Skip to Content

Aceste imnuri inter-conectate

Am o relatie love/hate cu wikipedia & friends. Adica scormonesc mai tot timpul dupa cele mai inutile informatii posibile, informatii fara de care viata mea ar fi 100% la fel iar atunci cand le gasesc unele imi dau dureri de dinti.

Bunaoara azi noapte am aflat ca trei tari africane, Zambia, Tanzania si Africa de Sud au acelasi imn de stat, melodia este practic identica, difera doar textul. La Africa de Sud imnul este diferit de el insusi Laughing out loud , adica au pus cele cinci strofe in cinci limbi diferite, ca sa multumeasca pe toata lumea, ca sunt multi si nemultumiti unii de altii. Au pastrat o strofa veche in afrikaans si una in engleza si au mai adaugat altele pentru noii veniti la oala puterii.

Tari diferite, trei istorii diferite insa toate si-au ales acelasi imn, scris de un Enoch Sontonga in 1897. Cat de ne-muzical sa fii, fratele meu care absorbi lumina daca nu gasesti un lautar competent sa iti scoata un imn numai si numai al tarii tale, ne-copiat de pe la tarile invecinate? "Invecinat" vorba vine, ca Zambia si Tanzania nu se invecineaza cu Africa de Sud...

N-aveti si voi un Cotabita, un Stefan Banica, un Adrian Pigmeul Minune?

Vi se pare amuzanta chestia cu acelasi imn in trei state? Stati, ca asta nu e tot, bancul are si o continuare. Doua alte state africane, Zimbabwe si Namibia au avut si ele tot acelasi imn, intre timp au renuntat insa la el. Cinci, manca-v-as.

A nu se intelege ca imnul a fost impus de cotropitorii englezi sau ca a fost ales simultan la vreo sindrofie a tarilor din Africa. Nope. Imnul a fost ales de buna voie in momente diferite (1961, 1964 etc) de oameni diferiti, in tari libere. Deci da.

Continuam bancul cu imnul? Well, daca e sa mai lungim bancul un pic, in Africa de Sud e de fapt acelasi imn in trei "tari" diferite, si in Transvaal si in Orange!

E ca si cum in Romania provincia Moldova si cu provincia Ardeal ar avea fiecare ca imn local tot "Desteapta-te, romane", care, sigur, e in acelasi timp si imn national. Deci Moldova ar canta o data "Desteapta-te, moldovene" in limba locala, apoi "Desteapta-te, romane" intr-o romana cat mai buna. Oh, boy!

Am ascultat imnul asta viral de vreo doua ori, m-am gandit ca tre' sa fie vreo smecherie cu el de place asa, la toata lumea, o fi ca o manea de succes, un earworm, melodie din aia de se lipeste de om ca marca de scrisoare. Eu n-am gasit smecheria. L-am pus mai jos, in varianta sudafricana, poate gasiti voi care-i clenciul.

De la povestea asta cu cele foste cinci, actuale trei tari, plus doua provincii ale aceleiasi tari care au cam acelasi imn am inceput sa ma intreb cum ar suna daca "Desteapta-te, romane" ar fi cantat cu alte versuri si in Budapesta si in Sofia? "Desteapta-te, calvine?" Laughing out loud

Nu pot decat sa accept ca traim intr-o lume in care "identitate" si "diversitate" sunt niste vorbe de dansii inventate. In care oamenii se copiaza unii pe altii. Inclusiv pe la imnuri.

#asaincepe

P.S. Azi noapte am visat ca m-am conversat cu Kafka. Nu mai stiu exact ce-am discutat noi acolo, ca baietii, dar am simtit nevoia sa va povestesc in dimineata asta despre imnurile africane. Ceea ce am si facut. Bafta...

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole