Skip to Content

Despre ritmuri si sincronizari telefonice

Am un amic care vorbeste mult la telefon. Cand spun "mult" ma refer la "mult". Vorbeste aproape incontinuu. De cate ori ne vedem fata-in-fata este mai tot timpul cu telefonul in mana. Cand ii suna telefonul in raspunde in "milisecunda de Bucuresti" (daca nu stiti ce e milisecunda de Bucuresti va spun intr-un post viitor), lasandu-ma cu cuvantul despartit in silabe.

Poate ca de asta nici nu ne vedem prea des, ca e ocupat tot timpul cu telefonul. Nu mi-l aduc aminte altfel decat cu telefonul in mana. Cand l-am cunoscut vorbea la telefon. Cred ca atunci cand s-a nascut mai intai a scos mana si a intins-o dupa telefon.

Reusim totusi sa fim amici si sa ramanem intr-un fel de relatie - ati ghicit - cu ajutorul telefonului. Mai precis vorbim destul de des la telefon. Insa n-as vrea sa va imaginati ca atunci cand vorbim la telefon am parte de atentia lui exclusiva. Adeseori sunt pus fara mila pe hold cu un "stai un pic, ca ma suna cineva" sau un "hai ca te sun eu in cinci minute". Uneori o face, de cele mai multe ori nu, probabil ca vorbeste la telefon.

Eu sunt o persoana care are o relatie foarte simpla cu telefonul. Familia mea, prietenii mei, clientii mei stiu cu totii ca eu am o singura regula legata de telefonat: oricine ma poate suna oricand, la orice ora, inclusiv noaptea. Daca pot raspunde o fac, daca nu pot raspunde apelul nu ma deranjeaza. Iar imediat ce o pot face sun inapoi. In pauzele de la sedintele de la cabinet, cand ma trezesc, inainte de culcare.

E un lucru bun pentru cei cu care sunt in relatie. Mi-au confirmat-o mai multi ca se simt securizati de faptul ca ma pot suna oricand fara teama de a ma deranja. Nu pot fi deranjat cu telefonul pentru simplul motiv ca atunci cand nu pot raspunde nu raspund. Atat de simplu este. Smile

De vreo trei saptamani mi-am mutat telefoanele si anxietatile pe malul marii. Ca sa il citez pe dl. Catarama, din doua bune motive: pentru ca pot si pentru ca imi place.

"Regula telefonului" a ramas neschimbata. Insa, in mod paradoxal, desi am mult mai mult timp liber decat in Bucuresti raspund mult mai greu la telefon. Exista un lant cauzal: telefonul are nevoie de un buzunar, buzunarul are nevoie de un pantalon (toata viata i-am invidiat pe canguri) iar spiritul locului descurajeaza purtatul pantalonilor. De fapt purtatul a orice.

Conform bunul si vechiului meu obicei de care va povesteam mai devreme imi verific din cand in cand telefoanele dupa apeluri pierdute. Multe dintre ele sunt de la amicul meu. Il sun inapoi insa nu imi raspunde niciodata. Suna ocupat. Pare logic, pentru ca dupa cum il stiu eu vorbeste tot timpul la telefon.

Asa ca ne-am tot sunat unul pe altul pret de vreo zece zile fara sa reusim sa vorbim. Intr-un final mi-a raspuns tafnos si m-a intreb de ce nu ii raspund la telefoane. I-am explicat realitatea cruda a lipsei de buzunare cand ai mai mult tinute adamice. Ca e greu sa inoti cu telefonul in mana. Etc.

Mi-a raspuns dezamagit ca el face eforturi sa ramanem in contact si nu simte acelasi lucru si din partea mea. Ca si el, la fel ca si mine raspunde la telefon doar atunci cand poate.

Am incercat sa mut discutia din zona apelului emotional intr-o zona mai rationala (trucuri de psihoterapeut) spunandu-i ca poate avem doar o problema de sincronizare. Sau eventual sa transformam relatia dintr-una "telefonica" intr-una asincrona, de exemplu pe email sau pe facebook. Acum toata lumea are relatii cu toata lumea pe facebook. Nu mi-a raspuns, si a inchis suparat.

In continuare ne mai sunam din cand in cand, atunci cand putem fiecare, fara insa sa ne raspundem. Pentru ca o tranzactie sa aiba loc e nevoie ca de doi. Noi suntem doi insa aparent foarte defazati. Relatia noastra s-a transformat dintr-una "telefonica" intr-una de bipuri. E bine si asa. Stim fiecare ca suntem in regula si ca ne gandim unul la celalalt. Daca nu ar fi asa nu ne-am mai da bipuri, nu?

Gata cu vorbaria scrisul, sa sa ii dau un bip si apoi sa ma duc sa intru putin in apa. Pana ies probabil ca o sa imi dea si el un bip de raspuns...

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole