Skip to Content

Cum sa imi aduc aminte ce am visat?

De foarte multe ori cand le recomandam clientilor mei sa isi noteze visele si sa vina cu ele in cabinet, ca si material 'legitim' de prelucrat in eforturile noastre comune pentru schimbare am auzit "dar eu nu imi pot aduce aminte niciun vis". Sau "eu nu visez"

Asa ca discutiile despre vise incepeau cu tehnici simple de a ni le aduce aminte.

 • In primul rand observatia banala ca a ne (re)aminti un vis e o abilitate ca oricare alta, se invata, se antreneaza. Devenim tot mai buni in orice facem in mod repetat. Inclusiv in "capturarea" pe hartie a viselor.
 • A doua observatie este ca de regula ne aducem aminte doar ultimul vis, cel dinainte de a trezi. Chiar daca am visat intens toata noaptea.
 • A treia observatie ar fi ca visele sunt foarte "fragile", daca nu facem ceva pentru "capturarea", "fixarea" lor imediat sansele sunt mari sa nu mai avem nimic de facut. Decat sa asteptam eventual noaptea urmatoare. Smile
 • "Capturarea" visului incepe chiar cu momentul somnului, ne propunem sa ne amintim si sa pastram ultimul vis avut. E un semnal transmis mintii noastre inconstiente cam ce ne dorim.
 • La momentul trezirii, cat visul inca este prezent in mintea noastra il pastram cat mai mult timp posibil, nu deschidem ochii, nu ne ridicam din pat. Pastram orice din materia volatila a visului: imagini, senzatii, emotii, culori, poveste. Orice.

  Il pastram, il "recapitulam".

 • In momentul in care ne-am ridicat din pat e cel mai bun moment sa notam cateva cuvinte despre visul pe care tocmai l-am avut pe o bucata de hartie. Ideal ar fi un jurnal de vise asezat la indemana, cu pix cu tot. Nu e nevoie sa scriem romane, sa povestim visul ca sa luam Nobelul pentru literatura, sunt suficiente cateva putine cuvinte despre ce era vorba.

  Aceste cateva cuvinte de regula sunt suficiente pentru a functiona ca un "carlig", ca un pic mai tarziu sa putem recupera intregul vis.

  Ok, acum o sa ma intrebati ce s-ar putea face cu visele "capturate" in acest fel.

  Mai multe lucruri. In primul rand, dupa cum spuneam, e un bun exercitiu. Apoi putem observa daca sunt teme care se repeta. Visele recurente sunt un indicator excelent al unor preocupari inconstiente sau zone de conflict inconstient. Putem discuta apoi visele cu psihoterapeutul din dotare. Smile Iar daca psihoterapeutul nostru nu este interesat de vise poate ca a venit timpul sa cunoastem si psihoterapeuti noi si mai competenti. Smile

  Glumesc doar, putem ajunge la semnificatia viselor pe care le avem si fara ajutorul unui psihoterapeut. Nu am sa spun acum, ca taica Freud, cum ca visele ar fi via regia catre inconstient (nu ca n-ar fi avut dreptate aici) ci am sa spun deocamdata doar ca visele, amintirea lor e o abilitate care poate fi antrenata si imbunatatita.

  Ce facem cu visele e o discutie lunga si, cum ar zice psihoterapeutii "continuam data viitoare".

 • Comments

  Post new comment

  The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

  More information about formatting options

  CAPTCHA
  Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
  Fill in the blank


  Smokers | articole