Skip to Content

Sase ani si trei luni

Românul mediu statistic se va pensiona la 65 ani si va trăi până la 71,24 de ani.

Mai precis, românul mediu statistic va manca timp de 6 ani si trei luni din pensia la care a cotizat 35 de ani, ca atata trebuie.

Sigur, acum sa nu intram pe nisipurile miscatoare ale ipotezelor, stim ca nefumatorii traiesc mai mult, la fel si cei care nu si-au stins 35 de ani anxietatile cu mici si bere, va propun sa ramanem fix la statisticile in pielea goala: sase ani si trei luni.

Dai cam jumatate din ce castigi timp de 35 de ani (am zis frumos "jumatate", ca e ceva mai mult daca le adunam pe toate), cu alte cuvinte dai leafa pe vreo 18 ani ca sa primesti la un moment dat inapoi aproximativ leafa pe vreo 6 ani.

Oare doar mie mi se pare o afacere proasta sa dai imprumut 18 si sa primesti inapoi 6?

Nu e mai simplu sa pui deoparte leafa pe cei sase ani si trei luni iar apoi daca ai norocul sa iesi din statistica sa incepi sa improvizezi? Laughing out loud

Comments

amesteci mere cu pere

ce spui tu e ca te duci la supermarket, iei de toate, te costa 100e si spui: m-a costat jambonul 200e!!!

pentru ca de fapt pentru suta de e am platit nu stiu cat impozit si de fapt mai e si benzina pana la magazin si copilul a facut kk in chiloti si a murdarit scanunul, dupa care a adormit cu ciocolata in mana si si-a facut cocina haina, etc.

dar in realitate, jambonul a fost 3e, restul au fost alte cheltuieli si intrucat nu traim in jungla, insasi existenta noastra necesita cheltuieli colaterale.

jambonul insa, tot 3e a fost. la fel si pensia. restul sunt alte cheltuieli.
si inca un detaliu, care pare ca a trecut cu vederea: noi nu ne platim pensia noastra, noi platim pensia pensionarilor. altii or sa plateasca pensia noastra. de-asta intr-o tara in curs de dezvoltare e avantajoasa pensia la stat: pana ne pensionam, mai creste tara deci si punctul. in acest context e destul de putin important cati ani de pensie avem, important e cati or sa plateasca pentru noi. deci e bine sa facem copii.

sistemul de pensii, asa cum a

sistemul de pensii, asa cum a fost imaginat de Bismarck si cum functioneaza el acum, e un fel de tzeapa piramidala, doar ca ceva mai lenta.

Seamana destul de bine cu asigurarea la masina: platesti anual un casco de 500 eur ca sa te asiguri ca nu vei plati un far spart din vina ta in valoare de 200 eur.

fallacy!

Smile

1. schema piramidala presupune ca initial sa existe o baza mare de cotizanti, care in timp sa se reduca (si sa stim de la inceput asta). pensiile sunt in aceasta situatie doar daca nu facem copii, ceea ce se intampla pentru ca masculul roman isi ciomageste nevasta, iar femeile nu mai sunt sarace lipite pamantului si nu mai vor sa isi asume dependenta financiara si ciomageala, asa ca stau cuminti si iau pilula.

dar asta nu se stia acum 50 de ani, cand nimeni nu isi imagina ca femeia o sa ajunga vreodata sa aiba independenta financiara.

2. argumentul casco e din categoria logical fallacy pentru ca: asigurarea asigura riscul. cand dai 500e, nu stii daca o sa primesti un far spart sau toata masina. nici asigurarea nu stie. asigurarea spera ca o sa-ti dea un far si tu speri sa iti dea masina, daca iti este furata.

compari starea de lucruri la inceput (cand nu stii ce va fi) cu cea de la sfarsit (cand stii ce a fost) si te superi ca ai pariat pe casco. nu ai de ce sa te superi, tu te-ai acoperit la un risc. atunci cand ai dat 500e, nu stiai daca n-o sa patesti nimic sau o sa ai ghinionul sa iti dea foc cineva la masina.

e ca si cum ai trage la loz in plic si ai spune dupa ca ai dat banii degeaba pentru ca n-ai castigat.

pensie

Si cat este pensia aici in romania... asa cum zica statistica ai 6 ani si 3 luni cu o pensie care aproape nu este destul pentru medicamente ce deja trebuie sa iei la 65 de ani.

nu e mai simplu ;)

pensia nu e jumatate, e cateva procente. restul pana la jumatate sunt sanatatea 6.5 daca imi aduc bine aminte, inca o sanatate la angajator, somaj si IMPOZITUL, care fiind luat la sursa, e inclus in jumate. in realitate pensia la stat e mult mai avantajoasa ca pensia la privat (e dependenta de cresterea economica fata de privat la care depinde doar de suma cotizata)

Nu sunt "cateva" procente.

Nu sunt "cateva" procente. Oficial sunt 10,5 insa si contributiile de la angajator sunt de fapt tot banii tai.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole