Skip to Content

Buletinul Big Brother

De la anul se vor introduce noile buletine de identitate, big-brother-style. Mai sigure, mai curate, mai uscate.

Acceptasem deja povestea ca amprentele a doua degete de-ale mele se afla pe cipul din noul pasaport si ca trebuie sa pastrez in general pasaportul intr-o husa Faraday, ca sa nu alimentam glumele proaste. Na, pana la urma pasaportul nu e obligatoriu, ti-l faci doar daca ai nevoie.

Dar cu buletinul e realmente trist. De buletin n-ai cum sa scapi. Iar alesii nostri s-au intrecut pe ei insisi cand au stabilit cum va fi noul buletin. N-are niciun haz daca contine stocat in format electronic doar datele obisnuite, revenim si la vechea grupa sanguina ceausista (aparent in felul lui simplutz Ceausescu a fost un precursor al biometriei), la acceptul de a da sau nu organe daca dam brusc coltzu' (ca sa simplificam furturile, Arsinel gen) DAR, creme de la creme, buletinul nou va contine si cipul cardului de asigurat de sanatate. Deja asta e perversa de la Tg. Ocna a lui BigBrother, pentru ca, daca buletinul nu zice nimic unde muncesti etc cardul de asigurat tre' sa zica, ca de acolo vine banu'. Asta inseamna ca avand buletinul lu' matale organul compenent poate zice cam unde lucrezi, cam cati bani zici ca ai (declarativ asa, sub forma de contributii), daca ai avut sau nu blenoragie si multe altele.

Eu nu vreau ca Garcea sa stie daca eu am HIV sau nu. (Bine, nici eu nu vreau sa stiu, dar asta e alta poveste, better living through denial). Nu vreau ca situatia mea de sanatate sa fie accesibila de catre orice script-kiddie care invata sa citeasca cipuri contactless. Nu vreau sa fiu nevoit sa umblu la mine cu o cutie de tabla in care sa imi tin buletinul, destul ca o fac cu pasaportul.

Nu vreau sa o dam acum in scenarii dar nu trebuie sa fii prea interpretativ sa iti dai seama ca buletinul nou e visul oricarui sistem autoritar (scuzati pleonasmul) care vrea sa puna pu saua pe tine. De ex. urmatorul pas ar putea fi sa platesti calatoriile RATB, metrou, CFR direct cu buletinul. Ii tihneste si organului cafeaua, nu tre' sa se mai tina dupa tine, ca se uita direct pe loguri. Buletinul ar putea sa iti deschila (la propriu) usile din diferite institutii. Asa stim si noi pe unde am umblat toata ziua. Stim si daca am fost sau nu la vot (si poate si cu cine...) ca in cei 16-32-64kb pot fi scrise multe.

M-am uitat cu dragoste la vechiul meu buletin facut dintr-un plastic proletar simplu, fara referinte la bolile noastre cele de toate zilele. Expira in 2023. Il voi pastra cu dragoste, sa nu pateasca doamne fereste ceva, imi ofera 10 ani de relaxare relativa fata de voyeurismul organelor.

Ceea ce va urez si voua. Fugutza la un birou de evidenta populatiei si faceti-va acum buletin vechi, valabil zece ani, pentru ca din martie-aprilie 2014 BigBrother ruleaza fin.

Si poate in acesti 10 ani imi fac asigurare medicala in alta parte, ca sa terminam prostiile cu colectia de boli puse pe buletin si ne simplificam vietile.

Sorry, Garcea.

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole