Skip to Content

Ce o fi fost asa de nemaipomenit la Mandela?

M-am gandit sa astept un pic sa il bage pe Mandela in groapa ca sa scriu ceva despre el. Despre morti numai de bine. Din decenta.

Nu va panicati, nu vreau sa zic nimic de rau de Mandela, vreau doar sa imi exprim uimirea de prezentarile pe care le-am vazut in media in ultimele zile, de cand a dat coltzu'. Titan, personaj gigantesc, fenomen, alea, alea, mai aveau un pic si il faceau sfant cand nici nu terminasera bine imbalsamarea.

Nu inteleg ce a facut extraordinar animalul politic Mandela. A fost categoric un tip luptator, rezistent, care s-a pus de-a curmezisul sistemului din care facea parte si si-a promovat cu incapatanare etnia. Lucru care ar trebui dealtfel sa il faca si alesii nostri. Lucru pe care l-au facut si Hitler si Saddam Hussein si sionistii sau liderii Sinn Fein. Lucru pe care il fac si ungurii din Harghita/Covasna de 23 de ani, si albanezii din Kosovo. Si anume sa isi promoveze propria etnie/rasa/popor. Ce o fi asa de iesit din comun sa ii promovezi pe ai tai?

Chiar si in Romania se mai intampla asta ocazional asta (din pacate nu de catre romani) de exemplu ultima lege promovata de dl. Paun si dl. Madalin Voicu, care incearca sa isi ajute astfel propria etnie. Despre ungurii din Harcov nici nu mai vorbim, ca e business as usual.

"Extraordinarul" Mandela, atat de omagiat astazi a reusit performanta reala sa isi scoata etnia din rigorile unui sistem care nu o avantaja (sa ne intelegem, apartheid insemna "dezvoltare separata" si nu "dezavantajarea negrilor") cu toate consecintele. De exemplu aceea ca in cativa putini ani Africa de Sud s-a transformat dintr-o tara cu o industrie occidentala intr-o tara africana oarecare. Bine macar ca albii au avut inspiratia ca la iesirea din scena politica sa isi distruga arsenalul nuclear, ca doar asta mai lipsea, armament nuclear intr-o tara in care puterea redevine fragmentata, tribala. In fine tara lor, alegerile lor, continentul lor, treaba lor.

Pe mine insa nu ma lasa in pace intrebarea intrebatoare: ce or gasi toti asa de nemaipomenit la un tip care si-a promovat cu succes etnia? Nu asta ar trebui sa fie normalitatea? Nu asta ar trebui sa facem cu totii? Sa ii promovam pe ai nostri?

Comments

deosebit si original

da' in fine ...cred ca e deosebit si original Smile sa apara cineva care sa spuna ca nu e extraordinar ceva ce toti ceilalti gasesc extraordnar, nu? asa e ideea?

nu, nu asta e ideea. Ideea e

nu, nu asta e ideea. Ideea e sa spui ce crezi&simti, indiferent de ce spun ceilalti. Dar nu te-ai prins, nu-i asa?

am inteles ca spui ,,ce

am inteles ca spui ,,ce crezi&simti,, Smile dar imi scapa logica ta. da' poate logica si simtirea nu merg impreuna, nu stiu.

dupa logica ta multi dintre pasii istorici si memorabili spre civilizatie, se anuleaza. ca doar era normal sa existe civilizatie dintotdeauna, nu? nu sa-si dea lumea in cap, sa se discrimineze, etc, si sa vina unii complet neextraordinari sa duca lucrurile spre normalitate ...pfff...

in fine, tu reduci ce a facut Mandela la promovarea etniei, ceea ce, nici mie nu mi se pare extraordinar. ca eu sunt alba si Mandela era negru nu e o diferenta care ma intereseaza (nu vad la ce mi-ar folosi). dar ca cineva aranjeaza lucrurile peste identitatea mea, fara negociere, inseamna limitarea libertatii deja. Ori liberi ne nastem toti.

Acum, ,,apartheid,, d.p.d.v. semantic (dupa cum subtil ai remarcat) o insemna separare, dar separarea asta impotriva careia a luptat Mandela, era discriminatorie. Cel putin eu asa stiu. Din punctual meu de vedere, Mandela a luptat si pentru libertate. Or constientizarea libertatii iseamna civilizatie.

Any other toughts?

Stii prost. Separarea per se

Stii prost. Separarea per se nu e discriminatorie. Asta e o idee aberanta. Daca eu cultiv mere si in timpul asta tu dormi iar apoi la momentul recoltei eu nu impart cu tine ca nu am de ce asta nu e discriminare...

Dar punctual, apartheidul de la bun inceput s-a referit la "dezvoltare separata", in care albii se trezeau de dimineata si mergeau la munca, negrii se trezeau cand voiau ei si faceau ce voiau ei. Doua culturi. Politica de separare a fost gandita inclusiv pentru protectia populatiei bastinase (viata din kraal nu prea se potriveste cu etica protestanta).

Dar e mai usor de spus "Batman, Batman" decat sa privesti mai atent lucrurile.

eu doar zic ce ,,cred & simt,,

o fi aberanta ideea ca separarea nu e discriminatorie, pe hartie, sau ma rog pe blog, cand o exprimi tu frumos sa se potriveasca postarii taale. in realitate, concret, ma indoiesc ca asa a fost.

da' ma rog se vede treaba ca eu si altii stim prost. adica eu doar zic ce ,,cred & simt,,

E foarte bine ca zici ce

E foarte bine ca zici ce crezi. La fel fac si eu. Pentru asta exista blogurile, ca oamenii sa zica ce cred si ce simt. In posturi si in comentarii.

Multumesc pentru comentarii.

in mod normal nu exista numai normal

dar in mod normal nu exista numai normal ca nu traim in rai, cam asta incercam sa spun eu. si atunci apare extraordinarul.

adica Mandela nu si-a promovat propria etnie in conditii in care exista un cadru pentru asa ceva. si-a promovat etnia in conditii de risc si opresiune chiar.adica el nu facea cate un workshop, cate un concert sau cate seara interculturala ca sa arate cat de bine se gatestte sau se danseaza la ei. in zilele noastre, la noi, nu se promoveaza nimic, des exista institutii, cadru legislativ, s.a.m.d.

mda ...

Mda ...atunci e extraordinar faptul ca tu te intrebi ,,ce-o fi atat de extraordinar?!,,. Cam asta inteleg.

As fi curioasa sa stiu totusi ce e extraordinar in conceptia ta, asa in general.

Sper ca nu trebuie sa explic faptul ca pe pamant exista bune si rele. Faptul ca unii isi promoveaza etnia prin genocid - sa moara altii ca sa traiasca ei - iar altii isi promoveaza dreptul de a trai la fel ca toti ceilalti, chiar cu pretul libertatii sau vietii, cred ca face diferenta. Unii pot sa nu promoveze nimic, din lasitate, din nepasare, etc, cum se intampla la noi. Eu zic ca si asta e extraordinar ...de rau.

re: ce e extraordinar

Pai sunt multe lucruri extraordinare, mult prea multe pentru a listate intr-un comentariu.

Insa nu mi se pare nimic extraordinar atunci cand un tip isi promoveaza propria etnie, aceasta e normalitatea, nu extraordinarul. Din acest punct de vedere Mandela a fost un oarecare. A luptat, a avut rabdare, a castigat, nimic senzational.

Daca si tu faci parte dintre cei care cred ca Mandela a fost un tip "istoric", "unic", "extraordinar" te ascult cu mare curiozitate si atentie daca vii si cu ceva argumente.

Pentru ca in comentariul tau de mai devreme n-ai venit cu niciun argument.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole