Skip to Content

Dallas Buyers Club (2013)

Un cocalar din America ajunge in urma unor ghidusii de-ale lui batut la un spital unde afla ca are SIDA si inca vreo 30 de zile de trait.

In lumea lui de cocalar homofob SIDA nu pot face decat domnii care sunt pe invers, asa ca se trezeste cu doua probleme, amandoua la fel de mari. Una ca e cu un pas in groapa (cand esti pe moarte se cheama ca ai o problema, sigur) si a doua, ca toti prietenii lui la fel de cocalari si la fel de homofobi sunt convinsi ca a primit SIDA pe usa din dos.

Este inscris intr-un program experimental randomizat dublu orb, in care jumatate primesc medicamentul, jumatate primesc placebo. El nu se simte mai bine, de unde trage concluzia ca primeste placebo.

E un om simplu, dar cu potential. Cauta pe internet si afla ca exista medicamente care ii pot prelungi viata. O singura problema, insa. Traieste in SUA, "da land of da brave" iar FDA-ul (institutia care aproba medicamentele) nu accepta importul acelor medicamente de care el are nevoie.

Incepe si isi "importa" medicamentele pe cont propriu, ca pe cocaina pe care o mai consuma ocazional si incepe si un razboi personal cu FDA-ul. Chiar daca e pe moarte spiritul practic nu i-a disparut chiar cu totul asa ca organizeaza un "Dallas Buyers Club", o actiune menita sa procure medicamentele necesare celor bolnavi de SIDA, medicamente refuzate de autoritatile americane. Totul cu ajutorul unui homosexual pe care l-a cunoscut in spital, care ii devine partener de afaceri. Cu care are o relatie love-hate, in care cocalarul homofob incearca sa accepte realitatea multilor clienti homosexuali pe care ii are.

Incepe harjoneala cu autoritatile americane care descind in forta, confisca medicamente vitale pentru supravietuirea bolnavilor. E implicata un pic si justitia, care spune ca intelege situatia disperata a acelor oameni, nu e de acord cu tacticile de hartuire ale FDA-ului...da' legea e lege. Adica pe limba lor die, sucker.

Filmul are accente tragicomice, de comedie neagra. Nu poti sa nu fii impresionat de drama acelor muribunzi, nu poti sa nu fii revoltat de jegosenia autoritatilor, nu poti sa nu te amuzi de umorul fin al personajelor. O scena la care am ras cu lacrimi in care personajul principal se masturbeaza cu ochii pe o galerie de poze cu foste partenere si in febra momentului descopera ca partenerul lui de afaceri homosexualul isi pusese acolo propria lui fotografie.

Un film facut dupa o poveste adevarata, a unui bolnav adevarat, care s-a luptat cu sistemul pentru a primi dreptul de a-si cumpara medicamentele care sa ii prelungeasca viata.

Un film in care cea mai grea lupta nu este lupta cu moartea ci lupta cu sistemul care nu are niciun interes ca bolnavii sa traiasca mai mult decat e necesar. Un film despre medici indiferenti si cinici, despre medici dedicati, despre prejudecati si credinta.

Un film exceptional, un film revoltator, un film motivational, un film pe care trebuie sa il vedeti neaparat.

Comments

Buna idee. Offtopic, am si

Buna idee.

Offtopic, am si eu o curiozitate. De ce doar 6 poze din Galatiul vechi pe blogul tau? Nimic altceva nu merita pus acolo? Smile

watchlist

Da, il am in watchlist... astept sa-l vad

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole