Skip to Content

Trateaza cauza si nu efectul

Cineva mi-a spus de curand o poveste din categoria "sistemul nu este prietenul tau".

Personajul principal din povestea noastra locuieste de ani buni de zile intr-o tara vesteuropeana. La un moment dat pentru ca pasaportul ii era pe expirate s-a dus la ambasada romana sa se intereseze daca il poate preschimba acolo sau trebuie sa mearga in Romanica pentru asta. Functionarul politicos i-a spus ca il poate preschimba (sigur, contra unei taxe destul de piparate) si in acelasi timp l-a sfatuit sa respecte legea si sa isi faca un pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, ca asa e legal, ca el nu mai e un turist oarecare din moment ce de ani buni locuieste permanent in tara respectiva.

Omul cu frica lui Dumnezeu si a legilor a zis da iar dupa vreo doua luni i-a venit pasaportul cel nou, pasaport de cetatean roman domiciliat in strainatate. Cand a primit pasaportul nu i-au mai dat si buletinul. Functionarul i-a explicat ca acum, daca are domiciliul oficial in strainatate nu i se mai elibereaza si buletin, pentru ca cetatenii romani stabiliti in strainatate nu au si buletin, buletinul e doar pentru cei din tara. N-a insistat, ca se grabea, si-a luat pasaportul si a plecat in lumea lui.

Dupa vreun an de la schimbarea pasaportului i-a murit tatal. Parintii mai mor. Asa ca s-a dus in Romania sa isi ingroape tatal. S-a dus la banca sa scoata niste lei pe care ii lasase intr-un cont "ca sa fie de zile negre". Omul prevazator, cand a plecat din Romania isi lasase si un cont acolo, ca nu se stie niciodata ce se intampla.

Cei de la banca i-au spus ca nu ii pot da banii pentru ca n-are buletin. Contul a fost facut cu buletin, nu cu pasaport, n-ai buletin multumim, la revedere, cine e urmatorul la rand?

Omu' n-avea timp de cearta, ca avea alte prioritati, inmormantare gen, a lasat-o cum a picat, a schimbat niste euro, si-a ingropat tatal iar apoi s-a dus la serviciul de evidenta populatiei sa isi faca buletin ca sa isi rezolve si treaba cu contul din banca.

Doar ca pentru a-ti face buletin iti trebuie o dovada de luare in spatiu cu semnatura proprietarului data in fata functionarului, ca sa evitam falsurile. Proprietarul apartamentului in care locuia in Romania era tatal lui, tata pe care ii era oarecum imposibil sa il aduca la evidenta populatiei pentru ca tocmai il ingropase ferm.

I s-a spus ca poate sa isi treaca apartamentul pe numele lui si asa nu mai sunt probleme cu luarea in spatiu insa pentru asta, sigur, trebuia sa faca mai intai succesiunea dupa tatal decedat. Ca sa faca succesiunea trebuia sa plateasca mai intai toate impozitele tatalui. La directia de impozite i s-a spus ca tatal figureaza ca platitor de impozite si pe o alta locuinta (o poveste mai veche, o casa batraneasca in care nu mai locuise niciodata, in care stateau niste stranepoti de frate) si ca decedatul nu poate sa isi plateasca impozitul pana nu vin personal la ghiseu toti proprietarii acelei locuinte ca sa dea o declaratie despre ce alte proprietati mai au in Romania. Unul dintre nepoteii respectivi locuia in Australia, altul in Canada.

Asa ca omul din povestea noastra a zis ca e un proiect prea ambitios sa isi acceseze contul din banca romaneasca intr-o singura calatorie in Romania, a lasat-o pe data viitoare pentru ca trebuia sa se intoarca sa munca in tara lui vesteuropeana. Oricat ar parea de ciudat unii romani care locuiesc in strainatate mai si muncesc. Smile

Dupa cateva saptamani un prieten caruia ii lasase cheile apartamentului i-a spus ca i-a venit o somatie de la banca in care era somat sa se prezinte de urgenta la banca sa isi clarifice situatia datelor personale, altfel, conform legii x din anul y va fi raportat nu-stiu-unde si o sa i se intample nush' ce alte nenorociri legale.

Omul, prudent, a intrebat un amic avocat despre toata povestea iar acela i-a spus, intre altele, ca nu era obligat prin lege sa isi faca pasaport de cetatean roman stabilit in strainatate, respectivul pasaport e optional si ca putea sa isi pastreze fara probleme buletinul. Ca 99% din romanii care locuiesc in strainatate.

Intre timp omul din povestea noastra a lasat-o balta cu buletinul si a inceput sa se intereseze pe la ambasada cam care ar fi procedura de renuntare la cetatenia romana si cat l-ar costa. Pe principiul "trateaza cauza si nu efectul". Laughing out loud

Comments

sistemul nu e prietenul tau

sistemul nu e prietenul tau daca nu-l cunosti.
eu mi-am pus ordine in viata in felul urmator: figurez in continuare ca cetatean roman cu domiciliu stabil in romania, nu prea ma cauta nimeni iar daca e ceva rezolva cineva din familie. ce-i drept ca vin destul de des in tara dar cand vin sunt roman 100%: buletin, permis, masina cu numere de Ro ce mai, cetatean model (ascund actele straine intr-un sertar si le iau la plecare)intru si ies din tara cu pasaportul romanesc, in rest peste tot in lume arat actele germane. voi renunta insa la a mai imi face pasaport romanesc ca e cam scump 100 eu pentru 5 ani, nu ca nu mi-as permite dar chiar n-am ce face cu el

pai si cu permisul de

pai si cu permisul de conducere cum faci, ca la asta nou nu mai merge cu doua, cand il preschimbi ti-l retin pe cel romanesc sau viceversa, din german in roman.

Cu permisele vechi era boierie, pe cel vechi nemtesc il mai am si eu inca, il pastrez de amintire. Smile

Acum cand mi-am luat permisul irlandez mi l-au retinut pe cel romanesc.

Sistem defect

Si eu am pasaport cu domiciliul in strainatate. Dar ca sa ma protejez am facut doua procuri la doua persoane de incredere (maxima incredere), inclusiv cu acces la contul bancar.

In rest povestile le cunosc si eu. Si cu banca si cu fiscul.

Cu banca a decurs asa: banii, da daca imi dati buletinul, nu am iata pasaportul, nu va dau, bine sa vina seful, insistat, chemat la sef la etaj, schimbat replici dure, in cele din urma schimbat datele in sistem, batut obraz si incasat banii jos.

Vreau sa cred ca mai degraba au fost ei flexibili decat ca am avut eu noroc.
In rest numai bine,

PS Nu reusesc sa imi fac RSS feed la stiri irlanda. Nu sunt un prieten al Facebook-ului. Idei?

Esti primul care vrea feed irlanda.ie

Esti primul care vrea feed irlanda.ie, you are welcome, sir Laughing out loud

http://feeds.feedburner.com/Irlanda-ie

sau daca preferi feedurile livrate prin email:

https://feedburner.google.com/fb/a/mailverify?uri=Irlanda-ie&loc=en_US

Sunday, November 16, 2014
0 subscribers

Multumesc

Multumesc. Imi lipseai. Vad ca spre Stiri Irlanda ti-ai transferat atentia.
Numai bine,
Ionut

doar o parte din atentie,

doar o parte din atentie, blogul meu personal ramane in continuare paradigma.ro

Halucinant! Intr-adevar, o

Halucinant! Intr-adevar, o astfel de poveste te impinge catre disperare...

cand mi-a povestit-o nu parea

cand mi-a povestit-o nu parea disperat, ci doar hotarat sa isi puna ordine in viata. Foarte hotarat. Laughing out loud

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole