Skip to Content

Moldova a ales Finlanda

Titlurile diminetii de prin media de limba romana sunt pline de "Moldova a ales Rusia". De parca ar fi fost ieri vreun referendum in Republica Moldova in care cetatenii erau indemnati sa raspunda "unde vreti sa intrati maine, in Uniunea Europeana sau in Federatia Rusa?"

Sigur ca da, in acea Uniune Europeana confuza si inepta care pana acum un an le cerea moldovenilor viza pentru a-i vizita monumentele. Aceeasi Uniune care il urechea pe Basescu pentru faptul ca a dat pasapoarte romanesti la o jumatate de milion de moldoveni. Nu pentru abuzurile de putere, nu pentru harjonelile cu constitutia a fost Basescu urecheat ci pentru singurul lucru bun pe care l-a facut pentru romani si anume pentru romanii de peste Prut.

Cam aceeasi alegere au avut-o de facut si ucrainienii la un moment dat: sa pupe poala Uniunii Europene sau sa pastreze un zambet ambiguu, de Gioconda catre Maicuta Rusie. Ucrainienii au ales sa isi arate inutil muschii la Rusia. Iar Rusia la randul ei a abandonat rolul de natiune civilizata (pe care oricum il joaca neconvingator si fara talent) si a luat repede ce era la indemana, mai o Crimea, mai un Donetk, mai un Luhansk. Nu stiu cum au fost ucrainienii in restul istoriei lor, dar la acel moment istoric n-au fost prea inteligenti.

Daca este sa ne uitam un pic mai spre nord exista o natiune care s-a confruntat in ultimii zeci de ani cu aceasta dilema cu pielea Occidentului din padure versus ursul alive&kickin' din ograda proprie: Finlanda.

Finlanda si-a dat seama imediat dupa terminarea WWII ca atunci cand ai un urs agresiv in curte nu e cea mai buna idee sa il provoci in speranta ca vecinii se vor solidariza cu tine si iti vor sari in ajutor. Pentru ca vecinii sunt ocupati, lasi si pragmatici. Unii vecini isi vor manca popcornul la gard uitandu-se cum te mananca ursul pe tine. Altii te vor incuraja cinic sa te inarmezi ca sa poti face fata ursului. "Vecine, nu vrei sa iti vand un topor anti-urs? Ieftin."Iar altii vor folosi ranile tale in propriile lor razboaie propagandistice cu ursul: "vezi ba, ursule, cat de cacat esti ca i-ai rupt un picior vecinului finlandez?".

Finlandezii au fost insa inteligenti, nu s-au bazat pe vecini si au mai dat cate un castronel cu mancare ursului, nu s-au inarmat inutil si provocator si si-au vazut de treaba lor. Industrie, educatie. Vecinii lor euroatlantici cinici au numit asta cu un aer zeflemitor "finlandizare", adica atunci cand te imprietesti superficial cu ursul, sa zambesti tamp in politica externa ca sa nu il provoci, si sa traiesti normal. Rezultatul: Finlanda nu a suferit piederi teritoriale dupa WWII, nu a fost hartuita si are o economie de invidiat.

Ucraina parea sa aiba aceasta inteligenta a echilibrului pana la "Euromaidan", cand a pus botul la cantecul de sirena al SUA/UE si a decis isi arate muschii nevolnici la urs. Dupa care a pierdut pe loc Crimea si ceva halci de teritoriu (care oricum nu ii apartineau istoric, dar oricum doare) din est si inca mai spera prosteste ca cineva i-ar putea sari in ajutor. Ca Ucraina nu avea muschi stia toata lumea, cu ocazia aceea a demonstrat ca nici cu inteligenta nu statea prea bine.

Eu cred ca Republica Moldova este mai inteligenta decat Ucraina. Cu un urs balos si agresiv in propria ograda transnistreana, cu o Romanie impotenta si indiferenta, cu o Uniune Europeana desprinsa de orice realitate si cu o SUA inecata in propria voma, Moldova a ales pentru moment finlandizarea. Ne tragem un pic de sireturi cu ursul rusesc, ii spunem 2-3 bancuri porcoase, o lasam mai moale cu romanismul o vreme (ca oricum si romanii din Romania au cam lasat-o mai moale cu romanismul) si s-ar putea sa ne vedem de viata noastra intre Prut si Nistru in siguranta, fara accidente istorice majore. Moldova a ales Finlanda, cel putin pentru urmatorii patru ani.

Si, sigur, asteapta un moment mai bun pentru a-si face publice adevaratele simpatii zoo-politice.

Comments

Ati uitat doar ca la

Ati uitat doar ca la sfarsitul WW2 Finlanda s-a batut cu URSS si a tinut-o la respect ceea ce i-a adus statutul pe care il are.

n-am uitat, doar ca in

n-am uitat, doar ca in supravietuirea ulterioara a Finlandei ca tara libera lucrul acesta nu a contat prea tare. Eu cred ca doar intelepciunea de a nu intra in conflicte inutile cu Rusia a contat cel mai mult.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole