Skip to Content

Antrenorul de lampionagii

Sunt pe malul marii cu un bun prieten care i-a promis lui fii-su ala micu' ca ii ridica un lampion. Stiti lampioanele, chestiile acelea din hartie cu o lumanare aprinsa in capat, care se ridica in aer pe motive de aer cald.

Nici eu, nici prietenul meu n-am mai ridicat vreodata un lampion. Adica, sigur am mai asistat la poveste, intelegem teoretic principiul (aerul cald e mai usor etc) dar practic n-am mai facut-o.

Domnul tigan care ne vinde lampionul ne sfatuieste tehnic, ferm, pe puncte. "Il apucati de aici, unul din stanga, unul din dreapta, il tineti bine, ii dati foc cu bricheta aici, intr-un colt, si apoi il intoarceti amandoi usor, il tineti jos pana se umfla bine, apoi cand da sa se ridice ii dati drumul. Ati inteles?"

Noi dam din cap ca am inteles, mie mi s-a parut usor amuzant domnul tigan foarte sfatos, foarte tehnic, cu disciplina inginereasca si didactica.

Incercam sa dam foc la pasta aceea de titei, evitam la milimetru sa dam foc la lampion, il intoarcem, il gaurim in vreo 2 locuri, ne punem pe blestemat lampionul defect, moment in care apare langa noi tiganul sfatos, care ne spune cu tristene "l-ati stricat, dom'le, pai nu asa, nu v-am spus eu cum sa il faceti?".

Ne consultam intre noi, suntem convinsi ca tiganul are lampioane de proasta calitate si face pe acolo pe plaja doar marketing. Ne uitam in jur si e plin de fraieri ca noi care incearca fara succes sa ridice la ceruri lampioanele cumparate de la tigan. Tigan care trece pe la fiecare sa ii consilieze si de la caz la caz sa ii consoleze pentru esec. Cele mai multe sunt consolari, n-am vazut niciun succes.

Ajungem la concluzia ca e tzeapa iar amicul meu, ca sa ii faca pe plac copilului mai ia un lampion. Tiganul se pune iar pe explicat, tot pe puncte. Are un ton patern, cald, empatic, te face sa crezi ca isi doreste sa reusesti sa ridici panarama de punga de hartie. Si poate ca isi doreste, fiecare client multumit ar putea cumpara un nou lampion.

Iar ne apucam, in paralel cu inca doi alti musterii ai tiganului, tot incepatori in ale lampioanelor, ca si noi. Facem tot ce ne-a zis, il incalzim, il intoarcem, il gadilam pe burta, lampionul nimic. Se taraie pe nisip ca un caine calcat de masina, de ridicat nici vorba. Si cand dezamagirea era in toi am vazut namila de tigan alergand spre mine, in primul moment am crezut ca vrea sa ma atace. Na, povestile din copilarie. "Tineti-l asa, foarte bine, foarte bine" racneste motivational tiganul, apoi fuge la urmatorul lampionagiu dezamagit, ii da foc din nou, apoi alearga la al treilea. Tot in fuga trece razant pe langa noi si racneste "continuati, continuati" ceea ce imi da incredere ca s-ar putea sa fim pe drumul cel bun. Si cand ne intrebam mai tare ce am mai putea face ca sa ridicam punga de hartie incalzita in aer apare din nou in fuga tiganul, ni-l smulge din mana, alearga cu el pe plaja, rateaza o palarie de stuf si ridica lampionul. Ma uit in jur, toate cele trei lampioane care cateva minute mai devreme erau inerte acum pluteau bine-mersi in aer.

"Ati vazut ca ati putut?" Deci nu numai ca ne-a ridicat lampioanele in aer dar si-a mai facut timp sa se creasca si stima de sine.

Stofa de antrenor avea domnul tigan, m-a impresionat. Antrenor de lampionagii...

Am plecat transpirati si multumiti in cautarea unei nefiltrate. Bun tiganul, dom'le, bun de tot.

Comments

Vezi ca poti sa scrii de

Vezi ca poti sa scrii de tigani si de bine? Tongue

Am sa o fac ori de cate ori

Am sa o fac ori de cate ori voi avea ocazia. Smile

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole