Skip to Content

mancare

warning: Creating default object from empty value in /home/paradigma/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

In Dublin un kebap fara *oaie

Credeam ca doar in Romania se intampla din astea. Realitatea este ca oriunde ai manca pe strada nu stii niciodata ce mananci. Mai ales atunci cand carnea nu este dintr-o singura bucata.

Un control recent al Food Safety Authority of Ireland a descoperit ca acolo unde se vinde kebap de oaie (ma rog, "miel") carnea de oaie este prezenta intre 1% si 5%! Restul este pui amestecat cu vita.

In mai multe cazuri kebap-ul de oaie cu avea oaie deloc. Nimic, zero oaie.

Zaharul ucide

Zaharul ucide.

E bine ca din cand in cand sa ne aducem aminte asta.

D'ale vegetarienilor propagandisti

Pentru vegetarieni a discuta despre consumul de carne este un subiect foarte incarcat emotional. Din mai multe posibile motive. Cel pe care il banuiesc eu este ca vine cumva din sentimentul de inadecvare al vegetarienilor, ca undeva acolo, deep down, toti cei care se indoapa cu nutretz stiu ca e ceva in neregula cu ei. Si atunci incearca sa isi expulzeze acest sentiment de a-nu-fi-in-regula, aruncandu-l, proiectandu-l asupra majoritatii care se alimenteaza normal.

Vedem cu totii pe social-media cat de des apar "testimonialele" de la sportivi de elita, luptatori, oameni de stiinta, performeri de tot felul care spun ca performanta lor este posibila si in absenta consumului de carne. Probabil ca este, plec de la presupunerea ca testimonialele respective nu sunt fake-uri ci sunt autentice. N-am nimic cu ele, chiar daca intentia cu care sunt promovate e una profund manipulativa.

Rutabaga sau dileme gastro-terminologice

Am sa incep prin a va marturisi ca sunt un mare fan al guliilor, napilor si a tuturor radacinoaselor asemanatoare. Cu totii avem micile noastre slabiciuni.

Asa ca, unul dintre primele lucruri pe care le-am cautat la raionul de vegetale cand m-am relocat cu arme, iubita, carti si bagaje in Irlanda au fost guliile. Pe care nu le gaseam pe nicaieri. Prilej cu care am inceput sa imi pun intrebari existentiale cum ar fi "ce tara o fi aceea fara gulii?", "cum or putea trai salbaticii astia fara gulii?" etc.

Asa se curata pepenele

Pentru ca vine sezonul pepenilor un binevenit video explicativ despre cum se curata pepenii. De la profesionisti. Laughing out loud

Campiile omnivore ale realitatii

Imi plac foarte mult vegetarienii. Imi plac pentru figurile lor inocente atunci cand ii intreb de ce sunt vegetarieni. Unii imi explica ca si viteii au suflet, altii mi-o baga poetic pe aia cu carnea care este o materie organica aflata in descompunere iar aia mai scoliti, care au mai pus si ei mana pe o carte de medicina mi-o baga pe aia cu acidul uric, guta, etc. Insa cei mai multi vegetarieni penduleaza neconvingator intre posibilile explicatii. Aproape ca as trage concluzia ca cei mai multi vegetarieni habar n-au de ce sunt asa.

In afara de inocenta si confuzie mai imi place la vegetarieni si felul lor de a-si transforma alegerea lor vegetariana in "normalitate" prin "expulzarea" ei catre majoritatea omnivora. Pe modelul "tu esti omnivor si esti rau, ergo eu sunt vegetarian si sunt bun. Tu NU esti ok, ergo eu sunt ok."

In acest fel noi vegetarienii ne stingem nesigurantele daca am luat sau nu decizia corecta, ne stingem nesigurantele ca stilul nostru de viata ar putea fi o alimentatie nesanatoasa si un masochism inutil.

Cum sa faci un vas din ciocolata?

O idee geniala in simplitatea ei: sa iti faci vase din ciocolata pe care le poti apoi umple cu orice altceva bun, cum ar fi inghetata.

Alte idei? Smile

Cateva trucuri simple pentru a manca mai putin

Cateva trucuri simple pentru a manca mai putin. Suntem influentati de forma, marimea si culoarea farfuriei, paharelor, de varietate, de prezenta/absenta televizorului, de viteza cu care mancam.

Tara te vrea hranit cu gunoaie

Pe motive de niste kilograme in plus m-am gandit sa fiu putin mai atent la ce mananc. Nu sa tin vreo dieta sofisticata (stim cu totii cam cat dureaza tinutul unei diete sofisticate), nu sa numar calorii, nu sa mananc fructul-minune-adus-din-jungla-care-haleste-el-grasimile-in-locul-tau ci pur si simplu sa fiu mai atent la ce mananc. Sa fac alegeri mai bune.

Usor de zis, greu de facut. Greu nu in sensul ca am facut sevraj la abtinerea de la junkfood ci greu in sensul ca m-am trezit intr-o adevarata conspiratie a gunoaielor alimentare, unde e greu fizic sa ai acces la mancare sanatoasa.

Daca nu ma credeti incercati sa faceti o inlocuire simpla, de exemplu sa inlocuiti covrigul sau merdeneaua cu un mar. Banalul mar. Ala bland si bun. Covrigi si alti prieteni continand gluten se gasesc in dughene nesfarsite peste tot. Mere poti lua doar din magazine care au locuri special amejate pentru mere.

Ati manca asa ceva?

Ati manca un aliment care are o asemenea eticheta?

Cum se desface corect o rodie

De ani de zile ma intreb cum se poate manca o rodie fara sa te faci ca porcu', fara sa arunci jumatate din ea si fara sa dureze 1 ora per bucata rodie.

Am reusit sa aflu, intr-un videoclip total lamuritor. Daca v-ati pus vreodata aceeasi intrebare ca si mine cu rodia, aici se afla raspunsul pentru voi.

Cum arata 2000 de calorii?

Pentru cine s-a preocupat vreodata, fie si in treacat de nutritie, alimentatie echilibrata si eventual slabire primul lucru la care a trebuit sa se gandeasca a fost acela al numarului de calorii continute de diferite alimente.

Infoclipul de mai jos isi propune sa ne arate rapid cum arata 2000 de calorii (aproximativ ratia normala pentru un adult normal) in diferite "forme de agregare".

20 de motive pentru a renunta la paine

Un articol misto care sumarizeaza 20 de motive pentru a renunta la paine. Bine, mie imi vine ca uns pentru ca nu prea imi place painea. Nu mi-a placut niciodata.

Mananc paine foarte rar, din motive evidente, foame, presiunea sociala a grupului, lipsa unui alt suport bun pentru zacusca, dar painea per se nu imi place.

Pepene rosu la gratar

Am descoperit de curand cat de bun poate sa fie pepenele rosu la gratar. Nu e banc, e 100% pe bune. Si e (pe) bun(e) rau de tot. Smile

Am auzit de pe undeva de povestea asta cu penele rosu la gratar si m-am gandit sa ii dau o sansa, sunt intotdeauna amator de experimente noi. Mai ales gastronomice. Asa ca, la gratarul de ieri seara, cand toata lumea isi terminase treaba cu carbunii si indesa de zor pe gat ceea ce isi fripsesera mi-am asumat misto-urile de rigoare si am pus o felie de pepene pe gratar. Mai intai o felie mai groasa, mi-era teama ca se va "topi" instantaneu. Nimic mai fals, pepenele rosu se comporta excelent pe gratar.

De sezon: cum sa gatesti la motorul masinii

Intr-o tara terifiata de spectrul primei ninsori poate ca putin know-how nu ar strica. Va propun un crash-course de cum se gateste rapid la motorul masinii.

Nu va uitati ca masina din film se misca pe o sosea. Nu fiti invidiosi ca ei au sosele, oameni care le intretin care sunt coordonati de un guvern functional. Invidia e un pacat capital.

Chiar daca sunteti blocat in nameti mancarea voastra se va face la fel de bine si va fi la fel de gustoasa.

Syndicate content


Smokers