilor si tristilor le urez traditionalul "Ciocu' mic" iar lui Nicolaescu nu-i mai urez nimic ca el nu mai are nevoie de urarile mele.

Comments

Aceeasi opinie!

Am exact aceeasi opinie despre regretatul Nicolaescu.Intr-o lume in care traiam izolati, iar 'accesul la cultura' se traducea prin 'Odele' facute 'tovarasului', Nicolaescu ne-a scos cumva din plictis. Sigur ca a avut marele avantaj al banilor(s-au pompat bani 'la greu' in filmele lui), dar una peste alta nu-mi amintesc sa fii filmat biografia 'tovarasului' si nici sa fii facut documentare despre al x-lea Congres al P.C.R. Cea mai mare parte, de acord cu tine, filme 'usurele', dar totusi 'Mihai Viteazul', 'Dacii', nu par asa usurele..ma rog, poate gresesc eu, nu am pretentia ca as fi o cine stie ce mare cinefila! Rupti fiind de 'occident' cum se spunea inainte(cand 'evadam' si noi 'indecent' si asta numai cu o ureche-Pe la Radio Europa Libera), nici macar nu aveam criterii de comparatie.
Am fost fan Cristian Tudor Popescu(sa devii ziarist cu o diploma de politehnist-adicatelea absolvent al unei facultati tehnice)-e mare lucru.Trebuie sa recunosc ca-l admir in continuare, dar opinia lui despre Sergiu Nicolaescu m-a dezamagit profund.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole