Skip to Content

Fotoplimbari si fotoinjuraturi

Am observat ca exista oarecare corelatie intre numarul de injuraturi primite intr-o plimbare foto si cantitatea de fotografii utilizabile cu care ma intorc din plimbare. Sigur, o observatie empirica, nu m-am apucat acum sa tin un "jurnal de injuraturi" si sa va spun care este corelatia.

Unele injuraturi vin de la participantii la traficul auto. Nu stiu daca sunt neaparat relevante acestea pentru ca participantii la traficul auto injura tot timpul, pe toata lumea, ei intre ei si (mai ales) pe ei insisi. "Baga-mi-as" este expresia cea mai draga participantilor la traficul auto din Bucuresti. Un fel de "how do you do". La fel ca un fotograf pasionat se situeaza ferm la capatul celalalt al fotografiei, construind o relatie cu subiectul, la fel, un participant la traficul auto din Bucuresti se situeaza la capatul celalalt al imprecatiei, participand printr-un fel de auto-injuratura. E forma lor de a fi hic et nunc. "A venit primavara, baga-mi-as".

Alte injuraturi vin direct de la subiecti, cel mai adesea boschetari sau cantautori contra haleala. Bine, acum sa nu imi spuneti ca toti cantautorii canta pentru haleala, stiu, nici mie nu imi place Chilian. Smile Nici aici nu stiu daca injuraturile sunt neaparat personale, domnii cu pricina te injura doar pentru ca tu ai bocanci si ei nu, e si asta un motiv de revolta. Ultima injuratura de boschetar/cantautor pe care am primit-o a fost ocazia acestei fotografii unde, imediat dupa ce am facut fotografia, tocmai cautam un unghi mai bun iar subiectul a inceput sa isi fereasca fatza si sa injure. Dar a meritat injuratura, e o poza buna, nu?

A treia sursa de injuraturi pe care aparatul meu foto le mai primeste pe strada sunt mimozele corporaTRiste. Imi aduc aminte si acum una de acum cativa ani care urla pe strada dupa mine (stateam cu degetul pe buton pentru ca ma asteptam din moment in moment sa isi puna poalele-n cap si sa fac fotografia sezonului) ca vrea sa ma dea in judecata. Partea nostima este ca se crizase existential-degeaba pentru ca nu o fotografiasem pe ea. Adica avusesem aparatul la ochi oarecum in directia ei dar tinta era alta, o tinta mai juicy. Ca sa fiu cinstit nici n-o vazusem, era destul de "incolora" insa am inceput repede sa o aud. Din ciclul "eu sunt o doamna, ce...echipamentul meu". M-am intrebat o vreme daca ar fi fost nedeontologic sa profit de situatie si sa ii recomand un psihoterapeut dar am preferat sa imi continui plimbarea.

O amica imi spunea la un moment dat ca intr-o (alta) mare capitala europeana a fost scuipata pe strada cand facea fotografii. Mda, parca mai bine in Bucuresti, aici doar te injura...

Citeam pe undeva ca in Paris e considerat locul de origine al fotografiei de strada. Oare si acolo fotografii de pe strazi sunt injurati?

Comments

The thing is... Imi dau

The thing is... Imi dau seama ca este ca un experiment in care impingi granitele comportamentale ale celor din jur catre situatii limita si ai sansa sa ii cunosti mai bine, chiar si daca asta inseamna sa cunosti cum e sa ai un ochi vanat. -LOL-

Smile

Poate ca ar merita sa

Poate ca ar merita sa explorezi un pic (auto)terapeutic teama aceasta de ochi vanat. Pentru ca, in mod evident este o teama, o proiectie a ta, o anticipare a cum s-ar putea comporta ceilalti in relatie cu tine. Iar daca "asteptarea de ochi vanat" face parte din asteptarile tale relationale inconstiente atunci exista si solutii fotografice, nu doar terapeutice.

1. un teleobiectiv bun (stai la distanta de ceilalti, relationezi in termenii tai, detasat, in siguranta)
2. un superangular bun (te aproprii foarte mult dar ceilalti nu isi dau seama ca ii fotografiezi pe ei)

In realitate oamenii nu se simt agresati (daca nu faci ceva in mod evident care sa ii agreseze) cand umbli cu aparatul la ochi pe strada. Imensa majoritate a fotografiatilor te ignora. La fel cum faci si tu cu ceilalti fotografi pe care ii intalnesti pe strada.

Discutia aceasta cu tine mi-a amintit de o idee mai veche de-a mea, un grup de suport pentru fotografii de strada, am sa scriu un post pe tema asta...

Buna asta cu grupul de

Buna asta cu grupul de suport. Smile)
Cat despre teama mea de ochi vanat, ea exista (foarte fina observatia ta) si adesea imi asigura un bun renume de persoana cu prea mult bun simt.
Multumesc si pentru sugestiile fotografice. Mi-ai mai sugerat tu ceva de genul si asa am ajuns sa achizitionez o camera de spionaj - care totusi nu are pretentii de calitate a imaginii, din pacate.

Smile

Trebuie sa fii facut ptr asa

Trebuie sa fii facut ptr asa ceva.

Eu nu mi-am dat seama ce presupune a face fotografii pe strada pana nu am facut una unei fete pe care am si folosit-o pentru un topic legat de anorexie - ti-as da un link dar iar nu functioneaza situl LOL.

Tipa s-a uitat asa urat la mine incat m-am lecuit forever de sportul asta. Nu a mai contat faptul ca i-am facut un semn like si apoi mi-a zambit retinut.

Apoi am gasit flikr care are numeroase poze cu licenta CC, utilizabile legal, unde fetele zambesc pe gratis si am terminat cu sporturile extreme. Deci, cine stie, poate ca flikr mi-a salvat viata. Sau poate ca doar libertatea.

Smile

Sau poate doar te-a privat de

Sau poate doar te-a privat de niste experiente interesante. Laughing out loud

Daca intrebi 20 de fotografi de strada 19 dintre ei iti vor spune ca fotografia de strada inseamna in primul rand experienta personala, traire si abia apoi material fotografic.

Pentru cei mai multi fotografiatul este un pretext pentru a se imersa in lumea din jur.

Inveti sa iti controlezi emotiile (sigur, exista, sunt reale), inveti sa nu deranjezi "vanatul", inveti sa eviti situatiile conflictogene si multe altele.

Sugestia mea este sa nu te privezi de la aceasta experienta, pentru ca nu doare, nu costa si iti ofera mai multe satisfactii decat multe experiente platite.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole