Skip to Content

20 de motive pentru a renunta la paine

Un articol misto care sumarizeaza 20 de motive pentru a renunta la paine. Bine, mie imi vine ca uns pentru ca nu prea imi place painea. Nu mi-a placut niciodata.

Mananc paine foarte rar, din motive evidente, foame, presiunea sociala a grupului, lipsa unui alt suport bun pentru zacusca, dar painea per se nu imi place.

Cele 20 de motive enumerate de autorul articolului pot fi reduse IMHO la o serie scurta: painea ingrasa, painea are efecte psihologice nedorite (creste anxietatea, stari depresive), consumul excesiv de paine dauneaza sanatatii (carii, osteoporoza, diabet). Pe scurt painea nu e sanatoasa.

Autorul vine in intampinarea celor care ar avea ca argument consumul milerar de paine: painea biblica e alt produs decat junkul pe care il mananca omul modern.

Painea biblica sau painea lui Ezekiel a fost initial facuta cu o proportie mare de leguminoase fermentate, seminte si mai putine cereale. Desi leguminoasele, incoltite sau fermentate pot prezenta probleme pentru cei cu predispozitie pentru boli autoimune, se considera ca aceasta paine era oricum cu mult mai sanatoasa decat painea care se consuma astazi.

E ca si cum am numi carne pink slime-ul din hamburgerii contemporani. Nu exista aproape nicio legatura (nutritional vorbind) intre carne si pink slime, deseurile de abator tocate si tratate chimic pentru a fi vandute drept carne.

Despre ce nu mai vorbeste insa articolul respectiv sunt motivele pentru care oamenii mananca paine

Am sa ma risc sa insirui eu cateva, fara o ordine anume:

1. Motivul no. uno, cel mai important este ca painea este ieftina. Ieftin de produs, ieftin de transportat, nu e foarte usor perisabila. Suntem 7.000.000, ceva trebuie sa mancam cu totii. In fiecare zi.

2. Painea, ca orice carbohidrat este satioasa (pe moment cel putin) si poate fi gustoasa.

3. Painea ii poate impaca si pe cei care nu se ating de carne din motive spirituale si pe religiosi si pe mofturosi.

4. (cel putin in Romania) exista si motive culturale pentru care se mananca atat de multa paine. In mod paradoxal, desi este alimentul saracului painea vine dintr-o traditie rurala in care nu mai demult de 2 generatii painea reprezenta un mic rasfat. De aici si existenta variantelor de "paine de sarbatoare" cozonaci gen.

5. last but not least lipsa unei educatii nutritioniste. Statul nu are nici cel mai mic interes sa investeasca in cunostintele de nutritie ale individului. Iar McDonalds & friend ei bine, surprize, surprize, nici atat.

Ia cu painica! Laughing out loud

Comments

Mie-mi place painea si m-am

Mie-mi place painea si m-am obisnuit sa mananc in fiecare zi. Daca nu mananc paine parca nu ma satur, pot sa zic ca a devenit poate ca un drog?

Nasol..

Interesantă schimbarea de paradigmă

Interesantă schimbarea de paradigmă. De la "ia cu pâinică" până la "mai lasă pâinica"... Lucrurile se schimbă şi se vor mai schimba. Cine ştie ce mode mai apar mâine. Să sperăm că sunt în sensul vieţii şi al evoluţiei. Până una-alta, Junk Food-ul face o industrie de miliarde, se mănâncă mai prost ca niciodată, deci habar n-am care ar fi direcţia maselor...

Smile

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Textual smileys will be replaced with graphical ones.

More information about formatting options

CAPTCHA
Demonstreaza ca esti barbat si nu robot si raspunde la intrebarea de mai jos. :)
Fill in the blank


Smokers | articole