Skip to Content

Francul elvetian, unda si corpuscul sau despre inteligenta limbii romane

Iubesc limba romana.

Toate limbile sunt inteligente dar limba romana are o inteligenta aparte, de multe ori foloseste mai multe cuvinte/expresii diferite pentru a descrie acelasi lucru vazut din perspective diferite.

Cam ca si fizica cuantica, ma si mir ca fizicienii din toata lumea nu invata romaneste pentru a-si expune teoriile, le-ar fi mai usor sa explice in romaneste cum lumina este si corpuscul si unda in acelasi timp.

Sa va dau un exemplu simplu.

In limba romana atunci cand privesti un credit in franci elvetieni mai la inceputul lui se numeste "smecherie", "educatie financiara" sau chiar "superioritate genetica".

Daca privesti insa acelasi credit mai dupa cativa ani de la inceputul creditului ei bine, acelasi credit se numeste "incapacitatea guvernului de a-si proteja cetatenii", "josnicia bancilor" sau "singura solutie, inc-o revolutie".

Nu e geniala limba romana? Corpuscul si unda in acelasi timp, ca-n fizica cuantica. Stephen Hawking e un iohannis cu vocabular limitat.

V-am spus ca iubesc limba romana?

Comments

pai spui tot ce-am spus eu

pai spui tot ce-am spus eu dar cu alte cuvinte, statul ar trebui sa protejeze "jucatorii" mici...aka cetatenii care si-au luat cate o casa de abuzurile jucatorilor mari aka bancile. care au lasat riscul variatiei de curs pe seama cetateanului care prin natura lui nu e un jucator. a intrat in joc ca i-au fost prezentate elementele de atunci care ii erau favorabile si statul a fost marsav ca a permis (desi avea posibilitatea sa interzica) asta

si da, trebuie sa te protejeze ca esti prea prost sa-ti dai seama ca cursul poate varia si impotriva ta (oricum aici nici macar bancile nu au vre-un control major) si ajungi fara casa, gol, chel si pe urma tre sa am grija de tine sau de ceilalti sa nu le dai in cap ca acum tu mori de foame

nu confunda omu care-si ia o casa din salariu cu jucatorul la casino sau la bursa
a...ca vrei sa faci speculatii riscante, da, dar nu ca simplu cetatean si nu cu banii de casa nu te poate opri nimeni

si da statul tre sa protejeze cetatenii ca de-aia e stat. de-aia iti da amenda cand nu porti TU centura de siguranta, deci NU vorbim aici ca i-ai putea periclita pe altii cum ar fi daca mergi fara frane, directie etc

le amesteci, din neglijenta

le amesteci, din neglijenta sau cu buna stiinta, tu stii din ce motiv.

1. Abuzul e abuz (atunci cand vine unu' mai puternic si ti-o trage pentru ca poate iar tu nu te poti apara) iar
2. restrictionarea drepturilor tuturor pe motiv ca unii sunt prea lenesi sau prea prosti sa se gandeasca la consecintele actiunilor lor este altceva.

Eu unul nu vreau un stat-tatuc care sa ia decizii in locul meu doar pentru ca exista unii care nu pot gandi singuri.

Cand spun "abuzuri din partea jucatorilor mari" ma gandesc la o situatie in care ma anunta banca intr-o zi ca mi-a marit dobanda cu 300%. Asta e abuz. Ca imi ia banca locuinta pentru ca nu mai platesc ratele ala nu e abuz, e doar business as usual.

1.pai nu ti-a marit dobanda

1.pai nu ti-a marit dobanda cu 300% ci,prin diferenta de curs, ti-a marit rata cu 100% ceea ce e chiar mai mult! Abuz acoperit legal prin contracul de credit pe care l-ai semnat, nu te poti apara!

s-a creat o situatie in care cetateanul si-a asumat riscul variatiei cursului de schimb, pe cand banca nu si-a asumat nici un risc in acest sens. cine e avantajat in cazul asta si care e (ar fi fost) rolul statului?

toate creditele in chf s-au luat cam asa:
-la lei, dobanda 15% indatorare max 50% nu va calificati
-la euro, bla..bla.. nu va calificati
-a, da, ar mai fi o posibilitate, chf.. aici va incadrati!

tu poti lua in Irlanda credit in lei? sau chf? da in BP?

exact ce-ai spus tu la (2) este rolul statului! (de ex. eu conduc "preventiv" si nu fac accident, altii fac, eu n-am nevoie de centura..)

si repet, nu te opreste nimeni sa-ti joci toti banii la bursa, dar alta e sa devi peste noapte jucator (si pierzator) la bursa fara sa vrei sau ca ai fost prost sa te gandesti la consecinte, aici trebuia sa intervina statul dar ..muie si n-ar fi pentru prima data:
- a fost caritas-ul, s-au spoliat bani
- a fost SAFI si alte fonduri asemanatoare, s-au spoliat bani
- a fost FNI-ul, de asemenea
dupa fiecare bum dinasta din care cetateanul si-a pierdut banii,au aparut legi care au interzis sistemele respective (sau sunt tinute sub control strict) cand ar fi putut da legile din timp.

cu schema asta se fura cetateanului credul si banii pe care nu-i are.Succes! pe cat ca se va da o lege care va interzice creditarea cetateanului in alta valuta decat RON-ul?

re: tu poti lua in Irlanda credit in lei?

eu nu ma imprumut cu nimic, niciodata, de nicaieri. Laughing out loud

Ultimul lucru pe care l-as face vreodata ar fi sa iau un credit de la banca. In orice valuta.

..hai sa nu discutam despre

..hai sa nu discutam despre OPTIUNILE tale personale, intrebarea ramane.. ai putea, exista cadrul legal care sa permita asta? ca banca e banca te imprumuta si cu cacat daca-i iese ei dobanda, mai ales daca cacatul e vandut ca ceva stabil sigur .. de viitor

pai tocmai asta m-ai intrebat, despre optiunile mele

pai tocmai asta m-ai intrebat, despre optiunile mele: "tu poti lua in Irlanda credit?" si ti-am raspuns. Optiunea mea nu va fi never ever sa devin sclav pe urmatorii 30 de ani de buna voie. Nici macar pe urmatorii 5.

In Irlanda peisajul e un pic mai colorat pentru ca exista o piata de camatarie legala bine dezvoltata (gen Provident) si o piata si mai bine dezvoltata de camatarie ilegala.

Iar bancile da, iti dau credit, inclusiv ipotecar, pana acum cu avans minim, acum vor fi obligate (se pare) sa conditioneze un avans de 20%.

....bancile dau dar

....bancile dau dar conditioneaza si conditioneaza pentru ca statul le-a impus (nu bag mana in foc dar 99,99% statul e in spatele acestei conditionari) si hai san u fiu rau,sa nu mai insist sa te intreb de lei, dar daca vrei imprumutul asta in CHF, ca persoana fizica, pentru cosmelie?

observ ca desi vorbim aceeasi limba tot nu ne intelegem

Hai sa fim seriosi, ca statul

Hai sa fim seriosi, ca statul si BNR-ul trebuia sa interzica creditul in orice fel de valuta straina. Unde altundeva ai vazut asa ceva? Banca e banca iti da bani ca sa-ti ia dobanda, de asta exista Stat, BNR, Guvernator ca sa protejeze cetatenii platitori de impozite. Ce se intampla acum e camatarie la nivel de ev mediu tarziu. Erai pur si simplu momit spre CHF. Nu josnicia bancilor asta e by default, nu incapacitatea guvernului ci josnicia guvernulul care nu-si protejeaza cetatenii in schimb protejeaza bancile care daca stam sa analizam sunt toate straine cu sediul prin tari cu palmieri cu profit 0 si impozit pe masura.

De ce sa imi restrictioneze

De ce sa imi restrictioneze mie statul posibilitatea de a lua DE BUNA VOIE un credit in orice moneda straina?

De ce sa imi restrictioneze dreptul de a face speculatii financiare din care poate, in anumite conditii, atent selectionate de mine Smile m-as putea imbogati?

Pe logica descrisa de tine ar trebui sa interzica alcoolul, pentru ca unii beau pana au nevoie de pampers, sa interzica jocurile de noroc, pentru ca unii isi joaca si alocatia copiilor etc.

Treaba statului nu este aceea de a impiedica jocul liber ci aceea de a ii proteja de jucatorii mici de abuzurile jucatorilor mari

Daca imi joc leafa pe un an inainte la loto nu e treaba statului nici sa imi dea banii jucati inapoi, nici sa interzica jocul la loto. Cel mult e treaba lui sa imi dea ceva de mancare si niste lemne iarna, ca na, traim intr-o societate in care nu ar trebui sa se moara de foame sau de frig. Atat.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole