Skip to Content

Faceti mai putini copii, cresteti mai multi porci (少生孩子多养猪)

Este unul din sloganurile din China comunista care au facut istorie. "Faceti mai putini copii, cresteti mai multi porci". Intr-o perioada in care China era destul de ingrijorata de cresterea demografica si cauta solutii pentru a-si domoli aceasta ingrijorare. Ingrijorarea era una pur economica, de aici si asocierea aparent fortata dintre cresterea copiilor si cresterea porcilor. Copii mai putini + porci mai multi = LOVE

Autoritatile locale din China, mai zeloase au venit si cu variante mai insistente ale acestui slogan, cum ar fi "Avorteaza! Orice dar nu un copil in plus" sau amenintari (nepuse niciodata in practica) gen "daca o familie are un copil in plus intregul sat va fi sterilizat". Campania de marketing demografic a dat rezultate, populatia Chinei a stagnat in timp ce economia a tot crescut. Dupa opiniile unor economisti China ar fi deja prima economie a lumii dupa anumite criterii. In curand va fi dupa toate criteriile. Smile

Ca tot a venit vorba de slogane, ma intreb cum ar fi sunat un asemenea slogan in Romania. Sa nu ma intelegeti gresit. Departe de mine gandul infam de a veni cu "cioroianisme" sau alte propuneri incorecte politic.

Pe mine nu ma ingrijoreaza deloc faptul ca romanii fac prea putini copii iar tiganii aflati pe teritoriul Romaniei prea multi. E ok. Asta e viata. Asta e istoria. Asta e soarta, pe care ar trebui sa o acceptam. Orice popor este un proces, nu e niciodata un punct final. Un popor creste, descreste, se transforma sau eventual chiar dispare. Daca nu are treaba pe planeta asta de ce sa tina locul ocupat?

Ma intreb insa daca am putea trece dincolo de nedelicatetea sloganului chinezesc "faceti mai putini copii, cresteti mai multi porci" (asa sunt ei chinezii, mai nedelicati) si sa incercam sa ii vedem si intelepciunea economica.

In Romania oamenii care ar avea ce sa transmita copiilor lor (educatie, valori, modele, knowhow etc) fac cate un copil. Din motive economice. A creste un copil necesita nu doar bani ci mai ales timp. Daca vrei sa il inveti pe ala micu' cum sa faca chestii tre' sa petreci timp cu el. Mai multi copii inseamna mai putin timp petrecut cu fiecare. E ca la prieteni. Nu poti avea 10 prieteni de suflet. Ai de regula unul, maxim doi si eventual mai multi amici cu care te vezi mai rar.

V-ati intrebat vreodata de ce Bill Gates nu are decat doi copii? Eu m-am intrebat. Nu cred ca de frica pretului pampersilor sau a pretului uniformelor scolare. Cred ca raspunsul se afla in zona aceea a timpului si eventual a investitiei emotionale.

Cei care nu prea au ce transmite copiilor (educatie gen) fac cate trei-patru-cinci-etc. Tot din motive economice. Insa dintr-o economie usor inversata. Este economia banilor primiti de la stat pentru copii, bani care sunt foarte potriviti pentru tigari, alcool, eventual pacanele. Bani care iti permit sa stai acasa si sa te gandesti cat de norocos esti ca ai scapat de cosmarul unei vieti de la noua la cinci sau al impozitelor. E ca intr-un vis, statul in loc sa iti ceara iti da. Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Pentru unii statul e o "muma" generoasa cu alocatiile copiilor, pentru altii e o "ciuma" fiscala.

Sa recapitulam. Deci exista locuitori ai Romaniei care fac mai putini copii din motive economice si exista locuitori ai Romaniei care fac mai multi copii tot din motive economice. Si exista si statul bland si bun, ca un Sfant Arbitru al Egalitatii Sanselor Facatorilor de Copii care ia de la cei cu mai putini copii si da la cei cu mai multi copii.

Mai multe n-as mai adauga ca ies din zona calduta a political correctness-ului si intru in zona tulbure a celor hartuibili de catre ONG-uri.

Desi sloganul chinezesc care face obiectul acestul post de blog n-a fost scris pentru Romanica daca ne gandim la ce se coace acum in spatiul carpato-danubiano-pontic mi se pare ca "Faceti mai putini copii, cresteti mai multi porci" este de o actualitate si de o ironie sfasietoare.

少生孩子多养猪, dragi romani.

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole