Skip to Content

Pasolini (2014)

Am reusit sa vad filmul Pasolini dupa mai multa vreme de cand am auzit de el. Printre torentele patriei e de negasit (probabil ca oamenii au alta treaba decat sa praduiasca un film pe care putini vor sa il vada). L-am gasit cu greu intr-o zona nefrecventabila a internetului, ceea ce mi s-a parut mai mult decat ironic, pentru un film despre ultima zi din viata unui mare nefrecventabil, un homosexual marxist si ateu intr-o tara profund catolica, un anti-consumerist care a deranjat pe toata lumea si care se ocupa de atat de multe lucruri incat era intrebat des ce profesie are.

Ocazie cu care raspundea ca este "scriitor", idee preluata si in film.

Pier Paolo Pasolini. Poet, jurnalist, filosof, pictor, actor, scenarist, regizor, figura politica. Am incercat in timp sa vad vreo doua filme de-ale lui, n-am reusit decat pana pe la jumatate, dar am sa mai incerc. Wink

Filmul despre Pasolini, mai precis despre ultima zi din viata lui, cu Willem Defoe chinuind in postproductie limba italiana (filmul e in italiana sau cel putin asa mi s-a parut mie) are o idee foarte simpla si interesanta. O singura zi din viata personajului Pasolini, o zi banala in sine, cu intoarcerea lui dintr-o calatorie de business, un interviu dat unui jurnalist oarecare, o vizita la mama, o masa la restaurant cu ceva prieteni, fragmente de scenarii de film batute la masina (si povestite vizual, evident), o zi banala, ca una din miile zile din viata lui, in care realitatea exterioara se impleteste cu realitatea din capul lui, o zi terminata cu coruperea unui adolescent pentru o partida de sex fara obligatii pe malul marii. Singura diferenta ca aceasta zi se sfarseste prost, cu omorarea lui.

Pentru fanii lui Pasolini moartea lui este inca invaluita intr-un mister. Se vehiculeaza ceva conspiratii fasciste care au pus uciderea lui in carca unui adolescent homosexual care se prostitua. Trebuie sa fie invaluita intr-un mister pentru ca este greu de acceptat un sfarsit atat de mic pentru om atat de mare.

Filmul Pasolini insa e mult mai onest din punctul acesta de vedere, prezinta simplu, fara teorii conspirationiste sfarsitul tragic (si atat de nedemn) al unui intelectual de marca al vremurilor lui.

Daca merita sa vedeti filmul Pasolini? Habar n-am. Daca nu stiti nimic despre personaj, nici dupa film nu veti sti mai multe. Daca nu va place personajul, nu-l veti indragi nici dupa film.

Un film bine legat, cu o tema clara, ultima zi din viata unui intelectual foarte controversat, intr-o perioada agitata politic din istoria Italiei.

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole