Skip to Content

statistici

warning: Creating default object from empty value in /home/paradigma/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Tribulatii statistice

Un singur presedinte SUA a fost burlac si nu s-a casatorit niciodata. Un singur presedinte SUA a fost divortat. Doi presedinti s-au recasatorit in timpul mandatului dupa ce Primele Doamne au repausat. Sase presedinti n-au avut copii (aici il bagam si pe burlac).

Sase ani si trei luni

Românul mediu statistic se va pensiona la 65 ani si va trăi până la 71,24 de ani.

Mai precis, românul mediu statistic va manca timp de 6 ani si trei luni din pensia la care a cotizat 35 de ani, ca atata trebuie.

Sigur, acum sa nu intram pe nisipurile miscatoare ale ipotezelor, stim ca nefumatorii traiesc mai mult, la fel si cei care nu si-au stins 35 de ani anxietatile cu mici si bere, va propun sa ramanem fix la statisticile in pielea goala: sase ani si trei luni.

Dai cam jumatate din ce castigi timp de 35 de ani (am zis frumos "jumatate", ca e ceva mai mult daca le adunam pe toate), cu alte cuvinte dai leafa pe vreo 18 ani ca sa primesti la un moment dat inapoi aproximativ leafa pe vreo 6 ani.

Asistam la moartea casatoriei?

De mai multa vreme tot intalnesc ideea ca in vremurile noastre grabite si crizate casatoria a devenit doar o relicva sociala a unor alte vremuri, deja apuse.

(Sigur, vorbim de casatoria inteleasa ca un contract social intre un barbat si o femeie si nu un contract intre doi maimutoi de acelasi sex. Contract care in cazul lor s-ar putea numi SRL sau ONG sau oricum altcumva dar nu casatorie.)

Daca vorbim de casatorie ca "relicva sociala" (formularea nu imi apartine, doar m-am impiedicat de ea si mi s-a parut interesanta) atunci facem si binecuvenita distinctie intre casatorie si relatia de cuplu. Casatoria este un contract care se suprapune peste o relatie de cuplu, nu o inlocuieste, nu o repara, cel mult o completeaza.

Statistici, discriminare, mituri

Peste 40% din victimele violentei domestice sunt barbati.

Asta spun statisticile. Deci aproape jumatate. Posibil mai multe in conditiile in care societatea nu este dispusa sa accepte un barbat plangand pe bordura in fata blocului pentru ca a fost batut si dat afara din casa de partenera. O femeie in situatia asta ar fi luata cu grija, ca e traumatizata saracuta, spalata, ingrijita, dusa la un adapost pentru femei abuzate. Un barbat in situatia asta ar fi ridiculizat si eventual incurajat cu un gyrian "ridica-te Ioane, ridica-te Gheorghe". Smile

De ce femeile se ineaca mai greu?

Conform statisticilor facute publice de catre Irish Waters Safety 3/4 din cei inecati sunt barbati iar unul din cinci inecuri este o sinucidere.

Altfel spus 60% din inecuri sunt accidente, 20% sunt sinucideri iar 20% au cauze neclare.

Numarul anual al inecurilor din Irlanda a descrescut masiv in ultimii ani, de la 200 in 1980, 135 anual pana in 2013 pana la 91 anul trecut.

Ultimul stinge lumina

Institutul National de Statistica a anuntat ca populatia Romaniei a scazut, pentru prima data dupa 1968 sub 20.000.000 de locuitori, la 1 ianuarie 2014 populatia Romaniei fiind de 19.942.600.

E riscant sa fii barbat tanar in zilele noastre

Nu o zic eu filosofic, asa, de aiurea, ci o zic citind ingrijorat o statistica. In 2012 in toata lumea au fost omorati 437.000 de oameni din care 80% au fost barbati, iar 40% din victime erau barbati sub 30 de ani.

Deci sa inteleg ca e riscant sa fii barbat si e si mai riscant sa fii barbat tanar. Aparent cel mai riscant e sa fii barbat tanar in America si Africa (cele mai multe omoruri au avut loc in America Centrala si Africa cu 26-30 de asasinate la 100.000 de locuitori).

Syndicate content


Smokers