Skip to Content

Der Untergang (2004)

A incerca sa vorbesti "cinstit" despre Adolf Hitler in zilele noastre e ca si cum ai sa vorbesti "cinstit" despre gripa in departamentul de marketing al unei fabrici de medicamente antigripale. E greu spre imposibil. Laughing out loud

Nu pentru ca Hitler nu ar fi fost un vizionar, un personaj gigantesc, care a facut istorie ci pentru ca, nu-i asa?, vae victis. Pentru Hitler si viziunea lui despre lume jocul s-a terminat prost iar cazurile acestea invingatorii iau tot. Inclusiv interpretarea trecutului.

Cu toate acestea Caderea este un film cinstit, in care regizorul Oliver Hirschbiegel incearca - atat se poate in lumea condusa de fostii adversari politico-ideologici ai lui Hitler - sa prezinte personajul principal si un pic din cei din jurul lui cat mai onest, cat mai autentic. Un Hitler cu multe accente umane, cu slabiciuni, cu ambivalente, sfasiat intre propria propaganda pe care si-a internalizat-o si a carei victima a devenit si realitatea dura. Germania asa cum se vede prin ochii catorva personaje care au condus-o 15 ani, pe marginea prapastiei.

Un film despre viata lui Hitler atunci cand Germania lui s-a redus la cei cateva sute de metri patrati din jurul bunkerului in care si-a trait ultimele luni de viata. Realitatea paralela in care traia aproape fiecare personaj.

Un film care n-o sa va insulte inteligenta cu smecherii contabile cu nush'-cate-milioane de nush'-ce etnii moarte in cotetz (sunt pomenite in treacat intr-un fel de mini-documentar regulamentar la inceputul si sfarsitul filmului), un film despre onoare, un film despr curaj si despre frica.

Chiar daca nu va plac in mod special filmele de razboi (nici eu nu ma omor dupa ele) ar trebui sa vedeti Der Untergang. Merita.

Comments

despre filmele subiectelor delicate

Salut Victor! Stiam filmul recomandat de tine, si mie mi-a placut, insa surpriza a fost sa gasesc recomandarea lui Ionut foarte interesanta. Ai apucat sa le vezi?

inca nu, din pacate, am avut

inca nu, din pacate, am avut o perioada destul de plina, insa recomandarile lui Ionut sunt in continuare pe lista Smile

Pentru ca ma lungeam prea mult intr-un comentariu ti-am raspuns aici

o alta recomandare

Daca ti-a placut filmul iti recomand cu caldura "Unsere Mütter, unsere Väter". Filmul (miniserie) a fost lansat in ianuarie 2013 la ZDF. Eu acolo l-am vazut. Pentru cateva luni stiu ca a fost disponibil pe site-ul ZDF.de . Acum am vazut ca mai e doar documentarul despre cum a fost facut filmul si reactiile publicului. Filmul vrea sa spuna opinia neamtului de rand vizavi de razboiul cel mare. Opinie pe care nimeni 70 de ani nu i-a ascultat-o. La lansare filmul a facut valva mai ales in radul tinerilor care aproape au refuzat sa creada ca lucrurile acelea chiar s-ar fi putut intampla (de fapt chiar s-au intamplat). In documentar daca imi amintesc bine arata reactia unui grup de liceeni in sala de vizionare - isterie in masa. Dupa lansarea filmului, guvernul Poloniei a protestat oficial fata de modul in care sunt prezentati polonezii (antisemiti si implicati direct in respectiva problema)
Eu am fost foarte impresionat de film.
Are 3 parti de aproximativ 2 ore... deci trebuie rabdare si tutun.
Numai bine,
Ionut

Ionut, multumesc de

Ionut, multumesc de recomandare, nu il stiu, am sa il vad, il gasesc eu pe undeva.

Stai ca l-am gasit

Pentru ca m-ai facut curios sa il revad. Uite linkurile pe youtube:

../watch?v=fyy3DvErdBQ
../watch?v=FcCgzy2GrfY
../watch?v=in7shIYUEVk

si pe ZDF documentarul din spatele lui (foarte interesant de asemenea):

../ZDFmediathek/beitrag/video/1858190/Unsere-Muetter%252C-unsere-Vaeter-Doku-%25281%2529#/beitrag/video/1858190/Unsere-Muetter%2C-unsere-Vaeter-Doku-%281%29
../ZDFmediathek/beitrag/video/1858190/Unsere-Muetter%252C-unsere-Vaeter-Doku-%25281%2529#/beitrag/video/1863858/Unsere-M%C3%BCtter,-unsere-V%C3%A4ter:-Doku-%282%29"

Sper sa iti placa.

.. inlocuiesti cu youtube la primele 3 si zdf punct de la ultimele 2

Numai bine,
Ionut

Merci, l-am pus pe lista de

Merci, l-am pus pe lista de asteptare Smile

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole