Skip to Content

Omul de Neanderthal si planificarea

Intr-o discutie cu un amic acesta exclama cu adresa la unii dintre semenii nostri de alte etnie/rasa: "Sunt niste neanderthali, n-au niciun pic de simt de planificare. Daca le dai azi o suta de lei maine nu mai au nimic." E mai putin important care sunt semenii la care facea referire, n-am sa pomenesc acum de ei spre satisfactia viermilor cei neadormiti ai ONG-urilor care vaneaza exprimari mai plastice despre etnii si rase, ca poate cu ocazia exprimarii plastice mananca si gura lor ceva.

Ce mi-a atras insa atentia in discursul amicului meu era nedreptatea pe care o facea Omului de Neanderthal.

In primul rand neanderthalii erau albi si europeni. N-au trait pe alte meleaguri decat cele ale batranei Europe. Undeva intre 40.000 - 100.000 de ani. Deci n-au fost negri, n-au venit din Africa, India, Tara de Foc sau spatiul extraterestru. Au fost europeni de la inceput pana la sfarsit.

Apoi spre deosebire de alti semeni de-ai nostri cu siguranta Omul de Neanderthal nu avea un comportament parazit. Nu parazita alte specii/rase pentru simplul motiv ca pret de cateva zeci de mii de ani bune nu existau alte rase. Urmatoarele rase albe (Cro Magnon etc si in final Homo Sapiens) au aparut ceva mai tarziu, coexistand relativ putin cu neanderthalienii.

Apoi nu trebuie sa fii antropolog sa iti dai seama ca la capitolul planificare neanderthalienii erau experti. Intr-o lume in care iernile erau brutale si lungi (Europa a traversat o mini-glaciatiune) lucrurile erau foarte simple: daca in cele 3-4 luni de vara-toamna nu strangeai suficienta haleala pentru cele 8 luni de iarna nu mai apucai nici tu nici odraslele tale urmatoarea vara. Nu era ca si cum in toiul iernii sa mergi la vreun serviciu social si sa le zici "ba, manca-ti-as glaciatiunea ta, da si mie si la neanderthalii astia mici care sunt ei neanderthali ceva ajutoare de incalzire ca suntem si noi specie defavorizata, sa-ti traiasca ADN-ul".

Cu siguranta nu in forma asta au trait ei, ca neanderthalii intre 40.000 si 100.000 (parerile specialistilor sunt impartite).

Amicul meu a parut receptiv la argumentele mele privind nedreptatea pe care o facea rudelor noastre de ten alb si mi-a zis ca nu va mai face comparatii nefondate.

Da, Omul de Neandethal a avut o excelenta capacitate de prognoza si planificare, da, Omul de Neanderthal nu parazita pe nimeni, da, Omul de Neanderthal nu considera pe nimeni responsabil pentru viata lui de zi cu zi. Si ca tot a venit vorba de planificare ia sa verific cata apa de baut mai am, ca inchide la alimentara. Smile

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole