Skip to Content

De ce e fotografiatul interzis?

De cand am inceput in plimbarile mele sa am la mine si un aparat de fotografiat am inceput sa devin constient, de cele mai multe ori intr-un mod deranjant, neplacut, de faptul ca exista incredibil de multe locuri in care fotografiatul este interzis.

Unele sunt evidente si par sa aiba o noima: o unitate militara, o ambasada, vizuina cea spatioasa a lui Basescu. Desi si aici argumentele sunt slabe. Sunt convins ca eventualii 'interesati' de aspectul ambasadelor si unitatilor militare pot face poze cu o camera ascunsa fara probleme. Imi imaginez ca cine se antreneaza sa atace o ambasada este in stare si sa faca niste poze fara sa se prinda legumele kaki de la intrare. Iar in ceea ce il priveste pe presedintele Basescu nu este oare el iubit de toata lumea? Cine sa isi doreasca sa ii faca rau? Deci interdictia de a fotografia ambasade si palate prezidentiale ramane doar pentru fotografii inocenti.

Prima interdictie de care m-am lovit eu a fost la metroul din Bucuresti. Cand am scos aparatul din geanta au sunat sirenele ca la alarma de accident, au alergat bodyguarzii, casiera era speriata si ravasita. N-am inteles de unde ostilitatea aceasta fioroasa impotriva fotografilor si fotografiei. In alte metrouri din Europa n-ai voie sa iti instalezi trepiede (pare logic, siguranta si fluenta traficului primeaza) insa poze poti sa faci cat te tin bateriile.

Intr-un alt moment, tot la metroul din Bucuresti, in vagonul in miscare a venit paznicul duhnind greu a alcool ca sa urle la niste pustani care se fotografiau intre ei cu un aparat compact. Deci e clar: la metroul din Bucuresti fotografiatul este interzis. Daca cineva are vreo explicatie pentru bazaconia asta il rog sa mi-o spuna si mie...

A doua experienta personala neplacuta cu "fotografiatul interzis" am avut-o in Mall Vitan Bucuresti. A fost suficient sa scot aparatul din geanta ca un paznic sa ma trateze ca si cum as fi urinat in public. Fara explicatii, doar un urlet semi-articulat cu "n-ai voie, ma, n-ai voie".

Nu cred ca 'interdictia' fotografiatului este universala in mallurile din Bucuresti, la un moment dat am vazut la SunPlaza o droaie de fotografi in grup organizat (aveau nu stiu ce intalnire) care literalmente invadasera tot mallul si faceau poze la tot ce misca si nu misca. Inclusiv mie. M-am simtit special, inconjurat de paparazzi. Smile Nu stiu daca e politica permanenta a mallului SunPlaza de a permite fotografiatul insa daca este asa bravo lor. Sunt dispus sa fac un mic efort si sa merg acolo (nu e chiar in drumul meu) si sa ignor locurile in care sunt tratat ca un gunoi atunci cand am un aparat de fotografiat in mana, cum ar fi Mall Vitan...

Un al treilea loc in care fotografiatul este interzis il stiu nu personal ci povestit de cineva. Este vorba de un supermarket Cora unde persoana respectiva dupa ce a facut cateva poze inocente cu un compact a fost bruscata de paznici, scoasa afara violent din magazin ca un hotz, smuls aparatul din mana etc.

Oricat m-as stradui sa inteleg 'logica' din spatele acestor manifestari nu reusesc sa o inteleg.

Adica sigur, pot sa inteleg explicatia elaborata ca "este spatiu privat si facem ce reguli vrea muschiu' nostru, tu nu contezi, vierme, cara-te" insa nu inteleg de unde ostilitatea aceasta gretoasa impotriva aparatelor de fotografiat in metrou, mall-uri, supermarketuri. Le e teama sa nu le faca cineva reclama pe vreun blog obscur? Le e teama sa nu le fure ideile de aranjamente interioare?

Voi aveti vreo explicatie pentru interdictia de a fotografia in felurite locuri? Ce locuri cu fotografiatul interzis ati mai intalnit?

Comments

fotografiuatul interzis de catre dobitoci

fotografiuatul interzis de catre dobitoci
numai niste dobitoci incompetenti si cu mintea " creata din multa laba " pot intrzice fotografia !!
vaaai . fac fotografii ca sa le tirmit la binladen ca sa stie unde sa trimita bomba ...
ma mir ca la parlament politie si politicieni nu bubuie niciodata nimic...presuoun ca tocmai ei sunt criminalii organizati care fac atentatele !!
cel care vrea un selfie in metrou nu are voie
ei bine putem face milioane de fotografii in metrou daca stim cum. conditia e sa nu fie camera de luat vederi in preajma, pui aparatul sub caciula si baga mare !
cand suna sirena le spui ca te ai pisat ca nu mai puteai sa tii. ( si torni si niste apa din sticla acolointr un colt sa vada paza )
doar niste dobitoci de romani pot interzice asta ! si asta nu pentru siguranta ! ci pentru dobitocismul lor !! pentur ca daca furi miloane de eur ai voie. daca omori ai voie , mai ales daca mata e procuroare s au muista pe la parlament dar nu ai voie sa faci poze.
deci cine vrea sa faca crime trebe ca masa sa suga pula la tot parlamentul

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole