Skip to Content

Care sunt cele mai bune pasapoarte?

Ce poti sa faci la cafeaua de dimineata? Iti pui intrebari ciudate. Cum ar fi "care este cel mai bun pasaport?" Ca sa nu ne complicam cu definitii savante despre ce inseamna "bun" in cazul pasapoartelor, dupa cum ii spune si numele, functia principala a unui pasaport este sa ii permita posesorului sa mearga de colo-colo. Asa ca, in cazul pasaportului "bun" inseamna cat mai multe tari in care intri fara viza cu acel pasaport.

Unde calatorim doar cu buletinul este o intrebare pe care mi-am pus-o mai demult asa ca ca azi ne concentram doar la pasapoarte. Smile

Sa definim un pic problema. Exista 219 tari si teritorii pe lume, din care, daca scadem tara care a emis pasaportul, raman 218. Deci un pasaport ar putea sa iti permita sa treci maximum 218 granite fara vize.

Posesorii de pasapoarte de UK, Finlanda si Suedia pot vizita cele mai multe tari fara viza, 173 dintr-un maximum de 218. Deci ar am putea sa le consideram drept cele mai "bune" pasapoarte din lume.

Un pasaport american e un pic mai slab, doar 172 si la egalitate cu unul nemtesc iar unul irlandez e si mai "slab", 170. Sigur, pur teoretic, pentru ca altfel nu calatoreste nimeni in toate cele 170-172-173 de tari si teritorii.

Pasaportul romanesc care se odihneste in geanta mea, permite permite trecerea de 141 de granite, la fel ca si unul bulgaresc sau chilian. Ai naibii, chilienii astia, zici ca-s romani. Laughing out loud

Pasaportul romanesc este un pic mai prost decat unul unguresc (157, aveti toata invidia mea, ba, ungurilor!), cehesc (155), polonez (153), dar, sigur, semnificativ mai bun decat unul rusesc (95). Dap, pare sa fie destul de trist sa fii rus in ziua de azi. Poate ca de aici li se trage rusilor dorinta de a calatori in strainatate fara pasaport, Ucraina gen, de la vize...

Acum se naste si intrebarea fireasca "dar cele mai proaste pasapoarte care sunt?" Aici am fi putut merge si pe intuitie, dar nu e nevoie, ca exista cifre.

Cel mai prost pasaport ever este cel afgan, care permite intrarea fara viza in doar 28 de state. Iraq e pe aproape cu 31, Pakistan si Somalia cu 32, Eritreea si Palestina cu 36.

Cam asta e. In cazul in care ati avut vreodata, ca si mine, curiozitati din acestea cu pasapoartele sper ca s-au rezolvat acum, cel putin partial. Laughing out loud

Comments

bine de stiut

bine de stiut Smile

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole