Skip to Content

Divergent (2014)

M-am lasat dus de ceva cantece de sirena de pe net si mi-am zis ca trebuie neaparat sa vad si eu "Divergent", un SF aparut anul acesta. Asa ca bag torentele in priza, descarc singura versiune disponibila, o versiune filmata in sala, miscata, cu sunet infundat de mi-ar fi trebuit subtitluri. De fapt avea subtitluri, dar in spaniola. In fine, trec peste imperfectiuni, ma imersez in experienta de a sta ca in sala, ignor conturul urechilor cheliosului care s-a incapatanat sa stea mai tot timpul filmului ridicat in calea camerei de filmat si ma concentrez la film.

"Divergent" este un fel de nostalgie dupa "Matrix" altoita cu "Hunger Games". Cu un pic de aroma de "1984" pentru un plus de gust. Teoria conspiratiei, o lume postapocaliptica, picioare in gura, un pic de pipaiala romantica (nefinalizata insa cu vreo copulatie epica), le avem pe toate.

In afara de Kate Winslet (dolofana aia de statea atarnata de catargul Titanicului) eu nu am mai recunoscut pe nimeni in film, imi marturisesc cu umilinta ignoranta in ale filmului american contemporan. Iar de regizorul Neil Burger recunosc cu aceeasi umilinta ca e prima data cand aud.

Poate ca si ultima, pentru ca "Divergent" nu m-a convins de nicio culoare.

Un SF mediocru spre slab, facut dupa retetele verificate (Matrix, Hunger Games etc). Intr-un viitor distopic, dupa ce omenirea a traversat un razboi devastator "parintii fondatori" ai viitorului s-au gandit sa imparta oamenii care au mai ramas intr-un fel de categorii ("factiuni") dupa abilitatile lor. Cam ca tipurile psihologile ale lui Jung, doar ca mai dupa ureche. Aia care tanjesc dupa adrenalina se duc la "neinfricati" , aia carora le place sa invete merg la "eruditi", aia care tin cu sistemul, ca fosta mea nevasta se duc la "Abnegatie" si tot asa.

Cand adolescentii implinesc o anumita varsta li se aplica un test si afla ce categorie li s-ar potrivi mai bine. Apoi au voie sa isi aleaga categoria sociala in care vor sa apartina, dar pe care nu mai au voie sa o schimbe toata viata. Cei care au ales gresit vor trai cu regrete vesnice, sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu. Nu va mai povestesc, ca poate vreti sa vedeti totusi filmul si va rapesc si singura parte buna din film, adica un pic de suspans.

Vorba lunga, saracia bloggerului: daca n-aveti nimic altceva de vazut prin casa, ploua afara si alte conditii cumulative puteti sa vedeti si "Divergent".

Un SF slab, iesit anul acesta in martie din masina americana de produs SF-uri...

Comments

Sau, daca e duminica, vreme

Sau, daca e duminica, vreme urata afara si n-ai nici bani de numarat, poti sa te amuzi copios citind posturile lui Dorin Victor Vasile. Smile

multumesc pentru recomandare,

multumesc pentru recomandare, incerc precis duminica viitoare Laughing out loud

si mie mi s-a parut foarte

si mie mi s-a parut foarte slab. Si cred ca am vazut acelasi CAM ca si tine, cu cheliosul Smile

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole