Skip to Content

Cum sa faci ca sa ai trei maini?

De la o vreme m-a tot incercat o fantezie cu mainile si in final am gasit si o solutie. Sa va explic.

Sunt stangaci, mai precis sunt un stangaci care a fost obligat o vreme sa isi foloseasca mana dreapta la scris. Asa erau vremurile cand eram eu copil, ce dreaq e aia lateralitate hemisferica, preferinta etc? Pe vremea partidului unic se folosea mana unica. Punct. Rigla peste degete pana am scris cu dreapta. Ma rog, o vreme am scris, ca de pe la 12-13 ani, cand s-a mai domolit asuprirea am (re)invatat pe sestache sa scriu cu stanga. Asa ca acum sunt - tehnic vorbind - un contrariat, folosesc ambele maini la mai toate activitatile (inclusiv scriu cu ambele) in functie de toane.

Insa intr-o buna zi a intrat si calculatorul in viata mea si dupa o perioada nu prea lunga in care am scris cu 2 degete ca pitzipoancele si cocalarii am decis sa trec la touch typing. In orb, 10 degete care zburdau pe tastatura la vreo 50-60 cuvinte pe minut. Qwerty.

La un moment dat am aflat despre istoricul jenant al tastaturii Qwerty si de existenta unei tastaturi optimizata pentru viteza, Dvorak. Sigur exista mai multe bune (Colemak este chiar mai buna decat Dvorak) insa Dvorak fiind considerata standard in ANSI alaturi de Qwerty (sunt singurele tastaturi considerate "standard") e deja preinstalata pe toate calculatoarele, Windoze, Linuxuri, si pe alte prostii, Mac gen. Smile

Am facut trecerea de la Qwerty la Dvorak in cel mai prost moment al vietii mele, in cea mai complicata sesiune din studentia mea, in care trebuia sa scriu multe referate, sunt campionul momentelor nepotrivite, in fine, n-o mai lungesc, dar pentru ca sunt talentat, scuzati-mi lipsa de modestie, am reusit ca in cateva saptamani sa imi recuperez viteza de pe Qwerty si chiar sa mai pun ceva in plus.

Au trecut anii, am trecut de la varianta de evanghelist Dvorak (am vreo doi prieteni convertiti de mine care acum se jura pe Dvorak) la varianta de utilizator Dvorak zen, tacut, care nu face caz de orientarea lui de keyboard... Smile

Acum cateva zile am avut insa o revelatie. M-a strafulgerat ideea ca trecerea mea la Dvorak n-a avut un impact semnificativ in viata mea. Desi pot scrie mai repede si mai usor decat pe Qwerty (care e un jeg dpdv ergonomic) nu ma ajuta pentru ca eu nu sunt dactilograf. In toate situatiile de scris in viata reala, fara exceptie eu scriu incet, in ordinea ideilor din capul meu. Niciodata nu scriu dupa dictare, ca n-are cine sa imi dicteze, nu copiez decat rarisim texte din carti si atunci nu o fac contracronometru, ca nu ma goneste nimeni, am o profesie liberala si imi fac singur programul. Buuun. Deci trecerea de la jegul Qwerty la performantul Dvorak nu mi-a adus prea multe foloase in afara de faptul ca daca vreau sa fac vreo intrecere la vreo betie pe viteza de scris probabil iau pariul. A meritat trecerea?

Acum tot cautand raspunsuri trebuie sa vin cu o precizare suplimentara, aceea ca exista de fapt TREI tastaturi Dvorak, nu una singura. Una normala, optimizata pentru 2 maini, una de mana dreapta si una de mana stanga. Istoricul e simplu, dupa razboi un prieten de-al lui Dvorak, psihologul care a studiat statisticile legate de scris s-a intors acasa fara o mana si l-a rugat pe fratele Dvorak sa ii faca o tastatura (un layout) pentru mana ramasa. Asa au aparut cele 2 layouturi optimizate pentru ciungi.

Problema cu aceste layouturi speciale, pentru o singura mana e in cazul lor viteza este, sigur, ceva mai mica decat pentru 2 maini. Iar aici mi-a venit ideea: as putea fara probleme sa folosesc una dintre aceste metode pentru simplul motiv ca n-am nevoie de viteza asa de mare. Dupa cum va ziceam mai devreme nu sunt dactilograf si nici nu vreau sa devin.

Mi-am imaginat cateva scenarii din lumea reala in care as vrea sa scriu cu o singura mana si am ajuns repede la concluzia ca vreau sa am libera de contract mana stanga, mana mea dominanta. Cu ea manevrez mouse-ul, cu ea tin cana de cafea, cu ea ma scarpin la fontanela cand situatia o cere.

Mi-am pus repede layoutul de Dvorak-right-hand, durat vreo 15 secunde cu totul, (v-am zis ca e deja preinstalata in orice sistem?), problema a venit cand m-am apucat sa invat. Am cautat in draci pe net materiale despre pozitia mainii, home-keys, chestii simple. Canci. Nema, nada, rien. Zici ca e interdictie prin lege de a vorbi despre ciungii care vor sa scrie pe calculator, mai rau ca interdictia de a vorbi despre cati evrei au murit de-adevaratelea in World War II.

Mi-am instalat vreo 3 softuri care isi propun sa te invete touch typing, nici unul nu avea lectii pentru scris cu o mana. Am inceput sa ma intreb daca sunt singurul deviant care vrea sa castige o mana libera cand lucreaza pe calculator. Si cu ciungii cum ramane, ca tre' sa existe si din astia destui?

In final am aflat cum e cu home-keys-urile, am gasit un soft care imi permite sa imi fac singur lectiile, am bagat cateva exercitii si rezultatele nu au intarziat sa apara. Am inceput sa scriu (impleticit, cu greseli si lent) cu o singura mana cu ochii inchisi. Smile

E o senzatie uriasa, greu de pus in cuvinte, e ca si cum ai descoperi ca ai brusc TREI maini. Doua scriu in continuare la calculator in timp ce cea de-a treia te hraneste, te mangaie, te protejeaza de muste sau eventual tine telefonul.

Singurul meu regret este ca nu m-am gandit mai devreme la aceasta schimbare, probabil ca as fi avut zile mai bune cu calculatorul in brate.

Acum tocmai imi dezvolt ceea ce se numeste "memoria musculara", memoria degetelor care stiu unde se afla fiecare tasta, fara ca eu sa ma gandesc constient la asta. Iar peste cateva (sper ca nu foarte multe) saptamani voi fi castigat deja o mana.

V-am spus mai devreme la ce imi trebuie. Fontanela, muste, cafea etc.

In curand o sa cant prin casa "m-am nascut cu trei manute, termopane, termopane"

Sunteti interesati? Smile

Comments

si care e softul pana la

si care e softul pana la urma?

"Stamina 2.5"

"Stamina 2.5"

cat de interesant!

Nu imi vine sa cred parca mi-ai citit "trecutul" asa eram si eu in mare inainte si acum se mira lumea de ce sunt asa bun la asta in timp ce adorm eu scriu in continuare. multumesc pentru efortul depus!

N-am inteles nimic din ce ai spus

N-am inteles nimic din ce ai spus dar, ca orice blogger, ma bucur pentru fiecare comentariu primit, inclusiv pentru cele pe care nu le inteleg. Laughing out loud

foarte interesanta ideea asta

foarte interesanta ideea asta de a folosi pentru calculator o singura mana si de a-ti ramane una libera, astept sa ne mai spui cum merge invatatul si daca metoda este practica sau nu.

merge un pic mai greu pentru

merge un pic mai greu pentru ca, din pacate, in ultima vreme am avut mult de scris si a trebuit sa scriu in my old fashioned way adica la doua maini, dar imediat ce imi eliberez un pic programul i'm back in business, nu abandonez ideea, mi se pare un lifehack serios.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole