Skip to Content

Romanii si bancile

Intr-un articol din "Capital" se zice ca "jumatate dintre romani nu au nicio legatura cu banca".

Va propun sa reformulam, baieti. Ce ati zice de "noua banci din zece nu au nicio legatura cu romanii"?.

Sa va zic repede cateva argumente rapide si subiective in favoarea acestei idei.

1. Exista inca banci care iau comision la depunerea banilor. (eg Reiffeisen)

2. Exista inca banci care iau un comision de "administrare a contului" (indiferent ce-o mai insemna si asta), adica iti iau niste bani sa ai un cont gol la ei. (e.g. Alphabank)

3. Exista inca banci care iti iau un comision la retragerea banilor din contul curent. (e.g. Transilvania)

4. Daca cineva iti fura bani de pe card (un comerciant necinstit te-a taxat de doua ori etc) esti pe cont propriu. Banca nu se simte responsabila decat DUPA ce i-ai anuntat sa iti blocheze cardul. (e.g. ING Bank)

5. Dobanzile sunt mizerabile, de regula nu acopera toate comisioanele si taxele decat daca tii banii in banca pe termen lung. (e.g. cam toate bancile)

Si, creme de la creme, cel mai important motiv pentru a nu avea de-a face cu bancile din Romania:

6. Dobanda de la banca, asa mizerabila cum e ea este considerata venit. Asta inseamna ca trebuie calculat, declara si depus procentul corespunzator la fisc, Casa de Sanatate si Casa de Pensii, ca doar n-o s-o faca banca in locul tau. Insa bancile raporteaza aceste "venituri" (chiar credea cineva prostia aia cu secretul bancar?)...

Asadar, daca ai un cont la o banca romaneasca de regula trebuie sa platesti ca sa depui bani, sa platesti ca sa-ti tina banii, sa platesti ca sa ii scoti, iti asumi singur riscul sa iti fie furati si pentru cei doi lei dobanda anuala trebuie sa stai la trei cozi diferite ca sa platesti impozite la dobanda.

Daca uiti sau n-ai timp de stat la cozi tocmai se cheama ca ideea neinspirata de a tine 100 de lei intr-o banca te-a transformat in evazionist.

In Romania Cash is king iar bancile neprietenoase, scuzati pleonasmul sunt de evitat ca o complicatie inutila si uneori chiar daunatoare in viata. Stiu, sunt subiectiv, dar serviciile bancare din Romania mie mi se par facute pentru masochisti. Si supravietuiesc in mare parte doar pentru ca angajatii sunt obligati sa isi primeasca leafa intr-un cont. Unde sunt casieriile de alta data?

Cash is king, really. Atat de simplu este. Iar cand o inceapa falimentele de banci cashul o sa fie Super-king. Laughing out loud

Comments

N-are legatura

La punctul 6 te contrazic. N-are legatura cu bancile, ci cu Guvernul/Parlamentul. Aia au hotarit ca dobinda e venit si trebuie impozitata iar banii se duc la stat. Si impozitul se trage automat din cont, asa cum se trage o plata pentru care ai setat direct debit. Deci nu se sta la nici o coada niciunde.

Noi, romanii, avem parte de multe chestii nasoale. Dar avem talentul nativ de a le face si mai nasoale decit sunt. Ceva de genul "chestia asta e nasoala dar nu suficient cit sa atraga atentia; ia sa mai adaugam noi ceva dramatism". Cit trai, ne scriem propriul roman dramatic Smile)

re: impozitul se trage automat din cont

Sigur, cei 16% pentru cota unica se trag automat din cont. Insa la dobanda pe care ti-a dat-o banca ai obligatia sa depui TU procentul corespunzator la pensii si sanatate. Obligatiile acelea nu ti le retine banca automat, ca nu are cum. Mai intereseaza-te.

Eu nu am spus ca este vina bancii ca trebuie platite sumele respective, sigur, e hotararea guvernului. Am spus doar ca din cauza a cativa lei mizerabili (in cazul unui cont curent) pe care ii primesti de la banca teoretic trebuie sa stai la doua cozi.

TEORETIC, ca nu sta aproape nimeni asta e alta poveste.

La ING se poate si cu surprize placute dar si asteptari.

ING m-a sunat sa ma intrebe daca este OK o plata dubla la un magazin. Pai... dupa ce am cumparat si am platit, sotia mi-a spus "vreau si eu unul". Am mai luat din raft si iar am platit (cu cardul de ambele dati).
ING s-a autosesizat si m-a sunat sa ma anunte ca am facut o plata identica, si sa-mi ceara acordul sa anuleze una dintre plati. Le-am explicat frumos ca am cumparat acelasi produs de 2 ori si am platit de 2 ori. Amabila doamna tot insista: "Pai da, ati platit de 2 ori, trebuie sa anulam o plata". "Nu femeie, m platit de 2 ori pt ca am cumparat de 2 ori".
Alta data.... fac o achizitie online. Platesc cu cardul (prin epayment, actual PayU). Se tot invartea o rotita acolo si dupa 5 min dau un refresh. Toate bune si frumoase pana am verificat si eu contul. Bani prea putini. Ma uit la tranzactii, plata prin e-payment dublata. Hmmmm... "Pai de ce dracu m-ati sunat la 5 banuti platiti la o benzinarie si nu ma sunati la cateva sute de lei platite online?!?!?" N-am stat sa-mi fac nervi, am sunat la magazinul online (stiind cum functioneaza asta cu platile online) si i-am rugat sa-mi restituie suma platita dublu.

plati online

pentru plati online paypal ruleaza fin, astia te intreaba de 10 ori daca esti de acord sa dai banii si poti sa te razgandesti si sa ii ceri inapoi tot la paypal. Smile

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole