Skip to Content

Istoria e scrisa de invingatori si sponsorii lor

Cineva mi-a recomandat niste filme despre WWII. Le-am pus pe lista, vreau sa imi fac timp sa le vad, am incredere in recomandarea facuta.

Insa mie filmele despre razboaie in general si despre WWII in particular mi s-au parut intotdeauna foarte problematice. Cam orice film despre WWII mi se pare fishy.

Treaba cu filmele astea e ca sunt ca la fotbal, daca te duci in tribune oricat ai spune ca te duci pentru frumusetea jocului si sa castige cel mai bun etc tot nu ai cum sa nu tii cu o echipa sau alta. Iar daca mai ai si un interes (de exemplu pui si tu, ca omu', un pariu) atunci esti mancat.

Istoria e scrisa de invingatori si sponsorii lor iar asta e soarta filmelor cu subiect istoric si cartilor de istorie.

Astept si eu filmul despre tineretea lui Hitler in care facea foame in Viena in timp de "social-democratia" evreiasca facea toate jocurile in oras. Sigur, nu ca adolescenta lui chinuita ar fi o scuza pentru razboaiele pe care le-a pornit mai tarziu, dar o explicatie pentru profilul psihologic al personajului este.

Mi-ar mai placea un film despre bombardarea total inutila de catre aliati a Dresdei spre sfarsitul razboiului oras, fara valoare militara, plin de comori istorice si artistice. 400.000 de morti. Doar civili, ca nu erau si militari pe acolo, militarii erau pe front. Dresda este un "holocaust tacut", de care nu vorbeste nimeni. Da-i in ma-sa de nazisti, ce daca erau civili, au meritat-o. Sa nu-i intrebati despre cati au murit la Dresda pe cei care ii numara pe cei "au fost sa-se mi-li-oa-ne", ca n-o sa le iasa. Echipe de fotbal diferite, contabilitati diferite, finantatori diferiti. Hai Steaua!

Pana atunci o sa vedem filme despre WWII in care pianisti talentati fac foame printre ruine, in care industriasi cu suflet mare isi ascund muncitorii de urgia altor industriasi cu suflet mic, o sa citim falsuri patetice cu jurnale scrise de copii ascunsi in beciuri. Scrise profesionist, ca doar se stie ca la 12 ani un copil scrie ca Sandra Fucking Brown.

In fine, Germania a supravietuit unui razboi devastator, in care nu i-a ramas piatra pe piatra, a supravietuit si ororilor de dupa razboi (specialistii, muncitorii care mai erau in viata rapiti si dusi in URSS si SUA, fabricile demontate si furate, tara sparta in bucati si impartita intre URSS si Polonia, compensatii de razboi uriase) sunt convins ca va supravietui si istoriei scrise de invingatori.

Tschüss Smile

Comments

BBC

...intre timp filmul a fost difuzat si pe BBC. Interesant articolul si comentariile de pe theGuardian.

.../tv-and-radio/tvandradioblog/2014/may/12/generation-war-bbc-nazi-germany?commentpage=1

Privitor la comentariile de mai sus, va rog enumerati operele de arta dedicate campaniei romanesti pe frontul de est.

Anna Franck este un fals

Anna Franck este un fals gretos? Władysław Szpilman e fantezie? Oscar Schindler nu a existat? Cred ca e o postare deplasata.

Szpilman si Schindler sunt

Szpilman si Schindler sunt personaje reale transformate in povesti/repere de Hollywood. Acel Hollywood care a castigat razboiul, este doar o parte a povestii, cea scrisa de invingatori. Nu vedem filme facute despre personaje din partea cealalta a istoriei, distrugerea inutila a Dresdei sau umilintele la care a fost supusa populatia Germaniei DUPA razboi. Iar jurnalul AF, da, sigur, e un fals.

Da, Dresda a fost inutil

Da, Dresda a fost inutil distrusa. Da, populatia Germaniei a fost umilita dupa razboi - asa se intampla de obicei, DUPA razboi. Dar din 1948 a inceput Planul Marshall... Cat despre Jurnalui Annei Franck, de unde si pana unde, un FALS?!

sunt mai multe argumente

sunt mai multe argumente, unele care tin de cum e alcatuit/scris (stil, informatii continute etc), altele care tin de obiectul fizic. S-a demonstrat usor, la fel cum s-a demonstrat usor ca si jurnalul lui Hitler vanturat prin presa a fost un fals ordinar.

Diferenta este ca falsul jurnal al lui Hitler era total inutil pe cand falsul jurnal al unui copil din timpul razboiului poate fi inca utilizat in marketingul politic. Editorial nu e mare afacere, nu se vinde asa de bine, dar vinde bine altfel...

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole