Skip to Content

Psihologia cu mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana

Este o stire care pentru multi dintre voi probabil ca a trecut neobservata. Colegiul Psihologilor a anuntat cu un ton triumfalist ca de la 1 iunie anul acesta vor fi decontate servicii de psihologie.

In primul moment aproape ca mi-a venit sa imi anulez toate intalnirile si sa caut primul zbor catre Bucuresti ca sa imi redeschid cabinetul pe care l-am inchis anul trecut in toamna. Wow, adica wow.

Gata, in Romania psihologul nu mai este printre coafeze si instalatori, adica dintre profesiile pe care le apelezi doar cand ai nevoie si ii injuri in gand ca sunt prea scumpi ci devine brusc aproape un serviciu public, de care ai nevoie si ti-l poti permite, ca doar de aia platesti o viata asigurare de sanatate.

Dupa ce mi-am sters lacrima de bucurie si s-a mai dus un pic euforia momentului cu triumful decontarilor am citit mai atent despre ce e vorba. E o mica minciunica electorala anuntul. Prin omisiune.

Serviciile psihologice (psihoterapie etc) nu se deconteaza de catre Casa de Asigurari, psihologul & psihologia in continuare nu exista pentru Casa de Asigurari. Unii medici pot face in anumite conditii trimiteri catre psihologi. Dupa ce medicii isi deconteaza serviciile de la Casa pot da si psihologilor ceva pe serviciile cu pricina. Vreo zece lei pe sedinta/serviciu. Maxim trei pe zi. Asta daca psihologul e cuminte, presteaza calitativ, nu vorbeste urat cu medicul, primeste in terapie soacra medicului pe gratis etc.

Psihologul nu exista in afara unui medic care ii poate "comanda/contracta" unele servicii.

Va propun un mic exercitiu aritmetic. Sa vizualizam un psiholog incepator dedicat, numa' fibra si motivatie, care are abilitati exceptionale de social networking, care s-a facut prieten la catarama cu treij' de medici din competentele potrivite care sa ii trimita clienti, care munceste treij' de zile pe luna (ca mai multe nu are luna...) si care ar reusi astfel sa ajunga la fabuloasa suma de 900 lei brut din care dupa ce da inapoi o parte statului probabil ca ramane cu aproape jumatate. Vreo 400 lei lunar, 4800 lei anual la 365 zile muncite pe an. Realist. Smile

Iese cam cat cotizatia anuala pentru Institutul de Psihologie Judiciara, 4500 lei pentru interesati. Deci daca psihologul e harnic si dedicat reuseste sa isi plateasca cotizatia direct din servicii psihologice, nu mai trebuie sa ceara bani de la "Cei Trei P" (parinti, prieteni si alti prosti) ca sa se joace de-a psihologul. Muncind in parc (de unde chirie pentru cabinet?) si traind prin fotosinteza.

C'mon people, maxim trei sedinte pe zi ca un fel de ajutor de asistent de sora medicala? Asta e profesia de psiholog? Serios? Incerc sa rezist tentatiei de a dezvolta mai departe aceasta idee, nici nu stiti cat de mare e tentatia, dar ne lungim. Laughing out loud

Sa revedem impreuna o scena din "Filantropica". Care s-ar putea numi foarte bine si "Filantropica Copsi". Cu Gheorghe Dinica in rolul domnului presedinte Mihai Anitei si cu Mircea Diaconu in rolul psihologului incepator.

Ce dor mi-e de Dinica... De Romanica mai putin.

Comments

Servicii psihologice

Calculele sint prost facute. S-au marit punctajele si s-au mai introdus o serie de servicii noi. Maximul de punctaj este de 30 de puncte. Plus ca un medic poate prescrie servicii conexe in limita a 90 puncte pe zi (in medie). Deci iti poate trimite 3 persoane. Daca ai 3 medici x 3 persoane = 9 clienti zilnic = 270 puncte x 1,7 lei/punct = 459 lei x 21 zile lucratoare = 9639 ron. Adica mai bine de 2100 euro lunar. Dupa ce scazi cheltuielile si impozitul, tot iti ramin cam 1000 euro net. Eu zic ca e destul de bine.
Contractul cadru si normele au fost publicate, intra in vigoare de la 1 iunie.

9 clienti ?

Ia baga tu un ochi la codul deontologic si zi-mi cu cati clienti am voie sa lucrez pe zi. In astia 9 clienti pe zi am si pauza de masa sau nu ? Deci dupa 9 clienti pe zi raman cu 1000 de Euro. Destul de bine ? Si cum facem, imi plateste colegiul formarille (pe care le fac in weekend ca in timpul saptamanii bag cate 9 clienti pe zi...) ?

Victor, stai linistit

Victor, stai linistit, n-ai avea 9 clienti pe zi cu trimitere de la medici nici daca ati face parte impreuna tu si medicii respectivi din aceeasi loja masonica. Smile

Calculele pur teoretice cu pieile punctelor din padure sunt mai putin importante.

Ce e cu adevarat important este ca psihologul nu are in continuare nicio treaba cu Casa de Asigurari de Sanatate, la fel ca si pana acum, nu s-a schibat nimic. In anumite conditii poate presta/contracta unele servicii la curtea unui medic.

Nush' de ce dar am eu un feelin', asa, ca in viitor problemele cu coloana vor fi parte din bolile profesionale la psihologi...

Probleme cu coloana deja sunt...

la unii...Pe de alta parte e ca in politica. Avem liderii pe care ii meritam...

reality check, ceva?

reality check, ceva? Laughing out loud

Cum ai calculat venitul de

Cum ai calculat venitul de 900 ron? La tarifele actuale...si nici asa mie nu-mi iese 900 ron. Plus ca tot ce se discuta acum e doar un proiect, din cate am inteles. CAS-ul inca nu a emis hotararea si normele. Sa vedem ce se hotaraste. Sedinta de cate minute este din punctul de vedere al cas-ului? Pana acum era de 30 min nu de 50 sau 60. Trei pacienti pe zi ai voie sa vezi pentru fiecare medic cu care ai contract si ai voie sa faci contract cu un numar mai mare de medici pana umplii o norma (chestie aproape imposibila la noi). Oricum momentan e o mare minciuna electorala!

pai am scris in post cum am

pai am scris in post cum am calculat: cca 10 lei pe sedinta x 3 sedinte pe zi x 30 de zile pe luna.

Eu n-am inteles 3 recomandari de la un singur medic ci 3 in total pe zi. Daca am inteles gresit atunci inseamna ca psihologului incepator harnic dupa ce isi plateste cotizatia la partid, pardon, institut ii mai ramane si de-un covrig. Smile

Undeva scria 30 puncte

Undeva scria 30 puncte sedinta. In norme va aparea valoarea punctului. Pana acuma psihologul avea voie 2 pacienti pe zi de medic cu care este in contract...sau mai bine zis avea voie sa deconteze cate servicii voia pana la 40 puncte pe zi si numai bine incapeau 2 evauari a cate 19 puncte sau 8 consilieri copii a cate 5 puncte.

vad ca esti foarte bine

vad ca esti foarte bine informat(a), felicitari. Stii cumva si cum se traduceau in bani aceste puncte pana acum?

punctul=1,7 lei la fel ca

punctul=1,7 lei la fel ca medicul specialist psihiatru + unele regularizari in plus, nu in minus

ilustratia face toti banii

ilustratia face toti banii Laughing out loud

...dirty mind

...dirty mind Smile

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole