Skip to Content

Cum imi protejez textele la copiere?

Unul dintre lucrurile care ma deranjeaza constant este atunci cand gasesc cate un text de-al meu copiat cu multa naturalete de catre vreo maimutzica, de parca ar fi gasit textul pe strada.

Stiu, stiu, nu ar trebui sa imi pese de acesti copiatori, de viata si de actiunile lor insa emotiile mele au si ele o anumita autonomie. Smile

Din cauza acestei iritari constante am incercat de-a lungul timpului tot felul de metode de a descuraja maimutzicile copiatoare sa mai copieze, plecand de la presupunerea simpla ca maimutzicile sunt lenese si de cele mai multe ori au si un nivel limitat de intelegere.

Prima idee care mi-a venit in minte a fost aceea de a acoperi textul cu un gif transparent. Un banal gif transparent de 1px latit si lungit si deplasat desupra textului a fost de multe ori suficient. Va surprinde? Smile

Stiu ca metoda pare primitiva si chiar stupida dar in mod surprinzator descurajeaza multi dintre maimutzoi care sunt luati prin surprindere ca magia selectarii cu mouse-ul nu mai functioneaza. Asa ca isi "extrag" textele de pe alte bloguri, aflata doar la un click distanta. Lenea ruleaza Smile

<img src="/files/transparent.gif" style="margin-bottom:-300px;width:500px;height:300px;align:right;">

Cam asa arata la mine giful, asezat prin CSS cat sa acopere prima parte a textului.

Evident, nu toate maimutzicile copiatoare sunt la fel de stupide, unele nu se impiedica de un biet gif transparent.

Am ajuns astfel sa experimentez o a doua metoda, in completarea primeia, constand in putin distilat de javascript pentru a strica buna dispozitie a copiatorilor:

<div oncontextmenu="return false;" onselectstart="return false">

Astfel, pentru un numar suplimentar de copiatori de texte a devenit si mai dificil sa o faca prin dezactivarea intr-un div oarecare a selectarii textului.

Fireste ca exista si copiatori care isi dezactiveaza -- din greseala sau cu buna stiinta -- javascriptul, asa ca aceasta protectie are si ea limitele ei.

Insa de cele mai multe ori protectia este un joc cu cifrele, incercam sa ne protejam impotriva a cat mai multe dintre situatii...

Incetul cu incetul am ajuns si la urmatoarea metoda de protectie, cea bazata pe faptul ca maimutzicile copiatoare sunt lenese. Am facut un banal filtru care inlocuieste unele stopwords din text cu poze de aceeasi dimensiune. Fiind vorba de "stopwords" (cuvinte pe care Google le ignora) lucrul acesta nu ar trebui sa afecteze indexarea paginii. Adica sper sa fie asa. Smile

In mod normal fiind vorba de putine poze, de dimensiuni mici nu ar trebui sa incarce excesiv pagina iar un vizitator "normal" nici nu ar trebui sa bage de seama existenta acestei protectii.

Cel care va copia textul insa va avea parte de o surpriza: din text vor lipsi o gramada de vocabule, negatiile de exemplu, conjunctiile, etc. Asta inseamna ca ar trebui sa isi doreasca suficient de mult acel text incat sa munceasca ca sa il modifice, sa il editeze manual. Repet: maimutzele copiatoare sunt lenese si multe dintre ele vor fi descurajate de perspectiva sumbra de a scrie ceva. Texte noi, fragede si fara niciun pic de munca se afla doar la un click distanta, pe alte bloguri.

In plus, in cazul textelor mai lungi am instalat un plugin care pagineaza textul in sub-pagini de cca. 400 de cuvinte, ceea ce face necesare si mai multe clickuri pentru a obtine un text complet.

Nu sunt un naiv, imi dau seama ca nu exista de fapt nicio protectie eficienta impotriva copierii textelor. Probabil ca singura cu adevarat buna ar fi ca maimutzicile care fura sa nu mai ajunga la textele respective. Pentru asta insa ar trebui mai intai sa le identific, sa separ vizitatorii legitimi de vizitatorii rai intentionati.

Asa ca am ajuns la o ultima metoda anticopiere pe care am experimentat-o (si pe care o experimentez in continuare, asa ca e partial confidentiala Smile ). Am plecat de la ideea ca imi doresc o forma simpla si eficienta de a depista din textul copiat IP-ul maimutzei care l-a furat. Un fel de watermark discret si personalizat.

Ideea de baza e simpla, introduc undeva in continutul postului IP-ul vizitatorului insa mi-as dori ca vizitatorul care copiaza textul sa nu recunoasca ca e vorba de propriul IP si sa il stearga.

De ex. IP-ul dvs. este 54.226.41.91 iar "tradus" cu base64 ar arata NTQuMjI2LjQxLjkx tot ar arata ciudat ca un "cuvant" fara noima in mijlocul textului.

Asa ca am re-descoperit apa calda, pardon, filosofia simpla si generoasa a steganografiei Smile, arta de a ascunde chestii printre alte chestii. In cazul meu a ascunde un banal IP in corpul textului unui posting de blog.

In paginile pe care doresc sa le protejez introduc un mic script care ar arata cam asa (in php):

<?
$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; //aici obtin IP-ul maimutzicii
$x = str_split($ip); //aici 'descompun' IP-ul intr-un array cu cate o singura cifra.
?>

Acum am un array (x$) care contine toate cifrele IP-ului, de la 0 la 11 si pot insera prin text, in diferite locuri cifrele IP-ului.

De exemplu <? print $[0]?> prima cifra, <? print $[1]?> a doua cifra si tot asa.

Sau, si mai elegant, pentru a nu presara cifre fara noima intr-un text le-as putea transforma in blankuri, in semne de punctuatie, in litere sau chiar in aranjarea paragrafelor. Dupa gustul si personalitatea fiecaruia.

Cred ca ati prins ideea. Poate ca metoda pare greoaie la prima vedere dar cu cateva linii de cod se poate automatiza toata distractia.

Un vizitator obisnuit nu va fi deranjat de cifrele/literele/spatiile respective iar eu ulterior pot sa utilizez textul astfel transformat pentru activitati "criminalistice".

Chiar daca nu mai pot face nimic pentru textul deja furat pot de acum avand IP-ul maimutzicii infame care l-a furat sa ii blochez pe viitor accesul la site, scapand astfel cel putin de una bucata maimutzica lenesa si hoatza.

Iar satisfactia cand veti dibui&bloca primul bonobo va fi enorma, credeti-ma. Smile

Voi ce metode de descurajare a copierii ati experimentat pentru textele voastre?

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole