Skip to Content

Top 20 module Drupal

Am nevoie de o anumita functionalitate pe un site asa ca am inceput sa caut un modul de Drupal care sa faca chestia asta. In speranta ca poate il gasesc gata facut si nu mai e nevoie sa mai muncesc eu.

In cautarile din ultimele zile am dat peste nesfarsite topuri personale asa ca ideea a venit lejer: ce-ar fi daca as face si eu un mic top personal al modulelor de Drupal fara de care nu pot trai?

Vreau de la bun inceput sa va spun ca eu pot trai fara "must have"-urile altora. O sa gasiti prin toate recomandarile CCK si Views. Le folosesc si eu, dar as putea foarte bine trai si fara. De fapt m-am apucat sa le folosesc la vreo 5 ani de configurat sute de site-uri pe Drupal.

Sa trecem la top. Si ca sa fie mai simplu am sa fac de fapt doua topuri, unul de module must have si un altul de module nice to have. Smile

Nu am inclus aici modulele optionale din core, acelea exista oricum, le stie toata lumea...

Must have

 1. Pathauto

  Permite setarea unui sistem de reguli oricat de sofisticat pentru 'construirea' url-ului, de ex /2012/myblog.html sau /2013/01/01/numele-meu/blog etc etc. M-am jucat cu el ani de zile si mi-a permis sa incerc cele mai exotice variante care mi-au trecut prin minte.

 2. Scheduler

  Face exact ceea ce spune, publica (sau dez-publica Smile ) un articol intr-un an, luna, zi, ora, minut, secunda anume.

 3. Smileys

  Ati putea trai fara emoticoane? Eu nu. In plus imi place abilitatea de a importa alte seturi decat cele standard sau setarea unora proprii. Daca nu ma credeti puteti vedea colectia de emoticoane de la www.psihoterapie.net Smile

 4. CAPTCHA

  Cred ca doar masochistii nu isi instaleaza un modul de captcha, oricare. Eu personal il prefer pe acesta in locul celor performante, externe. Mai da chixuri uneori dar imi place sa fiu selfcontained.

 5. blockanonymouslinks

  Un modul obscur dar e cea mai buna forma de descurajare a spamului pe care am cunoscut-o vreodata. Face doar ceea ce zice, adica impiedica postarea comentariilor anonime care contin linkuri. Si cum orice spam contine obligatoriu linkuri (ca altfel de ce-ar mai face spam??) filtreaza practic cam tot spamul...

 6. Save & Edit

  In mod normal texteditoarele din Drupal (cel standard sau altele) au doar optiunile 'save' sau 'preview'. Pentru mine optiunea de 'Save & Edit' este un real timesaver, ca sa ma asigur ca nu pierd ce am scris daca mi se inchide accidental browserul si totusi sa fiu pe modul de editare in continuare.

 7. Custom filter

  Predefinit Drupal are doar 3 moduri de filtrare a textului: stripped html , full html si php. Cam putine pentru o persoana creativa, asa ca mine Laughing out loud
  Am un filtru numit 'demoronizer', care ingreuneaza un pic viata celor care fura texte, un altul html fara linkuri, etc.

 8. Default node text

  La diferite tipuri de continut cand incep un text nou (un articol, un post pe blog etc) vreau sa gasesc acole deja niste text predefinit. De obicei taguri html, ca sa nu le mai scriu eu de mana, o structura predefinita a textului, etc.

 9. Nodetype

  Nu stiu de ce n-am inceput cu acest modul, ar fi trebuit sa il pun primul in preferintele mele. Face un lucru incredibil de simplu, atat de simplu incat nu inteleg de ce nu a fost inclus direct in core: schimba tipul de continut (blog in articol, articol in pagina, etc). E un silent killer, nu as putea sa imi imaginez rutina zilnica cu Drupal fara el.

 10. Taxonomy Role

  Intr-un site cu mai multi utilizatori si mai multe roluri e obligatoriu. Pot sa imi fac un vocabular (pentru cei nefamiliarizati cu jargonul Drupal, "vocabular" e un sistem de organizare pe taguri/categorii) la care sa aiba acces doar utilizatorii cu un anumit rol.

 11. Tribune

  Un modul ultralight care poate fi folosit la Shoutbox, chatbox, liveblogging, fara java, fara a incarca prea tare serverul. Suporta propriile sub-module (filtre de text, moderare, etc)

Nice to have

 1. Content Permissions

  Stabileste drepturi de acces la diferite tipuri de continut. De ex vizitatorii anonimi n-au acces la articole sau doar membrii rolului X pot avea acces la continutul Y

 2. Content Construction Kit (CCK)

  Se pot face cu el multe lucruri de care eu nu am nevoie. Smile Eu il folosesc doar pentru a seta campuri personalizate de text in care sa depun diferite valori/variabile pe care le folosesc mici scripturi pe care inserez in pagini.

 3. Comment Anonymizer

  In cazul in care vreau sa ma trolez singur si sa pot posta comentarii anonime. Smile

 4. Comment RSS

  Ofera un feed RSS pentru comentarii. Si cu totii stim ca pe un blog/site de multe ori comentariile sunt mai savuroase decat textul initial.

 5. Easy Social

  Un modul de 'easy share' pentru 4 dintre retelele momentului: Twitter, Facebook, LinkedIN si G+

 6. Exclude node title

  Un modul mai exotic, dar de care eu am avut nevoie. Face doar ceea ce spune, adica puteti alege la anumite posturi de orice tip sa nu afiseze titlul. Daca va intrebati de ce v-ati dori sa nu afisati titlul unui articol inseamna ca nu aveti nevoie de acest modul. Laughing out loud

 7. Pagination

  Imparte un text lung in mai multe pagini dupa reguli stabilite de autor: dupa numarul de cuvinte, ad labam, etc.

 8. Read More link

  Un modul care ofera un "read more" mult mai vizibil decat defaultul si personalizabil (text, font etc). Mie, dupa ce l-am instalat mi-a scazut bounce-ul cu vreo 5-10% deci e util...

 9. Views

  Un sistem sofisticat de sortare si listare a continutului, un fel de generator de interogari a bazei de date dupa criterii stabilite de utilizator. Pana sa il folosesc eu imi faceam interogarile acestea singur, cu ocazia asta am invatat si eu SQL Smile
  Dar e comod si definitely un 'nice to have'.

 10. About This Node

  Un 'nice to have' clasic. Cand ai zeci de tipuri de continut, mii de pagini etc iti place sa ai informatii despre o anumita pagina fara sa intri in modul de editare.


Iar acum, creme de la creme, topul meu personal de module de Drupal celebre, cunoscute, bine cotate si... profund inutile. Laughing out loud

Vorbesc de module pe care le-am testat si apoi le-am sters.

you don't have to have 'em

1. Administration theme

Adauga o tema afisata doar la sarcinile administrative. Mie de obicei imi plac temele pe care le folosesc de aceea le aleg/modific sau chiar scriu de la zero (am cateva scrise de mine, ce credeati? Smile ).

De ce as folosi o alta tema pentru administrare??

2. Backup and Migrate

Se lauda ca usureaza backupul. M-am chinuit o vreme cu modulul acesta, dadea erori, a mers intr-un tarziu. Un dump de SQL si mutat cu php continutul din public_html intr-un folder local e suficient. De ce un modul dedicat?

3. Google Analytics

C'mon, people, cine foloseste Google Analytics stie sa faca copy/paste la un javascript in head-ul paginii. Un modul pentru asta?

4. Administration Menu

Adauga un toolbar subtire si elegant de la care userii cu rol de administrator au acces la diverse functii administrative. L-am folosit o vreme pana cand mi-am dat seama ca de fapt stiu toate functiile pe de rost, asa ca mai bine le tastez direct.

5. FCKeditor - WYSIWYG HTML editor

Un editor 'vizual' bun dar complet inutil pentru mine. Eu sunt old-school, primele site-uri le-am scris in notepad, inca imi place sa vad si optimizez fiecare tag.

6. Taxonomy menu

Face un lucru bun, organizeaza meniuri din liste de termeni dintr-un vocabular. Bun si total inutil in conditiile in care listele de termeni cele mai bune sunt cele personalizate/optimizate de mana. Cateva linii de PHP&MySQL dedicate fac 'taxonomy menu' sa fie inutil.

Daca folositi Drupal mi-ar placea sa aflu care sunt modulele voastre favorite.

Comments

Drupal vs. Wordpress

Salutare incerc sa ma documentez la folosirea CMS - ului Drupal, momentan sunt familiarizat cu WordPress... dar doresc a migra catre alta platforma.
Ce parere aveti Drupal vs. WordPress Pro si Contra?
Multumesc,
Florin

Interesante topurile. Ti-am

Interesante topurile. Ti-am gasit site-ul "sapand" dupa Views si am inceput sa citesc si ce ai scris pt celelalte. Imi place si ma descurc cu (my)sql dar imi face zile fripte php-ul. Vresu sa fac un site (one of a f...king kind) bazat pe doua tabele mysql din care sa fac niste (2-3) filtrari. Crezi ca Views imi e de folos/ajuns? Daca vrei putem vb pe mail. Keep up the good work.

Da, Views te poate ajuta mult aici

Parerea mea personala e ca pentru un site oricat de simplu (chiar si de publicat online un banal CV) nu merita sa il faci "ad-labam" php&mysql. Orice framework te scuteste de munca si mai ales munca ulterioara.

Sugestia mea este sa folosesti un CMS cu care te simti mai confortabil (Drupal ruleaza fin) si sa iti faci filtrarile *din CMS-ul respectiv*.

Da, Views te poate ajuta mult aici. In principiu, folosind views fara sa ai prea mult habar de mysql poti face cam ce filtrari iti pot trece prin cap, doar bifand casutele corespunzatoare Laughing out loud

Deci e util sa stii sa le

Deci e util sa stii sa le faci de la 0, asa cum ti-am zis pe chat candva. Laughing out loud

nu inteleg, ce sa faci de la

nu inteleg, ce sa faci de la zero, modulele??

Ce chior sunt, da modulele.

Ce chior sunt, da modulele. Laughing out loud

Ele nu sunt facute de la 0?

Ele nu sunt facute de la 0? Smile

P.S. Uneori vrei sa faci un modul strict pentru ce vrei tu sau astepti pe altii sa-l faca. Laughing out loud

Nu e chiar asa de simplu sa faci un modul

Nu e chiar asa de simplu sa faci un modul. In plus, daca e o customizare doar pentru un anumit site, doar pentru tine e mai simplu sa o integrezi in template-ul site-ului decat sa faci un modul. Pentru mine cel putin e mai simplu.

Am sute de pagini care contin cod personalizat direct in pagina, de ce as face cate un modul pentru fiecare din acele pagini?

Ok, poate ca unele din acele pagini as putea sa le grupez pe categorii iar fiecarei categorii sa i se adreseze cate un modul, dar, repet, de ce atata munca?

Ca sa stai la mare o saptamana ai nevoie doar de un cort si nu sa iti construiesti o vila. Efortul de a-ti construi o vila (presupunand ca il poti sustine) nu se merita.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
 • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole