Skip to Content

Romania e ca un virus: unii fac boala, altii nu.

Probabil ca ati auzit deja ca un tip pe nume Stefan Walter Hell, nascut la Arad si crescut prin Timisoara a luat de curand Nobelul pentru chimie. Unul din cei cativa nascuti in Romania pana acum care au luat un Nobel la orice. Felicitari.

Dupa cum ati auziti/citit/vazut pana acum presa internationala cel mult pomeneste in treacat ca dl. Stefan Hell este un german nascut in Romania. Doar nascut. N-are nicio alta treaba cu Romania.

Cand presa occidentala zice despre domnul Hell ca e 'nascut in Romania' o zice cu intelegere si simpatie, ca si cum ar zice ca Domnul Iisus s-a nascut intr-un grajd. Faptul ca Iisus s-a nascut intr-un grajd nu il transforma automat in cal. Nici pe domnul Hell faptul ca s-a nascut in Romania nu il transforma automat in roman.

Probabil ca in felul ei presa are dreptate, fizicianul de 51 de ani care a luat premiul Nobel este directorul Institutului Max Planck din Germania si nu al Institutului Taica Nimeni din Romania.

Buun, deci germanul nascut in Romania. E ok formularea, pot sa inteleg asta. Romanii cu romanii, nemtii cu nemtii, etnia/educatia e una, locul nasterii e alta. Un neamt nascut la Arad ramane tot neamt. Un evreu nascut la Botosani ramane tot evreu. Boureanu daca s-a nascut in Africa tot bo roman este. E logic, nu?

Ce inteleg eu mai greu este de ce atunci cand presa internationala ne povesteste despre tiganii din Occident acestia nu sunt pentru presa tigani nascuti in Romania ci ei sunt romani pur si simplu.

E o alchimie etnica ce mie imi scapa, incerc sa extrag regulile dupa care functioneaza:

1. Un neamt nascut in Romania ramane neamt.

Indiferent de unde locuieste (vezi dl. Hell) sau cat de prost vorbeste germana (vezi dl. Iohannis)

2. Un ungur nascut in Romania ramane cum am stabilit, e ungur

(vezi nevoia ungurilor de a clarifica/convinge/lamuri ca ei NU sunt romani, chiar daca unii vorbesc ungureste mai prost decat Basescu engleza. Chiar si cei care nu vorbesc ungureste deloc se considera tot un fel de unguri si nu romani).

3. Un tigan nascut in Romania devine si ramane roman.

Prin nastere, pur si simplu, e ceva in magnetismul locului care ii aseaza ADN-ul in asa fel incat daca se naste pe o piatra romaneasca a devenit roman.

4. Cu siguranta un roman nascut in Germania ramane roman, indiferent ce-ar face, poate sa se combine si cu Angela Merkel.

5. In timp ce un tigan nascut in Germania din parinti care au avut candva pasapoarte romanesti este - surprize, suprize - tot roman.

Mie mi se pare ca a fi roman a devenit asa, un fel de boala ca Ebola sau ca Sida, multi se intalnesc cu virusul Romaniei dar nu toti fac boala de a fi roman. Dl. Hell din fericire pentru el n-a facut-o, el a ramas german. Nici Herta Mueller n-a facut-o, nici multi alti norocosi. Tiganii insa fac boala asta tot timpul, ei saracii par cei mai vulnerabili la virusul romanismului, cum se intalnesc cu Romania cum se imbolnavesc de romanism incurabil. Daca nu ma credeti uitati-va un pic la stirile despre "romanii" aflati in pelerinaj prin parcurile capitalelor europene.

Felicitari germanului Stefan Hell pentru premiul Nobel si, sigur, si pentru pastrarea identitatii germane.

Iar pentru noi, restul de virusati, te trailes bahtalo.

sursa foto

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole