Skip to Content

Si barbatii plang(e)

O doamna care scrie pentru o revista pentru femei un articol despre plans si barbatii care plang m-a rugat sa fiu barbat si sa am un punct de vedere despre barbatii care plang. Sunt psihoterapeut, sunt barbat si se presupune ca ocazional mai si plang pe deasupra.

Desi pana acum experientele mele cu ziarele si ziaristii au fost de tot plansul (texte ciuntite, scoase din context, numele meu scris gresit, publicarea datelor de contact a ramas un vis prea indepartat) de data aceasta tema mi s-a parut irezistibila.

Nu stiu ce va aparea in final in revista, sper sa nu plang cu ea in mana, insa i-am spus doamnei ziarist, pret de 1930 de caractere fara spatii cam asa:

In zilele noastre a fi barbat care isi doreste sa planga este mai greu decat a fi fumator in locuri publice.

La fel ca si pentru fumatori plansul nu este permis oriunde pentru barbati, ci doar in locuri special amenajate, in care plansul barbatilor este acceptabil social. La o inmormantare plansul e in general permis. Dar discret, sa fie mai mult o lacrima care se scurge, nu un plans expresiv. La fel, plansul barbatilor mai este acceptabil si pe la conferintele de presa. Sesiunile de plans cu "Draga Stolo" si "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu" au facut istorie. Sigur, plansul barbatilor este permis si intr-o sala de cinematograf, cu conditia sa nu deranjeze spectatorii, iar barbatul sa fie obligatoriu insotit de o femeie.

Insa la Mall, cand te anunta iubita ca totul s-a terminat sau la stomatolog plansul unui barbat este absolut inacceptabil. Un barbat "adevarat" nu plange, asa spune norma nescrisa iar cei care o incalca sunt priviti cu multa suspiciune ca persoane care nu fac cinste rolului de "barbat". E ca si cum societatea noastra s-ar fragiliza pe loc daca barbatii ar inceta sa isi mai joace rolul social de roboti fara emotii.

Din anumite motive, pe care le putem explora mult si bine, societatea noastra isi doreste barbati inhibati emotional, care sa isi exprime emotiile cat mai putin, cat mai rar si cat mai neechivoc. Un moment de furie violenta e acceptabil, un plans confuz, asa, mai fara cauza nu. E treaba barbatilor daca au emotii sau nu, important e sa nu le exprime in fata altora.

Poate ca nu intamplator alexitimia este in general o problema a barbatilor. Alexitimicul este un vulcan de emotii pe care nu le poate exprima. Afara e vopsit gardul, inauntru e leopardul. Am avut barbati in cabinetul de psihoterapie care mi-au marturisit ca sunt singura persoana in fata carora au plans de cand sunt adulti.

Ca sa parafrazez titlul unui cantec celebru, "tara te vrea inhibat (si inexpresiv) emotional". Daca este de acord sau nu cu aceasta cerinta sociala e o decizie individuala a fiecarui barbat in parte.

Eu unul nu sunt de acord cu ea si ii indemn pe toti barbatii care calca pragul cabinetului meu de psihoterapie sa nu fie nici ei de acord. Ii indemn sa nu isi mai bage emotiile sub pres si sa planga daca simt nevoia pentru ca plansul exprima, plansul echilibreaza, plansul insanatoseste.

Si ca tot a venit vorba, voi ce credeti, e acceptabil ca un barbat sa planga?

Comments

parere

Imi pare ca sunteti fani Margineanu, zic bine sau ma insel?
Adevarul este ca barbatul care nu plange ori nu e om ori nu e barbat si plange in baie fara sa il vada nimeni, dar asta e n-ai ce sa faci.

nu sunt fan Margineanu

daca ma intrebi pe mine, nu, nu sunt fan Margineanu. L-am ascultat, sigur, mi-au placut cateva dar n-am devenit 'fan'.

Barbatul care nu plange poate ca este doar un om caruia i s-a spus in copilarie ca 'barbatii nu plang'. Cu alte cuvinte este doar un om dezinformat. Smile

...si baietii plang cateodata!

Da' parca nu l-am vazut io pe Bittman al nostru la Vocea Romaniei plangand?
Totusi, plansu' ca plansu', da eu cu princippile mele de femeie, as zice ca poa' sa planga, da' nu prea mult totusi!Barbatul tre' sa reprezinte puterea!

Acuma, depinde cum privesti lucrurile!Se spune ca femeia e sexul slab, tre' sa fie ocrotita(se subantelege ca de barbat, ca doar nu de Base sau Papa care se duse!)

Pai daca barbatul boceste langa mine, eu cand mai am timp sa plang?In alta ordine de idei, daca tot reprezinta barbatul puterea, egoul lui de mascul feroce ii sopteste ca 'bataia e rupta din rai', chestie pe care o si aplica unii, nu generalizez!

Apropos de chestia asta, mi-am amintit un banc:de ce-si bate barbatul nevasta? Raspuns:PROFILACTIC! Daca 'trag un ochi vigilent' peste prihoterapie.net, 'ma ia valul' si adaug filozofic ca o bate in scop TERAPEUTIC!

Concluzia mea e ca barbatii au voie sa planga, dar numai 'la ocazii'!

plângeţi!

Bineînţeles! Cum să nu plângi când vezi faţa domnului din imagine... Smile)

Mă gândesc că, dacă ar plânge mai mult, bărbaţii ar depăşi speranţa de viaţă pe care o au acum femeile... Laughing out loud

daca te-ai uita in oglinda

sa inteleg ca daca te-ai uita in oglinda si ai vedea ce vede domnul din poza ai plange si tu mai des? Laughing out loud

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole