Skip to Content

Rostul utopiilor este sa ne faca sa visam frumos

Intotdeauna am avut o slabiciune pentru utopii. Orice fel de utopii. De la falansterul de la Scaieni, pana la Brave New World.

Insa aceasta ultima utopie (sau mai bine zis initiativa cu aroma utopica) este creme de la creme, mama utopiilor. Nu stiu daca ati mai auzit de ea, se numeste "UBI", sau "Iniţiativa cetăţenilor pentru un Venit de Bază Necondiţionat"

Foarte pe scurt, unii incearca sa stranga un milion de semnaturi din Europa ca sa convinga Bruxellesul ca fiecare loser din orice parc, gara, mlastina a Europei are dreptul la o suma de bani lunara. Atentie, a nu se confunda cu ajutoarele sociale pe care oricum le iau clocharzii Europei, nu despre ele e vorba. Ci despre o suma la care ar trebui sa aiba dreptul fiecare barbat, femeie din Europa, indiferent de educatie, lungimea nasului, culoarea tenului, religie sau ce parte a corpului utilizeaza pentru amor.

Definiţia Venitului Minim Garantat/Necondiţionat

Venitul Minim Garantat/Necondiţionat (UBI) nu înlocuieşte statul social, ci îl completează pe acesta, îl transformă dintr-un stat cu politici sociale compensatorii într-un stat cu politici sociale emancipatorii. UBI este definit ca o iniţiativă emancipată şi emancipatorie, având următoarele caracteristici:

 Universal

 Individual

 Necondiţionat

 Suficient de mare încât să asigure o existenţă demnă şi o participare activă la viaţa socială.

Universal: de principiu, fiecare persoană, indiferent de vârstă, strămoşi, loc de domiciliu sau de rezidenţă, profesie etc. va avea dreptul să primească această alocaţie. Ceea ce solicităm este un venit minim garantat/necondiţionat la nivel european.

Individual: Orice femeie, orice bărbat, orice copil are dreptul la un venit de bază individual şi nicidecum integrat în venitului global al unei gospodării/familii. Venitul Minim Garantat/Necondiţionat (UBI) va fi independent de circumstanţe cum ar fi: starea civilă, coabitarea sau configurarea gospodăriei/familiei, venitul unuia din membrii familiei sau proprietăţile care aparţin oricăruia din membrii familiei. Aceasta este singura modalitate de a securiza viaţa privată şi de a preveni controlul unor indivizi asupra altor indivizi. UBI ajută cetăţenii să ia propriile decizii.

Necondiţionat: Noi privim venitul de bază ca pe un drept al omului care nu trebuie să depindă de nici o pre-condiţie, sau obligaţie de a avea salariu plătit, de a fi integrat în serviciul public, sau de a se comporta potrivit cu rolurile tradiţionale de gen. Venitul de bază nu va fi condiţionat de alte venituri, economii sau proprietăţi.

Sufiecient de mare: Suma trebuie să poată acoperi un standard decent de viaţă, care se potriveşte cu standardele culturale şi sociale din ţara respectivă. Trebuie să prevină sărăcia materială şi trebuie să ofere posibilitatea oricărui om să participe la viaţa socială. Aceasta înseamnă că venitul net minim al fiecărui cetăţean trebuie să se afle peste nivelul de sărăcie potrivit standardelor UE, care corespunde cu 60% din aşa-numitul „venit echivalent median naţional”. În special în ţările în care majoritatea oamenilor au un venit mic, deci unde venitul
median naţional este scăzut, trebuie să se folosească un standard alternativ (ex. coşul cu cumpărături) pentru a se determina suma venitului de bază, pentru a garanta o viaţă decentă, siguranţă materială şi participare deplină a oamenilor la viaţa socială.

E o utopie fascinanta (ca multe dintre utopii).

Haideti sa prespunem pentru 5 minute ca ar fi posibila. Ce s-ar putea intampla? Femeile care stau cu parteneri abuzivi ar putea sa iasa intr-o noapte fara luna sa isi cumpere tigari si sa nu se mai intoarca. Pentru ca au un mic venit.

Adolescentii care nu mai isi suporta parintii ar putea face la fel. Parintii care nu isi mai suporta adolescentii ar putea sa le zica "ia du-te dragul mosului si traieste-ti criza prin alta parte, ca nu e asa de complicat".

Primariile ar putea sa le zica loserilor locali "ba, nu va mai dam nimic ca suntem primarie saraca, traiti din UBI".

Cei cu veleitati de artisti, de scriitori ar putea sa isi zica "ba, o vreme traiesc din UBi, ca sa pot sa imi fac expozitia/scriu cartea/etc".

Angajatorii s-ar putea sa zica "ba, hai sa ne purtam mai frumos cu angajatii, ca altfel pleaca si traiesc din UBI, nu mai au nevoie de banii nostri".

Sigur, e doar o utopie, dar pe mine m-a facut deja sa visez cateva minute, cat timp am scris acest post, si asta e minunat. Asta e rostul utopiilor, sa ne faca sa visam frumos. Smile

Comments

ar merita un UBI cei care au ...

....muncit 10 ani.Sa beneficieze o perioada de 1 an sau mai mult de UBI.Pt ca in ultimul timp angajatorii s-au obisnuit sa ofere minimul pe economie pt munca zi de zi de cate 11-12 ore, contractul fiind de 8 ore!!! si fara sa plateasca orele suplimentare iar munca depusa de un angajat depaseste cu MUUULT cerintele postului.Noi dam vina pe angajatori, ei dau vina pe guvern(ca sunt taxe mari etc) iar guvernul baga taxe in continuare si dau vina pe euro,dolari si FMI.Si noi nu facem nimic ca sa constrangem acesti guvernanti care ne iau painea de la gura cu sudoarea fruntii, lasandu-ne copiii needucati si prada tentatiilor( pe care tot cei cu functii Inalte le gestioneaza si le permit).RUSINE ROMANILOR!

Pai ce spuneti dvs. neaga tocmai ideea generoasa de universalita

Pai ce spuneti dvs. neaga tocmai ideea generoasa de universalitate din UBI.

Daca vom pune conditii gen "minim 10 ani munciti" sau "rasa alba" sau "minim liceul" inseamna ca nu e universal, e doar o alta forma de pensie/ajutor social/renta.

Ideea (utopica, revolutionara, disruptiva, scuzati pleonasmul) este aceea de a elibera oamenii de tirania jobului si de a le permite sa isi canalizeze energia, timpul in directii mai potrivite pentru ei. Unii probabil ca vor juca table in fata blocului. Dar altii vor face lucruri extraordinare. Vor scrie carti, vor picta, vor inventa lucruri.

...............

Asa este !

asa e

Asa e aveti dreptate

asta ar fi chiar culmea, sa

asta ar fi chiar culmea, sa existe si alocatii pentru adulti Smile Mai urmeaza bone obligatorii, eu vreau una cu craci lungi Laughing out loud

Accesul la bone se poate face si pe baza de bonuri de masa

Accesul la bone cu craci lungi se poate face si pe baza de bonuri de masa.

Ma refer la bonele de pe soseaua de centura, care pot avea grija de un adult timp de 10-15 min, in functie de numarul de bonuri de masa si de cat rezista adultul...

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole