Skip to Content

Sa nu uiti, Darie

Astazi impreuna cu jumatatea mea mai buna ne-am invins lenea individuala si colectiva si ne-am hotarat sa dam o raita prin centru sa vedem parada homosexualilor.

Prima parada de dupa referendumul care a pus Irlanda pe harta tarilor cu casatorii intre homosexuali.

Am ajuns la timp, 13.30 sharp, cum zicea pe anunturi la Remembrance Garden. Un fel de gradina-sa-nu-uiti-Darie irish-style.

Cateva sute de persoane, mai toate imbracate in steagurile cu curcubeu. Parada a inceput lent si bine, in miscari scurte de du-te-vino, cu pene infipte pe ici, pe colo, cu cate un drag-queen care incerca sa fie amuzant, cu multi copii care se bucurau de vremea frumoasa si de culori. (Bine, sigur, copiii se bucura de orice, imi imaginez ca si pe vremea lui Hitler copiii se bucurau la marsuri si manifestari publice.)

Din cele saij' de mii de persoane anuntate prin media irlandeza eu n-am vazut decat poate vreo mie, hai doua, ca poate au mai stat si ascunsi, ca asa e dansii, unii e ascunsi. Restul de pana la 60.000 cred ca isi faceau listele cu invitati pentru casatorii. Smile

Ce mi-a placut la parada:

1. n-am vazut mai multi politisti decat era necesar.

De fapt cateva politiste, unele chiar frumoase. La paradele din Romania zici ca aduc cei mai urati jandarmi veterani din Afganistan pe care ii are politia romana. Si ii si imbraca ciudat, sa nu semene a oameni.

2. n-am vazut "contra-manifestanti"

Doar intr-un singur loc vreo trei purtatori de pancarde cu ceva "Pocaiti-va, sfarsitul e aproape" care faceau schimb de fluturasi cu niste activisti gay. Niciodata nu am simtit mai profund ca niste oameni se merita unii pe altii ca la schimbul acela de fluturasi intre activistii habotnici si activistii homosexuali.

3. parada a mers ca unsa cu alifie.

A inceput la ora anuntata, s-a terminat la ora anuntata, n-au spart sticle goale, n-au spart capete, n-au strigat mascari, ultima masina din coloana a fost masina care spala pe jos, inainte de a se redeschide circulatia.

Ce NU mi-a placut la parada:

1. Baloanele, steguletele si celelalte lucrusoare colorate erau contracost.

Bine, bre, activistilor, e criza, stim cu totii, da' macar un stegulet mic si amarat n-ati avut si voi pentru fratele vostru heterosexual care a venit sa simpatizeze cu cauza voastra? Sa dau bani pe balon? Jaysus!

2. Toate corporatiile culcusite in Irlanda pe motiv de 12,5% corporate tax si-au scos angajatii mai efeminati sa-si miste fundul la parada.

O excelenta ocazie de expunere moca pentru LinkedIn, eBay, Amazon, Dropbox, Yahoo, Google etc etc etc.

(MasterCard au avut un slogan misto, singurul care se potrivea in peizaj: "Acceptarea conteaza". Restul au fost pe modelul "me, too".)

3. Au scos niste echipe de copii (n-aveau mai mult de 10-12 ani) sa danseze in parada.

Oare doar mie mi se pare un pic nepotrivit sa implici copiii intr-o chestie care tine de comportamentele sexuale ale adultilor? Cum ar fi sa te intrebe Gigel, pardon, Padraig ala micu':

"doamna profesoara noi unde mergem azi?"
"pai mergem sa dansam pentru homosexuali"
"doamna, ce sunt aia homosexuali?"
"lasa ca o sa afli tu cand faci mare, acum taci si danseaza, ca e frumos sa vada baietei dansand".

4. Partidele politice (Fine Gael, Sinn Fein) n-au ratat ocazia de a se expune un pic si de a-si flutura liderul pe la nasul electoratului

Gerry Adams si-a plimbat cu stoicism propria pancarda la parada in strigatele prietenilor si neprietenilor. Stim cu totii ca politica e un pic cam curva, dar chiar asa, sa nu ratam nicio ocazie de a reafirma asta? We love you, Gerry.

Sa nu ma intelegeti gresit, mie chiar imi place de Gerry, a avut o viata demna de James Bond, evadat, impuscat, parlamentar britanic, parlamentar irlandez, gura lumii sloboda zice ca a popit si el pe cativa loialisti, inca ii mai cauta prin mlastinile Irlandei, Gerry e un tip foarte tare dar azi mai bine statea la un Guinness cu camarazii de arme.

5. Muzica putina, sonorizare proasta.

Eu nu zic ca trebuia sa fie ca la Liberty Parade, da' totusi mai cu muzica baieti, ca doar vrem sa transmitem in public optimism, pozitivism si 'normalitate', despre asta e parada.

Nush' de ce, dar mie parada homosexualilor de astazi din Dublin mi-a adus aminte de defilarile ceausiste. Cei care ati deschis televizorul inainte de '89 stiti despre ce era vorba. Un alt fel de pain in the ass, dar atunci nu era de la orientarea sexuala ci de la cea politica.

Am avut senzatia ca parada a fost facuta pentru ca trebuia sa fie facuta.

Iar cand s-a terminat mi-am luat jumatatea mai buna si am revenit acasa sa incheiem ziua la fel de homosexual cum am inceput-o (cu parada adica) si anume cu un film despre ultima zi din viata unui homosexual celebru: Pasolini.

Si, sigur, si cu un gratar mai colorat care sa ne aduca aminte de aceasta zi colorata. Sa nu uiti, Darie.

Comments

Cu greu iti poti retine

Cu greu iti poti retine poantele mai Darie! Oricum, a fost distractiva relatarea! Ma intreb cate generatii vor mai trebui sa treaca pentru a se legaliza casatoriile gay in Romania.

Smile

re: generatii

mult mai putine decat ar vrea Vopsitorul Sef de la BOR. Cu siguranta in timpul vietii noastre, adica curand de tot.

Casatoria intre tot felul de platitori de taxe si impozite e unul dintre lucrurile pe care statul le poate oferi gratis, nu doare, nu costa si aduce bani la buget. Nu e ca si cum le-ar oferi educatie, aia e pe bani, le ofera doar o hartie ca doi domni/doamne isi platesc impozitele impreuna

Bine, statul ca statul... dar

Bine, statul ca statul... dar biserica? Nu e de glumit cu biserica si bisericosii ei... Am observat ca cei din cultele importate (baptisti, evanghelisti, etc) au o atitudine de genul "cine sunt eu ca sa judec?". Ma intreb daca si ortodocsii vor ajunge la acest nivel, vreodata.

Sigur ca nu e de glumit cu biserica

Sigur ca nu e de glumit cu biserica.

Orice biserica e un fel de "stat alternativ". Are propria ierarhie, propriul sistem de educatie, propriul set de reguli sociale si biserica este dispusa oricand sa preia puterea, daca i se ofera ocazia.

Cele cateva teocratii functionale din lume vin in diferite forme si arome (Iranul si Israelul sunt doua bune exemple). Prea-fericitul Vopsitor Daniel ar conduce Romania fara sa clipeasca daca vreo gluma a istoriei l-ar pune in fruntea bucatelor...

Si ce terapii de conversie ar face el cu toti orientatii acestei lumi... Laughing out loud

Noroc ca nu e in pozitia sa le faca...

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole