Skip to Content

Mads Mikkelsen

warning: Creating default object from empty value in /home/paradigma/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Dupa nunta ("After the Wedding"/"Efter brylluppet" 2006)

Singurul film danez nominalizat la Oscar din 1990 pana la el. Un film exceptional in regia Susannei Bier in care oameni reali au de luat decizii reale (forget Rambo & Godfather). Lucrurile aparent simple sunt cele mai complicate.

Un film fara pistoale, fara cutite, fara sirene de politie, fara efecte speciale. Un film in care vezi decorurile doar daca iti propui constient asta, altfel esti absorbit total de mimica si emotiile personajelor.

Un film caruia ii ghicesti cu greu evolutia, in care nu toata lumea este salvata si in care nu toata lumea trebuie sa plece multumita din fata ecranului la sfarsitul filmului.

Vanatoarea (The Hunt /Jagten - 2012)

"Vanatoarea" este unul din acele filme care dupa ce s-au terminat nu poti/nu vrei sa faci altceva decat sa te gandesti in continuare la film. Si asta dupa un film de doua ore, in care ai stat pana la ultimul frame din genericul de final.

Pana la acest film nu stiam nimic despre filmul danez. Acum stiu cel putin doua lucruri:

1. ca filmul danez exista si
2. ca vreau sa vad mai multe filme daneze. Smile

Thomas Vinterberg reuseste sa creeze o poveste revoltator de credibila in care viata oricaruia dintre noi, cu imperfectiunile ei dar bine asezata poate sa o ia razna intr-un singur moment fara sa stim unde se opreste.

Vinterberg alege pentru asta o metafora perversa, se adreseaza unei frici atavice pe care o avem cu totii, aceea ca ne-am putea transforma oricand din vanatori in vanat.

Syndicate content


Smokers