Skip to Content

A murit cel mai sceptic japonez din istorie

Ieri, 16 ianuarie 2014 a murit la varsta la 91 de ani Hiroo Onoda, unul dintre cei mai sceptici japonezi din istorie. In zona tulbure in care scepticismul se impleteste cu loialitatea.

Spre sfarsitul razboiului ca tanar locotenent in armata japoneza dl. Onoda a ajuns pe insula filipineza Lubang unde a primit ordinul sa reziste cu orice pret si sa organizeze lupta de guerrilla. Un ordin un pic diferit de majoritatea militarilor japonezi care erau instruiti sa nu se predea sub nicio forma. Dl. Onoda avea ordin sa ramana in viata cu orice pret si sa evite eventualele manipulari ale dusmanului. Ceea ce a si facut, timp de 29 de ani DUPA terminarea razboiului, intre 1945 si 1974.

In zadar au incercat sa il induplece autoritatile locale filipineze ca razboiul s-a terminat, i-au intins capcane, i-au trimis manifeste in limba japoneza, militarul japonez a ramas in continuare sceptic la cantecul de sirena filipinez.

Totul a avut insa si un pret la pachet. Si-a pierdut cei trei militari pe care ii avea in subordine, unul a fost capturat de filipinezi, altul a murit intr-o confruntare cu autoritatile, cel de-al treilea a murit din cauze naturale.

In final, filipinezii exasperati de situatia tragi-comica, la 29 de ani de la terminarea razboiului il contacteaza pe fostul comandant al locotenentului Hiroo Onoda, care il abordeaza si ii ordona sa se predea. Lucru cu care militarul japonez este de acord, isi preda autoritatilor locale sabia de samurai, pusca perfect functionala cu inca 500 de cartuse, cateva grenade de mana si pumnalul, autoritati bucuroase ca au scapat de nebunul din jungla care nu ii lasa sa traiasca in pace.

Spre onoarea lui presedintele filipinez Ferdinand Marcos nu il aresteaza ci il gratiaza (ca nemaifiind razboi nu putea sa il trateze ca pe un prizonier, ci ca pe un infractor) iar autoritatile locale sunt in continuare nemultumite ca nebunul care le omorase peste 30 de politisti si soldati in diverse ocazii a scapat liber.

In Japonia este primit ca un erou (greu de spus unde e granita dintre eroism si nebunie), explica de ce nu a luat in serios manifestele lasate de autoritati prin jungla (ca erau scrise cu greseli si nu puteau fi scrise de japonezi, ceea ce era adevarat Smile ).

La un an dupa lasarea la vatra atat de spectaculoasa, in 1975, nemultumit de situatia economica din tara lui emigreaza in Brazilia, unde se apuca de crescut vite, nu i se potriveste si dupa alti patru ani se reintoarce in Japonia unde organizeaza o tabara de educatie si supravietuire pentru adolescenti. Aici era deja mai in mediul lui decat cu vacile. Smile

A murit ieri, de pneumonie, intr-un spital din Japonia, la varsta de 91 de ani.

Hiro Ononda a fost practic ultimul militar japonez care s-a predat. Cateva luni mai tarziu dupa predarea lui Ononda a fost arestat de soldati indonezieni si Teruo Nakamura, ultimul militar japonez inca activ. Acesta a fost ulterior repatriat in Taiwan (era de etnie chineza) unde a murit cativa ani mai tarziu.

Hiro Ononda va spune in continuare, si celor ce vor veni o poveste incredibila despre nebunia numita loialitate si despre puterea fara limite a scepticismului. Smile

Comments

:))))

Auzi ''autoritatile sa-l trateze ca pe un infractor '' !!?? Pai daca zbangiul de Onada nu stia ca razboiul se terminase si astfel nu mai este legal ceea ce facea , cum naiba sa fie infractor??!! El fusese ''setat'' prin ordinele primite la inceputul razboiului sa lupte si asta facea de aproape 30 de ani . Noroc pentru el ( si nu numai ...) ca i-a venit comandantul sa-l ''reseteze ''! Ca pe ''Terminator ''!! Smile)))

Motivele pentru care se

Motivele pentru care se comporta cum se comporta ii apartineau. Din punct de vedere legal, al lumii din exteriorul lui era un infractor. E un principiu fundamental in drept care spune ca necunoasterea legii nu te absolva de pedeapsa.

Daca el nu stia ca s-a terminat razboiul asta nu il absolvea de vina&pedeapsa.

Insa, dupa cum ziceam, norocul lui ca Marcos era un tip inteligent, cu simtul umorului si mult simt politic si a simtit ca e mai in castig daca lasa nebunul sa mearga la el acasa, in Japonia...

Device-urile mobile

Device-urile mobile indiferent de sistemul de operare au o problema generala pentru ca au proasta idee sa caute intotdeauna mai intai o versiune de site mobil, care la mine nu exista deocamdata (e in lucru de ceva vreme).

Daca modifici din browserul tau de mobil sa se se prezinte ca fiind browser 'normal', de desktop, o sa vezi site-ul (si multe altele care au aceeasi problema, nu e paradigma.ro singurul Smile ).

Sorry, o sa o rezolv cat mai repede, adica o sa fac si o versiune pentru mobile.

Deci tipul asta era un fel de

Deci tipul asta era un fel de Rambo japonez pe care nu l-a prins nimeni pana ce nu s-a predat? Nice.
off topic: cumva deviceurile cu windows phone sunt blocate din a accesa blogul? Am incercat sa intru de pe lumia si pana ce n-am selectat optiunea view as desktop de pe uc browser n-am reusit ( internet explorer si nokia xpress mi-au dat acelasi the webpage isn't avaible message)

Ce ne mira ??!!

Fanatismul militarismul japonez care impunea o disciplina de fier , loialitate la extrem si spirit de sacrificiu asijderea au dus la altfel de ciudatenii tragicomice . Nici populatia japoneza din timpul razboiului nu era mai departe (vezi nenumaratele sinucideri in momentul in care au fost invinsi de americani !).Iata deci unde poate duce fanatismul inoculat in creierele oamenilor . Onada avea totusi o mica scuza ...sa zicem , era militar aflat sub ordin si juramant. Dar asta nu-l scutea ca sa treaca intamplarile si indiciile cum ca razboiul s-ar fi terminat prin filtrul propriei gandiri ! Pana la urma bine ca au scapat filipinezii de el ! Un happy end tot exista ! Smile))

Da, corect, a fost mai Rambo

Da, corect, a fost mai Rambo decat Rambo. Iar tehnic vorbind nu s-a predat, ca n-avea de gand sa se predea, autoritatile filipineze au tot incercat sa il prinda, ocazie cu care asta le-a omorat peste 30 de politisti, apoi s-au plans japonezilor sa faca ceva si sa isi ia nebunul de acolo, japonezii l-au cautat pe fostul lui comandant, care din fericire inca mai traia, l-au dus pe insula si fostul lui comandant i-a dat ordinul sa se predea.

Deci nu s-a predat, a primit ordin de la superiorul lui ierarhic sa inceteze lupta. E o mare diferenta. Laughing out loud

Offtopic: pe blogul tau de pe 26 decembrie nimic, nimic? Smile

:))))

....era de belea daca nu-i mai traia comandantul .... !!

Probabil ca in cazul asta

Probabil ca in cazul asta il asteptau filipinezii sa moara de batranete.

Am avut probleme cu monitorul

Am avut probleme cu monitorul saptamana trecuta..din acest motiv am tot surfat siteuri de pe telefon. Intra-devar view as desktop a rezolvat atunci problema...

Nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar fi intamplat daca nu mai traia comandantul.

Pe blog n-am mai scris..am incercat sa ma ocup de-un alt blog care este inca in stadiu beta.. Sper sa-mi fac timp de ele in curand.

re: daca n-ar mai fi trait comandantul

pai e destul de previzibil ce s-ar fi intamplat.

Dl. Onoda ar mai fi bantuit o vreme prin jungla filipineza, probabil ca cu cele 500 de cartuse pe care inca le mai avea ar mai fi lichidat inca 10-20 politisti/militari/localnici nevinovati si intr-o buna zi ar fi murit din cauze naturale (na, oamenii mai si mor la un moment dat) sau ar fi fost capturat viu si aratat presei ca o ciudatenie...

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole