Skip to Content

Provocarile meselor din viata barbatilor

Citesc pe blogul lui Cabral un text despre una din provocarile majore din viata barbatilor obisnuiti si anume sa faca o masa.

Sigur, nu este vorba de a asambla o masa de la Ikea, din aceea careia ii strangi suruburile in fiecare zi si tot se misca, ci sa faci o masa de la un capat la celalalt.

Il inteleg pe Cabral si sunt solidar cu el in aceasta incercare deosebita, eu am trecut-o de trei ori pana acum si cine stie cate vor mai urma...

Prima data acum cativa ani avut nevoie de doua masute in noul meu cabinet. Problema mea era ca doream ca masutele sa fie intr-un anumit fel, 2 blaturi egale suprapuse, care sa se completeze intre ele ca un puzzle, sa aiba roti care sa nu se vada, sa aiba niste gauri pentru a gazdui cate un picior de veioza. Si, evident, sa nu fie nici prea scumpe. Un brief pentru care m-ar fi dat pe usa afara orice mester carpaci creator de mobila.

Asa ca mi-am organizat o trusa de scule (un ferastrau pendular, bormasina, ciocan, ceva pansament just in case) si am inceput sa joc barbut cu destinul. Nu mi-am taiat niciun deget, nu mi-am scos niciun ochi, masutele au abateri de doar 2mm fata de cat desenasem eu pe o hartie, vreo doi clienti mi le-au si laudat ca arata bine. O sa spuneti acum ca au fost doar complicatii transferentiale, clientii de psihoterapie nu sunt obiectivi cand apreciaza mesele din cabinetul de psihoterapie, mai ales daca sunt facute de mana terapeutului lor dar cred ca sunteti voi carcotasi. Mesele arata bine, daca nu ma credeti puteti sa va faceti o programare. Smile

A doua provocare pe baza de mese a fost atunci cand cu ocazia unor bucate de Pasti jumatatea mea mai buna a ajuns la concluzia ca vietii noastre de cuplu altfel foarte armonioasa ii lipsese o masa adevarata, nu policioara pe care o folosim noi zilnic pentru cafea.

In zadar i-am explicat cum ca "policioara" cu pricina e de fapt o masa plina de semnificatii pentru istoria psihologiei din Romania, e masa pe care si-a tinut ultimul workshop prof. Dumitru Ivana inainte sa intre definitiv in istoria psihologiei romanesti si eu mi-am tinut picioarele pe timpul multor sesiuni de hipnoterapie reusite, n-am convins-o. Asa ca am facut rost de un panou de PAL, i-am atasat cumva niste roti (e prea complicat sa va dau acum toate detaliile tehnice) si s-a transformat in final intr-o masa de 4 persoane si 10 feluri de mancare. Stabila, mobila si silentioasa, pe roti de calitate. Lean, mean, rolling machine.

Ultima provocare a mesei am avut-o acum o luna cand, pregatindu-ma pentru exercitiul meu de downshifting (aka lenevit pe malul marii fara factura, fara documente) mi-am dat seama ca n-am o masa speciala pentru malul marii. Iarasi masa avea un brief care ar fi dus la disperare un posibil mester: sa fie cat mai mare, cat mai stabila, sa nu ii fie frica de ploaie, sa aiba 2 gauri pentru 2 umbrele, picioare usor demontabile. Si, evident, la pret de criza.

Asa ca am plecat in ultima mea aventura cu masa de malul marii de la o usa de sifonier abandonata de fosta mea sotie in fuga ei spre libertate, am masurat cu grija duba ca sa fiu sigur ca intra masa, am bantuit tot Oborul pana am gasit niste coltare metalice corespunzatoare, a urmat masurarea si linierea obsesionala precum si taierea si gaurirea compulsiva. Micile imperfectiuni (suruburile care penetreaza picioarele mesei doar cat sa zgarii in ele, piulitele vizibile de la doua corturi distanta) nu ii stirbesc in niciun caz farmecul, ci dimpotriva. Comentariile vecinilor de cort ("ce masa dubioasa/de rahat/ciudata/mare, cine v-a facut-o?") mi-au sporit selfesteem-ul.

Asa ca ii urez lui Cabral mult succes in acest male thing care este masa. Nu cred ca exista vreo alta situatie in care spiritul promethean al barbatului sa se vada mai bine decat atunci cand isi invinge anxietatile si face o masa. Atunci cand lumea se reduce la triunghiul demiurgic barbat - scule - masa.

Nu e nicio smecherie sa vinzi o flota (mai ales daca nu e a ta), sa devalizezi o banca, sa ascunzi o elodie ca sa n-o mai gaseasca nimeni sau sa emiti ceva teorii legate de relativitate pe care oricum nu le intelege nimeni.

Marea smecherie e sa faci o masa.

Comments

exceptional

De mare angajament si talent! Toate degetele sus!

multumesc, multumesc

multumesc, multumesc SmileSmokers | pinguri