Skip to Content

Ce facem cu cei care intarzie tot timpul?

Nu stiu cum sunteti voi dar eu urasc intarziatul. Urasc si atunci cand intarzii eu (dap, ocazional mi se mai intampla, de regula din bune motive) si atunci cand intarzie cel cu care trebuie sa ma intalnesc.

Cea mai mare parte a situatiilor cand cineva intarzie au o legatura cu self-managementul. Acele mici decizii pe care le luam pentru a duce la bun sfarsit un proiect, mai mare sau mai mic.

Iar a ne intalni cu cineva la timp e deja un mic proiect in sine.

Unii oameni sunt mai buni project-manageri astfel incat pot tine mai usor in frau detalii privind estimarea traficului in orele de varf sau accidente ocazionale cum ar fi ruperea siretului exact cand esti deja in intraziere, fara sa stii unde sunt sireturile de rezerva.

Insa la cei care intarzie in mod cronic cu siguranta intarziatul constant, mai mult decat un slab self-management spune multe si despre respectul pe care il acorda cei care intarzie persoanei cu care ar trebui sa se vada. Un fel de "lasa, bah, ca merge si asa" spus prin comportament, nu prin cuvinte. "Cam atat de important esti tu pentru mine"... cu alte cuvinte.

De-a lungul timpului am avut amici, prieteni, colaboratori care intarziau repetat. Am incercat toate metodele, de la cea evidenta a comunicarii asertive, pana la comportament pasiv-agresiv, cum ar fi sa intarzii si eu in mod intentionat. Nici una nu a functionat cum mi-as fi dorit, in sensul ca respectivii amici, colaboratori nu si-au schimbat comportamentul si in final relatia s-a tensionat, racit, rupt.

Poate ca intr-o relatie punctualitatea este la fel ca si fidelitatea, pentru unii e foarte importanta, pentru unii e asa si asa, pentru altii e doar un detaliu minor. Pentru mine punctualitatea este foarte importanta. De fapt sunt importante amandoua, dar astazi discutam doar despre punctualitate. Smile

Lifehacker propune o metoda simpla, comportamentala de a-i ajuta pe prietenii care intarzie in mod constant sa isi inteleaga si eventual sa isi modifice comportamentul. Pe scurt metoda propusa functioneaza cam asa:

1. sa ajungi la ora stabilita la intalnire la fix (daca si tu intarzii despre ce mai vorbim? Smile ) si sa iti pui telefonul pe modul silentios sau sa il inchizi.

(In acest fel persoana care intarzie nu poate sa te contacteze si sa iti transmita ca va intarzia, renegociind astfel regulile jocului)

2. pune un timer sa sune la 15 minute

Eu nu folosesc timer, am un bun simt al timpului.

3. Daca persoana nu apare in cele 15 minute de gratie porneste-ti telefonul si pleaca.

Persoana care trebuie sa vina va veni in cele din urma, va observa absenta ta, te va suna, ii vei raspunde, va afla ca intalnirea nu a avut loc din vina ei, etc.

Poate parea exagerat dar este o interventie comportamentala eficienta pentru a restabili granitele dintr-o relatie.

Sigur, exista si riscul ca in urma unor asemenea interventii comportamentale relatia sa se tensioneze, chiar sa se rupa. Riscul ca celalalt sa nu isi doreasca sa schimbe nimic la el si comportamentul lui.

Dar de ce v-ati dori o relatie cu o persoana care nu va respecta dorintele si normele?

Comments

Aiurea, eu intarzii mereu.

Aiurea, eu intarzii mereu. Mi-a intrat in sange deja, asa e ADN-ul meu. Am intarzit la orele de mate din liceu, am intarziat la examenele din facultate, am intarziat pana si la intalnirile cu prietena. Acum mai nou intarzii mai la toate, de fapt toate sedintele lunare de la ora 08:00. Nu e un capat de tara sa intarzii, din contra cateodata cei prea punctuali sunt deja extra plictisiti pana ajung eu la sedinte. Ba din contra mi s-a cam luat sa intarzii si cred ca data viitoare voi trece peste sedinte.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole