Skip to Content

Tara te vrea hranit cu gunoaie

Pe motive de niste kilograme in plus m-am gandit sa fiu putin mai atent la ce mananc. Nu sa tin vreo dieta sofisticata (stim cu totii cam cat dureaza tinutul unei diete sofisticate), nu sa numar calorii, nu sa mananc fructul-minune-adus-din-jungla-care-haleste-el-grasimile-in-locul-tau ci pur si simplu sa fiu mai atent la ce mananc. Sa fac alegeri mai bune.

Usor de zis, greu de facut. Greu nu in sensul ca am facut sevraj la abtinerea de la junkfood ci greu in sensul ca m-am trezit intr-o adevarata conspiratie a gunoaielor alimentare, unde e greu fizic sa ai acces la mancare sanatoasa.

Daca nu ma credeti incercati sa faceti o inlocuire simpla, de exemplu sa inlocuiti covrigul sau merdeneaua cu un mar. Banalul mar. Ala bland si bun. Covrigi si alti prieteni continand gluten se gasesc in dughene nesfarsite peste tot. Mere poti lua doar din magazine care au locuri special amejate pentru mere.

Cand cumperi un covrig nu se uita nimeni lung, e ok, 90% din cumparatori isi iau doar un covrig. Dar incercati sa mergeti la aprozar si sa cumparati un mar. Un singur mar.

In primul rand ca e mult mai greu de gasit un loc care vinde mere. Apoi e mai complicat fizic, intri inauntru, iei cos, stai la coada. Nu se vand mere la strada. Covrigii se vand aproape din mers. Apoi veti fi priviti cu multa suspiciune, ca un posibil infractor. E ceva necurat. Cine sta la coada pentru un sigur mar? Daca totusi n-aveti genti suspecte, buzunare umflate iar casiera decide din ochiul ei expert ca n-ati furat nimic, suspiciunea din privire se transforma intr-un fel de mila. E criza, se vand merele #calasaraci, la bucata.

Unele casiere, lipsite de empatie (sa nu uitam ca psihopatia, adica absenta empatiei le afecteaza si pe femei, indiferent de nivelul de educatie, 4% din populatia generala, deci inclusiv casiere) se revolta deschis ca trebuie sa bata un bon pentru un mar. Mie mi-a zis una ostila "dom'le, iti bati joc de mine?" I-am raspuns tot cu o intrebare (boala profesionala a psihoterapeutilor) "de ce, pentru ca vreau sa mananc un mar?". Nu mi-a mai raspuns.

Sa trecem de la partea cu snackul direct la partea cu masa de pranz. Sa zicem ca cineva care vrea sa fie un pic mai atent la ce mananca merge la food-court-ul dintr-un mall oarecare. Un scenariu banal. Mie mi se intampla des. Mi-e foame, ma aflu pe langa mall, urc la etaj sa rezolv problema.

Incercati sa obtineti in farfurie o combinatia simpla gen o bucata de carne prajita/coapta/fiarta si o salata banala. Cea mai banala salata. E simplu ziceti?

La Mall Vitan, pe unde trec mai des e practic imposibil. Exista doar forme de carne tocata (hamburger, shaorma, carnati, frigarui), doar salate "savante" care contin tot ce nu vrei. Tin minte si acum ca odata am luat o salata de la Springtime, era singura disponibila si zece minute am ales bucatelele de lipie sfaramate printre rosii. De ce ai baga lipie prajita sfaramata in salata???

Pana de curand la meniurile de la KFC nu puteai sa alegi ca bautura inclusa sa fie apa. Sigur, puteai sa arunci cola si sa iti cumperi apa, dar cati faceau asta? Acum mai nou am vazut ca se poate si cu apa.

In cartierul in care am locuit in Bucuresti pana anul trecut existau trei macelarii. Jegoase, cu vanzatoare acre, injectau apa in carne de curgea apa ca din sosete ude DAR erau macelarii. Adica magazine de unde puteai sa cumperi carne dintr-o bucata. Puteai sa alegi.

Astazi toate cele trei macelarii au disparut. Una a inlocuit vitrinele cu carne cu unele mai de criza, cu diferite soiuri de carnati, ieftini, gustosi si care numai Dumnzeu stie ce contin. Carnati care sunt cam ca lucrarea de doctorat a domnului Ponta, poate contin ceva carne, poate sunt de calitate, dar trebuie sa mergem pe incredere, pentru ca nu avem de unde sa stim ce se afla in spatele membranei cu o mazga pe ea.

A doaua macelarie s-a transformat in salon de pacanele iar ultima in casa de amanet.

E mai usor sa cumperi un covrig sau o merdenea decat un mar. E mai usor sa cumperi un carnat decat o bucata de carne. E mai usor sa mananci gunoaie sofisticate decat lucruri simple.

Acelora dintre voi care sunt tentati sa imi spuna aici "pai asa iti trebuie daca mananci carne" as vrea sa le spun ca nici vegetarienii (indiferent ce o insemna "vegetarian") nu o duc mai bine. E mai usor sa obtii si mananci borhot vegetal plin de E-uri (rahaturi artificiale tofu, hamburgeri vegetali gen) decat o leguma cinstita.

Tin minte si acum senzatia de neputinta pe care am simtit-o anul trecut intr-un supermarket din Mangalia unde singurele mere de vanzare erau din Chile (deci statute cu lunile pe un vapor) frumoase parca erau din ceara (niciun vierme nu se atingea de ele, ca murea otravit pe loc cred) in timp ce la radio la stiri auzeam ca multi agricultori din Romania au decis sa abandoneze merele pe camp pentru ca ii costa prea mult culesul si nu se justifica economic vorbind.

Sa nu ma intelegeti gresit, nu o dau acum in danpuricisme, n-am nicio treaba cu conspiratia mondiala sionista, cu Bilderberg, Area 51, OZN-uri. Am treaba doar cu faptul ca in Romania mult mai greu sa gasesti alimente simple, locale decat alimente procesate, vopsite, imbalsamate cu chimicale. Iar acest "mai greu" tine in mod esential de autoritati. Autoritati care ne fac la televizor poznas cu ochiul "pentru sanatatea dvs. evitati excesul de sare si grasimi, ha-ha-ha, ce ne-am mai distrat". Zici ca e din glumele de santier ale lui Basescu.

In aceasta perioada in care m-am decis sa mananc mai sanatos mi-am dat seama ca exista o singura cerinta si o singura sansa pentru asta: planificarea. Fara planificare suntem condamnati la covrigi. Fara planificare singura diferenta dintre noi si cei care mananca direct din tomberon e ca noi dam si bani pe gunoaie. Planificare inseamna sa iti faci timp sa treci pe la o macelarie, pe la o piata de legume/fructe, sa ai timp sa le cari acasa, sa le asezi in frigider strategic (carnea jos, ca e mai rece, fructele sus, ca sa nu inghete), sa anticipezi ce vei manca cand iesi in oras, sa bagi un mar in geanta ca in oras, dupa cum ziceam se gaseste mai greu. Planificare inseamna sa gandesti ca un sahist cu doua-trei mutari inainte.

Un cantec mai vechi zicea ca "tara te vrea prost". Eu as completa cu "tara te vrea hranit cu gunoaie".

Sigur, in afara de cazul in care te proptesti pe picioarele din spate si decizi sa mananci altfel decat vrea tara. Adica mai sanatos.

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole