Skip to Content

Drupal

warning: Creating default object from empty value in /home/paradigma/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Drupal vs. Wordpress

Am primit astazi comentariul de mai jos. M-am apucat sa ii raspund, mi-am dat seama ca raspunsul e cam lung asa ca l-am mutat intr-un post pe blog.

Florin, am sa incerc sa fiu foarte scurt. Depinde cum si pentru pentru ce vrei sa le folosesti.

Wordpress e usor de invatat, instalat, configurat insa ai optiuni mai putine cand e vorba de instalari personalizate (sau *foarte* personalizate). Sistemul de theming pe WP e la fel, mai intuitiv, usor de stapanit si ca atare pe WP ai acces la foarte multe teme de calitate, gratuite sau platite.

Top 20 module Drupal

Am nevoie de o anumita functionalitate pe un site asa ca am inceput sa caut un modul de Drupal care sa faca chestia asta. In speranta ca poate il gasesc gata facut si nu mai e nevoie sa mai muncesc eu.

In cautarile din ultimele zile am dat peste nesfarsite topuri personale asa ca ideea a venit lejer: ce-ar fi daca as face si eu un mic top personal al modulelor de Drupal fara de care nu pot trai?

Vreau de la bun inceput sa va spun ca eu pot trai fara "must have"-urile altora. O sa gasiti prin toate recomandarile CCK si Views. Le folosesc si eu, dar as putea foarte bine trai si fara. De fapt m-am apucat sa le folosesc la vreo 5 ani de configurat sute de site-uri pe Drupal.

Sa trecem la top. Si ca sa fie mai simplu am sa fac de fapt doua topuri, unul de module must have si un altul de module nice to have. Smile

Nu am inclus aici modulele optionale din core, acelea exista oricum, le stie toata lumea...

Dezactivarea unui modul pe usa din dos

Vi s-a intamplat vreodata stimati utilizatori de drupal sa aveti un modul care a luat-o razna? Nu discutam despre natura tulburarilor de personalitate ale modulului respectiv ci doar faptul ca va da situl peste cap si uneori nu mai aveti acces nici macar la pagina de administrare a sistemului...

Exista o solutie de avarie, ca intotdeauna.

Incuiat pe afara

De multe ori ca "user 1" al siturilor create/administrate de mine uit parola. Mi-am facut de-a lungul timpului tot felul de scheme mnemotehnice pentru a tine minte parolele insa adeseori am aceeasi eterna problema: parola uitata, de obicei cu username cu tot. Mai grav e ca de multe ori uit si parola de la cpanel.

Solutia "de avarie", care intre timp la mine a devenit solutia obisnuita e o solutie in 2 pasi:

Redirectare dupa teaser

Adeseori mi-am dorit ca restul unui unui material de dupa 'teaser' sa poata fi citit pe alt site. Din tot felul de motive care depasesc cadrul postingului de fatza Wink

Initial m-am gandit ca orice lenes ca trebuie sa existe deja in Drupal un modul, o setare pentru asta. De fapt solutia e mult mai simpla.

Cum imi protejez textele la copiere?

Unul dintre lucrurile care ma deranjeaza constant este atunci cand gasesc cate un text de-al meu copiat cu multa naturalete de catre vreo maimutzica, de parca ar fi gasit textul pe strada.

Stiu, stiu, nu ar trebui sa imi pese de acesti copiatori, de viata si de actiunile lor insa emotiile mele au si ele o anumita autonomie. Smile

Lipsa acces la continut

Mi s-a intamplat de cateva ori sa ma trezesc ca nu mai am acces - ca vizitator - la continutul unui site construit pe drupal.

Solutia pe care am gasit-o pe forumuri - si care functioneaza ca un vis - este urmatoarea:

Cate cuvinte am intr-un post?

La un moment dat mi-am dorit sa vad in timp real, la fiecare post, al meu sau altcuiva, pe site-urile de care ma ocup eu cate cuvinte sunt.

Am gasit destul de repede o solutie de-a gata pe un forum, urmatoarea bucata de cod care trebuie introdusa in "node.tpl.php", pentru toate tipurile de continut sau selectiv doar in unele (eg "page.tpl.php", "blog.tpl.php").

Cum numar termenii dintr-un vocabular?

Daca va petreceti o parte din timp cu Drupal, asa cum fac eu poate ca v-a venit ideea de a vedea cati termeni aveti intr-un anumit vocabular. Fie sub forma de categorii fixe, fie ca etichete/taguri.

Tema administrativa in Drupal

Mi s-a intamplat a nu-stiu-cata-oara sa aleg o tema de drupal care sa aiba probleme. In cazul dat o tema frumoasa, aratoasa insa care nu afisa selectorul pentru celelalte teme.

Ca si cum ar fi vrut sa n-o mai schimb cu altele Smile

Disclaimer in paginile de forum si blog

Am gasit in drupal.org o metoda simpla de a introduce un disclaimer in paginile de blog si forum. Se introduce urmatoarea bucata de cod la inceputul "node.tpl.php"

Preluare de continut in site-uri externe

Am o problema simpla si clara: vreau sa am anumite tipuri de continut din platformele Drupal pe care le pastoresc care sa poata fi preluabile sub forma unui simplu cod de embed in alte site-uri externe.

Ca de obicei incep prin a cauta modulul corespunzator nevoilor mele. Plec de la presupunerea optimista ca cineva a avut deja aceasta nevoie inaintea mea si ca si-a satisfacut-o sub forma unui modul care este pus gratuit la dispozitia publicului larg. Laughing out loud

Afisare de text diferit cu operatorul ternar din PHP

Operator ternar intr-un picior, ghici ciuperca ce-i? Smile

Aceasta este varianta ultra-compacta pe care eu o folosesc atunci cand vreau sa afisez un continut diferit, in functie de cine il vede, adminul (de regula eu) sau altcineva.

Text predefinit in Drupal cu modulul "default node text"

Unul dintre cele mai utile si mai putin cunoscute module din Drupal este "default node text", un mic miracol care iti salveaza timp, nervi, etc.

Foarte pe scurt, odata instalat (the Drupal way: uploadat in folderul de module, apoi activat din admin) permite setarea pe fiecare tip de continut un anumit text care sa apara atunci cand creati continut nou. Textul predefinit evident ca nu este "batut in cuie", poate fi modificat sau sters direct din editorul drupal.

"404 Page not found" pentru "/blog" si "/forum"

De curand am avut o experienta demna de Zona Crepusculara cu Drupal: aliasurile /blog si /forum au incetat sa mai functioneze.

O vreme am reusit sa imi pastrez calmul si sa investighez cauza problemei fara sonor. Smile

Am aflat ca de fapt dadeau un "404 Page Not Found" iar in tabela de aliasuri nu existau. Pana acum nu m-a interesat asta dar pare logic sa nu existe un alias creat de Pathauto.

Syndicate content


Smokers