Skip to Content

Drupal vs. Wordpress

Am primit astazi comentariul de mai jos. M-am apucat sa ii raspund, mi-am dat seama ca raspunsul e cam lung asa ca l-am mutat intr-un post pe blog.

Florin, am sa incerc sa fiu foarte scurt. Depinde cum si pentru pentru ce vrei sa le folosesti.

Wordpress e usor de invatat, instalat, configurat insa ai optiuni mai putine cand e vorba de instalari personalizate (sau *foarte* personalizate). Sistemul de theming pe WP e la fel, mai intuitiv, usor de stapanit si ca atare pe WP ai acces la foarte multe teme de calitate, gratuite sau platite.

Drupal e un pic mai greu de dresat dar e incredibil de robust si scalabil. In materie de personalizare poti face tot ce iti trece prin cap. Cam 90-99% din ideile care iti vin pentru a-l personaliza le poti realiza direct din sistem, fara programare, scripturi, module speciale. Un site de 2 pagini poti sa il folosesti si pentru o comunitate de 100.000 de membri, fara alte modificari.

Salutare incerc sa ma documentez la folosirea CMS - ului Drupal, momentan sunt familiarizat cu WordPress... dar doresc a migra catre alta platforma.
Ce parere aveti Drupal vs. WordPress Pro si Contra?
Multumesc,
Florin

Drupal e alegerea cea mai buna atunci cand doresti sa lucrezi cu mai multe tipuri de continut, pe care sa le sortezi/afisezi in functie de criterii complicate. E deasemenea, cea mai buna alegere atunci doresti un site de comunitate, iti permite un sistem de roluri pentru utilizatori in care sa acorzi drepturi de utilizare intr-o 'granulatie' oricat de fina .

Pe Drupal vei gasi mai putine teme gratuite frumoase (sunt mai greu de facut si ca atare nici designerii nu se inghesuie...).

Si ajungem si la sfarsit, cel mai mare neajuns al Drupalului, cosmarul pentru care il uraste toata lumea, inclusiv eu. Laughing out loud

Diferentele intre intre versiunile majore (D5x, D6x, D7x, D8x...) sunt semnificative iar scripturile/modulele/temele nu sunt compatibile intre ele

Asta inseamna ca atunci cand treci de la D6x la D7x va trebui sa schimbi tema , unele configurari nu iti vor mai functiona, etc.

In momentul acesta eu am si mi-e groaza de upgrade-ul lor site-uri pe D6, (http://psihoterapie.net, http://paradigma.ro), pe D7 (http://victor.photography, http://irlanda.ie) si astept cu mult entuziasm amestecat cu putin anxietate lansarea oficiala D8, care am inteles ca e aproape SF in termeni de performanta... Smile

Ca sa sumarizez putin tot ce ti-am spus sfaturile mele ar fi urmatoarele:

1. daca doresti performanta medie, acceptabila si rapida stai pe Wordpress.

Usor de invatat si stapanit, poti sa iti folosesti cunostintele din prima zi.

2. daca doresti chestii spectaculoase, profesionale, performanta de top pe termen lung atunci baga-te pe Drupal.

Dar asteapta-te la o curba lenta de invatare (eu il injur de noua ani in fiecare zi Laughing out loud ), cumpara-ti o agenda groasa (nu glumesc), ca o sa ai nevoie si asteapta-te sa fii des singur.

Pentru ca da, in aerul rarefiat al inaltimilor o sa gasesti putini clowni si scriptkiddies, infinit mai putini pe Drupal decat pe Wordpress.

Pe Drupal ori stii ce ai de facut, ori nu stii, nu merge sa mimezi... Smile

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole