Skip to Content

Steaua sus rasare, ca o condamnare...

Cand eram copil ma fascina acoperisul garii din orasul in care am crescut, Hunedoara, un acoperis de o forma familiara si totusi bizara, asemanator cu al unei biserici, foarte tuguiat si care se termina cu o stea in cinci colturi. Pe vremuri chiar rosie, ca asa erau vremurile, se purta rosu.

Tot atunci circula si o legenda urbana, cum ca arhitectul/arhitectii care dupa razboi ar fi fost pusi sa faca o gara s-au gandit sa ia ceva din look-ul Castelului Corvinilor dar au incercat sa nu-l supere nici pe noul stapan, Stalin, asa ca acoperisului cu look medieval i-au pus si o stea rosie cu cinci colturi. Timpul a trecut, pe Stalin l-au otravit tovarasii lui, vopseaua rosie de pe stea s-a dus insa...steaua e tot acolo.

Mie mi se pare ca steaua rosie este o parte din gara sau eu cel putin nu stiu gara din Hunedoara altfel decat cu steaua ruginita pusa in motz. Fie-ne steaua usoara. Intre timp nici gara nu e mai e ce a fost, s-a privatizat, am inteles ca nu mai apartine CFR-ului, alta data "a doua armata a tarii".

Un alt lucru care m-a fascinat la gara copilariei mele erau cele doua fresce proletcultiste uriase, aflate fata-in-fata pe cei doi pereti ai garii. Pe una otelari prometeeni se joaca cu otelul topit cum se joaca cocalarul cu zarul de la table. Pe cealalta otelarul musculos ne arata si partea lui sensibila, e in maiou la iarba verde, copilasi, acordeoane, haleala. Doua fresce care condenseaza toata filosofia de viata a vremurilor: "we work hard, we play hard". Iar steaua rosie completeaza: "die, suckers!"

Stapanii garii s-au tot schimbat, de la Stalin la astia ultimii, de au cumparat gara cu totul insa steaua rosie ruginita e bine-mersi. Ceva ma face sa cred ca va fi tot acolo si peste 50 de ani. Ca o condamnare.

Pentru placerea retinei dvs. am incercat - atat cat mi-a permis senzorul mititel - sa trag in poza cele doua fresce, asa cum mai arata acum, jumulite, igrasioase, cu graffiti pe la colturi. Si o a doua de pe peronul cel privat(izat)...

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole