Skip to Content

Criminalul de bere

La indemnul fratelui Arhi m-am gandit sa va istorisesc si eu ultima intamplare pe baza de bere de aici de unde imi traiesc vara anxietatile, chiar pe buza marii adica.

Acu' cateva zile niste vecini de cort vorbind dulcele grai cisnistrean mergand prin downtown au primit ceva bere moca. Na, e plin sezon de hidratare iar fabricantii de bere uneori sunt generosi. Cateva doze, nu prea multe, cred ca le-au induiosat pe fetele acelea unduioase care imparteau bere la populatie sa le dea mai mult de una de fiecare, cum era promotia.

Buun. Vin cistristrenii nostri cu dozele de bere frumos aburite la cort si se hotarasc sa le conserve cat mai mult din temperatura. Cu mijloace traditionale moldovenesti. Mai precis facand o groapa in nisip unde si-au depus agoniseala de bere. Au marcat apoi prudenti groapa cu un pietroi si s-au dus fericiti la ale lor.

Dupa o vreme aud ceva harmalaie multiculturala. Cisnistrenii il incoltisera pe unu' - francez dupa sasaituri - care le luase bolovanul sa isi fixeze cearceaful. Da, acel bolovan, bolovanul care marca locul comorii. Bad idea.

Moldovenii au inceput sa sape sub cearceaful francezului, asta era mut de uimire. Si probabil si frica, ca moldovenii erau multi, aveau corpuri de muncitori in constructii si destul de nervosi.

Ma hotarasc sa dezamorsez un posibil linsaj pe plaja, urasc varsarile de sange, ca fac multa mizerie si uneori vine si politia asa ca ma duc sa mediez ce se poate media.

Ii explic francezului ca bolovanul era important, e parte din traditiile de dincoace de Nistru, le explic moldovenilor ca francezofrenul e nevinovat, ca a luat doar bolovanul, nu si berea, asa ca au inceput sa faca pasi stanga-dreapta, sa sape febril mici gropi in nisip, strigand unii la altii. Ii explic discret francezului ca acela ar fi un moment foarte bun sa plece elegant si discret de acolo, asa cum natia lor a pierdut toate razboaiele, adica elegant si discret. Francezul pe cat de speriat era si curios, nu intelegea toata tevatura cu bolovanul, e plaja plina de bolovani asa ca nu prea voia sa se care.

Unul dintre moldoveni scoate capul din groapa si ii striga "gatu' ma-tii de nenorocit". Francezul ma intreaba ce i-a spus. Franceza mea e sublima dar lipseste cu desavarsire, habar n-am cum se spune "gatu' ma-tii de nenorocit" in franceza, dar ca sa nu ramana lucrurile nespuse ii traduc cu aproximatie, a la Irina Nistor: Vous êtes un criminel. Francezul a inteles in sfarsit ca se intampla totusi ceva grav, n-a mai asteptat sa ii mai spun si a doua oara, si-a luat cearceaful si s-a facut nevazut.

Asa ca, dupa ce am dezamorsat conflictul etnic, m-am retras si eu frantuzeste, adica elegant si discret, ca sa nu mai fraternizez inutil cu cautatorii de comori. Le-as fi recomandat o nefiltrata de la "Clinica de bere" dar nu pareau sa aiba simtul umorului si nici eu nu sunt ninja ca sa imi asum glume colective...

Nu si-au mai gasit berea iar dupa doua zile au plecat in padurile de unde venisera. Undeva in fata rulotei mele, undeva in adancurile intunecate ale nisipului se afla inca mica comoara a moldovenilor.

Daca va rataciti vara asta prin Vama Veche si aveti veleitati de cautatori de comori va arat locul. Laughing out loud

Comments

hehehehe

Foarte tare intamplarea si modul in care este povestita! Smile)))

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole