Skip to Content

Triangle (2009)

Un SF nesperat de bun din 2009, scenariul si regia semnate de Christopher Smith.

Probabil ca ati vazut "Ziua Cartitei". Ei, bine, este cam aceeasi idee, de trait intr-o bucla temporala, cu simpla diferenta ca in "Triangle" buclele se amesteca iar personajele duplicate se intalnesc intre ele si incep sa se cam lichideze in speranta de a-si pastra identitatea/viata. De aici si o intrebare existentiala nelinistitoare: ti-ai omori un 'alter-ego', care are fix viata ta (ca doar de aia este 'alter-ego'), pentru a-i fura viata? Sau de fapt nu ii furi viata 'lui' ci ti-o recapeti pe a ta?.

De aici si o mica dilema etica: atunci cand furi de la un alter-ego iti iei inapoi ceva ce iti apartine sau este doar un furt?

Iar la iesirea din bucla personajul principal isi pune firesc intrebarea daca a iesit cu adevarat si cosmarul s-a terminat sau urmeaza o noua revenire si cosmarul continua.

Deci o "Ziua Cartitei" dar cu mult sange, impuscaturi, injunghiat si lovit cu toporul in cap. Din nou si din nou.

Un pretext SF misto (o anomalie temporala in celebrul "Triunghi al Bermudelor"), un decor creepy (un trans-oceanic abandonat dar care pare sa functioneze bine-mersi), un personaj principal credibil (o mama singura a unui copil autist, disperata sa isi recupereze copilul) interpretat convingator de Melissa George, actiune, adrenalina, suspans, mie mi-a placut.

Regizorul si-a dorit ca filmul sa nu fie o referinta directa la Triunghiul Bermudelor, dar a dorit sa isi ajute totusi spectatorii cu cateva indicii. Yachtul cu care incepe aventura se numeste "Triangle", iar trans-oceanicul abandonat are ca port Miami, unul din cele trei puncte ale Triunghiului Bermudelor. Trans-oceanicul se numeste Aeolus, un personaj mitologic complicat si confuz, de fapt un nume purtat de trei personaje diferite. O aluzie finuta la "duplicarile" care vor urma. In film insa Aeolus este descris ca un personaj care "a pacalit moartea", o descriere simbolica a efortului personajei principale de a iesi din bucla/buclele temporale.

Un premiu si alte cinci nominalizari. Vizionare placuta.

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole