Skip to Content

Brandul de tara si lecturile tiganilor

Fac o calatorie cu un low cost de colo-colo prin Europa noastra cea de toate zilele. Am loc langa un cuplu de bulgari middle-aged, curatei, linistiti, vorbesc incet, moace de corporatisti in vacanta, ea citeste ceva in bulgareste de Coelho (am descifrat doar numele autorului, nu si titlul), el striveste in mainile prea mari o tableta prea mica.

Avionul e pe jumatate plin cu tigani din Romania. Astia, evident ca sunt mai putin curatei si si mai putin linistiti. Urlau peste scaune unii la altii, isi inghesuiau jegurile de plase peste bagajele calatorilor obisnuiti (a trebuit sa insist/ridic vocea la un domn tigan sa nu imi inghesuie geanta cu echipament foto asezata in compartimentul aferent locului meu). Iar copiii tiganilor erau o poezie.

Unul cam la 6-7 ani urla incontinuu. Nu pot sa va descriu. Cam ca un maidanez calcat pe jumatate de masina. Nu verbaliza nimic. Doar urla. Mama tiganca, gravida, plictisita de urlete din cand in cand il scutura violent. Copilasul a urlat toate cele 3,5h de calatorie.

Alti copii ai tiganilor alergau pe culoarul avionului, tropaind, facand firmituri (molfaiau ceva covrigi) spre oroarea stewarzilor irlandezi care incercau prin semne si cu zambete exasperate sa ii convinga pe parinti sa ii tina pe locurile lor. Nu au convins pe nimeni. Din cand in cand stewarzii mai faceau pe culoar cate o tura cu un sac de plastic si ii implorau pe tigani, privindu-i in ochi "rubbish, please" dar tiganii i-au ignorat cu desavarsire.

Cuplul de bulgari de langa mine a inceput sa comenteze incetisor despre atmosfera din avion folosind de cateva ori cuvintele "romani". Eu nu inteleg bulgareste, dar cuvantul "roman" este usor de inteles in orice limba straina. Mai ales atunci cand se repeta. Bulgarii se uitau pe furis cu dezgust printre scaune la toata viermuiala din avion.

Ma iritau destul tiganii din avion, au inceput sa ma calce pe bombeuri si bulgarii cu "rumuntzii" lor. Energie sa se ia de domnii tigani n-ar fi avut, dar sa macane o ora despre romani aveau.

La un moment dat unul dintre copiii tiganilor a inceput sa sara cu putere langa mine inghiontindu-ma repetat. Culoarul ingust, copilul maricel, na. Nu-mi plac atingerile nesolicitate, inghiontelile si mai putin.

Spun cu voce tare, pun si un pic de emotie in voce: "da' mai tineti-l, fratilor si la voi pe scaun, ca sa mai sara si la voi, ca la mine a sarit destul."

O doamna imi arunca o privire acuzatoare pentru lipsa mea de toleranta la inghiontelile interrasiale si isi recupereaza cele 25kg agitate rau de langa mine.

Dupa interventia mea bulgarii au inceput din nou sa susoteasca cu "rumuntzii". Ca tot eram incalzit de socializarea cu micul agitat ii zic si doamnei bulgaroaice de langa mine: "they're not Romanians, my dear, they're Gypsies. Just like the Gypsies from your Bulgaria, you have plenty of them, too. And Coelho sucks. You know, in Romania only Gypsies read such a crap."

Cartea a disparut intr-o poseta si bulgarii si-au petrecut restul de calatorie fara sa mai foloseasca cuvantul cu "R".

Stiu, am fost cam laudaros. Sigur ca am vazut si romani care citesc Coelho, dar trebuia sa promovez si eu cumva brandul de tara, nu? Laughing out loud

Comments

Nu imi este greu sa inteleg

Nu imi este greu sa inteleg prin ce-ai trecut. Si nu doar bulgarii considera ca tiganii lor sunt mai buni decat ai nostri...Cam aceasi atitudine o au si ungurii, si slovacii si polonezii...Singura constanta din aceasta afacere, ramane tiganii...Coielio da, merge mult catre 'nu-i masina ca Lastunu', si nici carte ca Sogunu'...Laughing out loud

Cred ca si tiganii de

Cred ca si tiganii de pretutindeni considera ca ei sunt mai buni decat tiganii din Romania. Daca au dreptate sau nu ramane sa se hotarasca ei intre ei. Smile

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole