Skip to Content

China

warning: Creating default object from empty value in /home/paradigma/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Spune nu reincarnarii cu forta!

Cand crezi ca le-ai auzit pe toate in materie de religie tocmai afli una noua de iti oxideaza bateria de la ceas. Sau daca ai ceas mecanic se rupe arcul. Sau daca ai clepsidra se umezeste nisipul.

Tocmai am aflat ca ultima disputa teologica intre Dalai Lama si Partidul Comunist din China este despre reincarnare. Dar nu asa cum credeti, ci exact pe dos. Totaliter aliter.

Zece negri mititei varianta à la chinoise

La un control de rutina in trafic niste politisti chinezi au avut surpriza vietii lor. Si ma gandesc ca daca sunt politisti chinezi au vazut si ei saracii, destule la viata lor.

Dintr-o dubita mititica, cu sase locuri, care circula nefiresc de aproape de sol s-au dat jos...51 de persoane. Persoane full-version, nu amputati, nu copii, nu pitici, nu membri ai "Asociatiei Anorexici Fara Frontiere".

Trei biciclete si doua submarine

Atunci cand un occidental (zic 'occidental' in sensul cel mai larg, inclusiv un roman) se gandeste la China se gandeste ca la o tara foarte aglomerata cu oameni priceputi la a copia/reproduce orice, de la haine pana la laptopuri sau automobile. Mai nou si portavioane.

Sigur, este adevar dar este un cliseu, chinezii sunt suficient de creativi si inovativi. Nu cred ca din lipsa de creativitate copiaza ci din cel mai pur pragmatism. Atunci cand vrei sa ajungi cat mai repede din punctul A in punctul B nu mai explorezi ci mergi pe cel mai scurt drum cunoscut.

Premiile Kafka 2013

Daca ar exista niste premii Kafka, altele decat cele literare, unele date pentru absurd si ipocrizie institutionala asa cum a simtit-o si descris-o Franz Kafka, pentru anul care tocmai a trecut eu cred le-ar lua fara indoiala SUA. (Ma rog, daca ma intrebati pe mine eu cred ca le-ar lua in mai multi ani, dar sa ne concentram la 2013.)

Faceti mai putini copii, cresteti mai multi porci (少生孩子多养猪)

Este unul din sloganurile din China comunista care au facut istorie. "Faceti mai putini copii, cresteti mai multi porci". Intr-o perioada in care China era destul de ingrijorata de cresterea demografica si cauta solutii pentru a-si domoli aceasta ingrijorare. Ingrijorarea era una pur economica, de aici si asocierea aparent fortata dintre cresterea copiilor si cresterea porcilor. Copii mai putini + porci mai multi = LOVE

Spatiul, ultima frontiera...

China tocmai se pregateste de prima aselenizare. Deocamdata fara chinezi, doar ceva roboti la bord dar sunt convins ca vine curand si randul chinezilor pe luna. China devine astfel a treia tara din istorie care reuseste sa trimita "ceva" pe luna si aduca acel ceva inapoi. Zic "ceva" pentru ca eu fac parte dintre aceia care cred ca misiunea americana pe luna cu om la bord e a doua mare minciuna a secolului trecut. De prima mare minciuna a secolului trecut nu vorbim in public ca e ilegal. Tongue Dar, din fericire a spune ca aseleenizarea americana e o minciuna nu e ilegal. Inca. Asa ca profitam si vorbim repede, cat se mai poate. Laughing out loud

Doua scurte cu China

Raportul Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) arata ca moneda Chinei a depasit euro in 2013, devenind a doua cea mai utilizata moneda in finantarea comertului mondial, dupa dolar.In octombrie 2013, yuanul a avut o cota de 8,66% din scrisorile de credit si colectare in comertul mondial, fata de 6,64% in cazul euro, dupa ce in ianuarie 2012 procentul era de 1,89% pentru yuan si de 7,87% pentru euro, a anuntat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul in Belgia. Principalii utilizatori ai yuanului in finantarea comertului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania si Australia.

Junele Ponta are cojones

Aveam mai demult o vaga banuiala ca junele Ponta ar putea avea ceva cojones. Cel putin unul, ca socrul domniei sale, Ilie Sarbu, probabil doua, ca bunicutza Ilici sau posibil chiar mai multe. Incep serios sa cred ca are mai multe.

Cand s-a apucat de cruciada impotriva marinarului betiv care incepuse sa trateze Romania ca pe sala masinilor dintr-o nava slinoasa pe care slujise domnia sa am crezut ca e doar un teribilism care tine de varsta. Na, astia mai tinereii (si pentru lumea politica dl. Ponta e destul de tinerel) uneori vor sa isi mai arate muschii inca in formare.

Syndicate content


Smokers