Skip to Content

Elysium (2013)

Daca va place de Matt Damon si va plac si SF-urile cu roboti atunci filmul acesta este pentru voi.

Daca insa sunteti ca mine, adica va este indiferent Matt Damon si va irita filmele cu roboti atunci s-ar putea ca filmul acesta sa nu va placa.

Iar daca mai aveti ghinionul, ca si mine, sa urati filmele moralizatoare, cu glumite de stanga, alea cu negrii defavorizati care sunt ei negri si cu patronii albi lacomi pentru ca patronilor albi le lipseste glanda umanitatii atunci filmul asta o va sa irite de-a binelea.

Un SF care incepe promitator, cu scene post-apocaliptice, cu un Pamant suprapopulat, cu atmosfera poluata, din care bogatasii s-au retras undeva pe orbita, pe un satelit artificial, unde traiesc ca smecherii, aer curat, vegetatie multa, niste dispozitive medicale care ii vindeca de toate cele si evident, multi roboti care sa ii apere de fraierii frustrati de pe planeta albastra.

Iar amaratii de pe Terra, care vorbesc in general spaniola - ¡Hola! - plini de toate bolile posibile, traiesc in jeg si saracie, uitandu-se in sus, pe cer, la satelitul in forma siglei de Mercedes (daca e product placement e genial, dar nu cred ca sunt atat de subtili).

Matt Damon isi traieste pe Pamant cu umor viata deloc blanda a unui eliberat conditionat pentru furt de masini, mai primeste cate un ciomag pe spinare de la polistii-roboti, mai primeste amenintari cu concedierea de la un sef nemilos, mai primeste oferte de serviciu de la fostii lui parteneri interlopi de furtisaguri. Gata, nu va mai povestesc filmul, ca poate vreti sa il vedeti.

Un film in care interlopii au nave spatiale si arme cum nici Putin nu viseaza, bogatasii vor sa devina si mai bogati, lovituri de palat date in linie de comanda (deci, da, calculatoarele viitorului lucreaza in command line interface), iubiri neimpartasite si - tineti-va bine - mult, mult eroism, sacrificiu, za land of za brave nu se dezminte.

Cum va ziceam la inceput, filmul se cam termina cu peronul pe partea stanga, bogatii sunt indemnati tovaraseste sa isi imparta painea si cu saracii, si nu ne duce pe noi in ispita, ca si noua ne vin idei din astea, amin.

Un film dupa toate retetele genului: un pic de 1984, un pic de Brave New World, un pic de Transformers, un pic de Occupy Wallstreet, un pic de hai sa le rupem oasele, ca merita, tu-le rasa-n cur de capitalisti.

Vizionare placuta!

sursa foto:imdb.com

Comments

Elysium

Interesant! Acesti capitalisti fac singurei filme anti-capitaliste (totul se justifica daca ies bani! LOL). Am vazut o prezentare a acestui film la tv pe cand nu putea fi gasit prea usor si parea interesanta. Imi plac filmele care, in virtutea faptului ca filmul este totusi o arta, desfigureaza faptele realitatii, le exagereaza pentru un efect garantat, cum ar fi aparitia de preocupari speculative.

Pe undeva, in caz ca framanta pe cineva adancirea inegalitatilor dintre bogati si saraci, filmul nu face decat sa scoata in evidenta tema aceasta - si cred ca diferentele intre bogatii si saracii Americii sunt reale si se fac simtite tot mai mult. Probabil ca fenomenul este global. Desigur, cinste celor care fac bani... Dar ader la idea aceea "With great power comes a great responsibility ".

re: "With great power comes a great responsibility "

Total de acord cu tine cu puterea si mai ales cu puterea data de bani multi.

Insa sa nu uitam ca totusi (cele mai) multe din cazurile saraci & bogati "obisnuiti" sunt doar nesfarsite variatii ale fabulei cu greierele si furnica.

Cri-cri-cri, lipsuri gri, nu credeam ca veti veni...

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole