Skip to Content

Dileme morale in Star Trek

Unul din lucrurile care m-au fascinat intotdeauna la Star Trek au fost dilemele morale care sfasie personajele in fiecare episod. Probabil ca este unul din secretele succesului formidabil de care s-a bucurat serialul la vremea lui.

Aproape ca imi vine sa cred ca in echipa de scenaristi s-a gasit un filosof practician sau macar cineva pasionat de filosofie.

Dealfel cam tot serialul este traversat de un fir rosu deontologic si anume "Prima Directiva" a Federatiei, aceea de a nu impune culturilor/civilizatiilor cu care intra in contact regulile Federatiei. Era sa scriu "regulile oamenilor" dar nu ar fi fost fair fata de persoanele non-umane din serial. Data sau Worf gen.

O buna parte din dilemele morale ale personajelor se invart in jurul ideii de loialitate. Lt. Data trebuie sa aleaga intre camarazii sai si fratele sau cam psihopat. Lt. Worf trebuie sa aleaga intre camarazii sai si cei din aceeasi specie cu el. Cred ca pe rand fiecare din personajele principale are cate o dilema legata de loialitate si cam tot timpul personajele din serial trebuie sa aleaga intre cineva si altcineva. Na, sunt multi, origini foarte diferite si agende si mai diferite.

Asta e un alt aspect fascinant al serialului, majoritatea personajelor au din cand in cand cate o hidden agenda, cate un plan personal pe care incearca sa il armonizeze/ascunda de ceilalti.

Alte dileme vin inclusiv din conflictul cu Prima Directiva. De exemplu atunci cand un adolescent, membru al echipajului incalca din nestiinta o regula pe o planeta oarecare (calca din greseala pe un spatiu verde protejat) cpt. Picard intervine incalcand Prima Directiva si isi impune propriul punct de vedere, adica il salveaza. Avand apoi povara justificatului de ce Prima Directiva este o norma morala cu geometrie variabila, adica se poate incalca atunci cand nu ne convine. Laughing out loud

Cu putina bunavointa putem transla dilemele pe care le traiesc personajele din Star Trek in probleme de zi cu zi cu care ne confruntam cu totii.

Cum ar fi o definitie personala a Binelui (apropos, voi aveti vreuna?), o definitie personala a loialitatii (in ce conditii cui/cum/cand/cat suntem loiali) si - poate cel mai important - cum "negociem" intre regulile generale, colective si regulile noastre personale.

Daca nu v-ati pus de curand (sau poate niciodata) intrebarile acestea daca ati revedea, ca mine, Star Trek Next Generation poate ca vi le-ati pune Laughing out loud

Comments

filozofia/psichologia

Mereu mi-a placut serialul Star Trek si filmele noi Star Trek sunt foarte bune. Si in ele gasesti ideii despre filozofie/psichologie. Din intr-adevar este un succes mare un serial de adecst gen.

LOL

Mda, e aproape ca de Craciun... Decat ca e Martie si ne-am cam saturat de zapada... Vremea nu coopereaza. Tongue

decat ca ma doar(e) capul

decat ca ma doar(e) capul

in Star Trek Next Generation

in Star Trek Next Generation totul e posibil. Inclusiv un Craciun frumos in martie, pe repede inainte, ca ne prinde Pastele.

Si intre ele unii dintre noi ne pregatim si de Sfantul Padraig... Laughing out loud

Intr-o cu totul alta ordine

Intr-o cu totul alta ordine de idei, as avea si eu o rugaminte. Imi doresc de ceva timp sa inteleg logo-ul acestui blog. Eu vad o halba de bere rosie din care iese spuma de la bere si da pe din afara. Sunt aproape sigur ca nu este asta. Poti sa imi arati o poza mai pare cu logoul sau macar sa imi spui ce reprezinta? PS. Jur ca nu sunt betiv. lol

:-b

Aici lt DW. Cer permisiunea

Aici lt DW. Cer permisiunea sa notez in jurnalul stelar propria definitie a binelui.

Binele este efortul pe care il faci pentru a te pune in locul celor din jur. Daca nu reusesti sa te pui in locul celuilalt - este de inteles asta, atunci, in acelasi spirit, binele presupune sa facilitezi comunicarea in ambele directii, miza fiind pastrarea relatiilor, cooperarea - drum spre progres (acesta fiind sensul binelui).

Pe Alfred Adler nu l-au inteles prea multi in profunzimea teoriei sale. Dar cei putini care l-au inteles, au priceput ca in Adler este si ceva metafizica de cea mai rafinata calitate. Da, poate ca ti-a ramas in minte criticandu-i pe altii, printre care pe Freud si chiar pe pacientii sai. E drept ca o facea pe un ton fara cusur intr-o vreme in care nu prea multi puteau sa nu se piarda cu firea in fata parintelui psihanalizei.

In spatele acestui obicei dizgratios insa, se afla o folosofie nobila - aceea a intregurilor (hollismul) din care facem parte si pentru care trebuie sa avem un respect special (culmea, isi dorea sa il respecte chiar si pe Freud!). Deci din acest punct de vedere, binele inseamna a te afla in relatii de cooperare cu cel de langa tine, si armonie cu tot ce se afla in jur - natura, universul, extraterestrii Tongue.

Sensul este unul mai curand utilitarist - daca nu cooperam de ducem naibii cu totii. In acelasi fel in care anumite celule-tesuturi canceroase nu coopereaza cu intregul organismului, urmeza o logica proprie si in final distrug atat organismul cat si pe sine.

La nivel social pot aparea sisteme de crima orgnizata care nu coopereaza si nu isi inteleg legatura cu sistemul social, ce datoreaza ele sistemului si rezultatul nu este tocmai fericirea lor. Sau daca planetele nu isi respecta traiectoria, iese multa mizerie spatiala care pune in pericol viata si ordinea universala.

Lucrurile se complica mult in anumite contexte. Uneori ni se pare ca nu primim ceea ce meritam sau pur si simplu ispita este prea mare si cadem prada egoismului - radacina raului, ce duce la confruntare, la parazitism, etc.

Probabil ca leacul pentru astfel de situatie este si mai multa cooperare, dialog. Altfel, ajungem sa cautam solutii hitleriste (darwinism prost inteles). Multumesc pentru provocarea intelectuala.

Make it so :)

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole