Skip to Content

Ii indoctrinezi azi, ii jumulesti maine si intre timp iti protejezi investitia prin legi anti-blasfemie

Imi plac oamenii de pe online care militeaza pentru libertatea exprimarii opiniilor si care sunt profund revoltati de limitarea acesteia in tarile islamice. Nu pot decat sa fiu 100% de acord cu ei.

Putini dintre ei insa stiu ca legislatie care sa limiteze libertatea exprimarii cuvantului exista in majoritatea tarilor europene.

In cele mai multe din tarile europene esti pasibil de o amenda generoasa sau chiar de puscarie daca negi varianta oficiala a persecutiei evreilor din timpul celui de-al doilea razboi mondial sau negi varianta oficiala a numarului de evrei morti in acea perioada.

Aceasta limitare a exprimarii opiniilor este insa banala si particulara, sa nu ne impiedicam de ea, nu e asa de interesanta.

In Europa cea progresista si care are cultul libertatii de exprimare exista legi care incrimineaza blasfemia. Dap, fix ca in Sudan sau Iran sau aiurea.

De exemplu o lege mai putin cunoscuta din Irlanda din 2009 pedepseste cu amenda de pana la 25.000 eur publicarea de "texte blasfemiatorii".

36.— (1) A person who publishes or utters blasphemous matter shall be guilty of an offence and shall be liable upon conviction on indictment to a fine not exceeding €25,000

V-am dat linkul exact, ca sa va scutesc de cautari.

Ok, o sa imi spuneti ca nu e chiar ca in Sudan, adica pentru blasfemie nu iti iei pietroaie in cap sau ciomege pe spinare ci doar cativa amarati de euroi acolo, amenda, ce mare smecherie? Si intr-o tara predominant catolica e totusi o chestie buna, un pic de respect fata de contribuabilii credinciosi, nu?

Poate ca nu e mare smecherie insa ca ateu care locuieste in Irlanda si caruia ii place sa scrie pe blogul propriu cum ca nu are prieteni imaginari dati-mi voie sa ma irite ideea ca as putea fi amendat pentru asta. Cu o suma care se ridica la costul un cottage mai la tara, ca la oras sunt mai scumpe.

Sigur, pot sa inteleg despre ce e vorba, orice stat modern merge pe ideea ca ii indoctrinezi astazi, ii jumulesti maine si intre timp trebuie sa iti protejezi investitia prin legi bine facute impotriva blasfemiei. Inteleg si in acelasi timp nu imi place.

Asa ca, data viitoare cand o sa mai scriu aici, pe blog ceva despre dinozauri o sa scriu, prudent, ca dinozaurii n-au existat niciodata iar oasele alea mari au fost plantate de Dumnezeu ca sa ne testeze noua credinta.

Doamne ajuta! Laughing out loud

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole